Атака на Хмельниччину: збили шість "шахедів", постраждала дівчина і пожежа

Атака на Хмельниччину: збили шість "шахедів", постраждала дівчина і пожежа
  • Цієї ночі ворог випустив по Україні рекордну кількість ударних безпілотників. 

  • На Хмельниччині знищили 6 дронів. 

  • Дитина отримала поранення хребта та спалахнула пожежа. 

Ніч із 31 грудня на 1 січня в Україні не минула спокійно. Ворог ще звечора “привітав” українців. По всій країні було оголошено повітряну тривогу через черговий зліт винищувача МіГ-31К, який є носієм надзвукових ракет “Кинджал”. А в багатьох областях впродовж ночі лунали сирени через загрозу “шахедів”. 

На Хмельниччині повітряну тривогу оголошували двічі. Сирени гуділи із 19.24 по 22.31 31 грудня. В цей час “шахеди”, які залетіли до нашої області із сусідньої Вінниччини, кружляли, переходили в інші області, змінювали маршрут. Про рух ворожих безпілотників інформували Повітряні Сили та моніторингові телеграм-канали. 

Врешті кілька дронів знову повернули із Вінниччини, Тернопільщини та Житомирщини на Старокостянтинів. Саме там відпрацювала ППО в нашому регіоні востаннє у 2023 році. Про це проінформував перший заступник голови ОВА Сергій Тюрін. 

Відео дня

Першу в 2024 році тривогу на Хмельниччині оголосили о 02.49. За інформацією військових кілька 'шахедів' рухались в сторону міста Хмельницького з південної сторони, а також тримали курс на Старокостянтинів. Та згодом вони оминули обласний центр і полетіли до сусідньої Тернопільщини, а звідти — на Львівщину. Відбій в Хмельницькій області оголосили о 4.50 ранку. 

В ОВА проінформували, що цього разу не обійшлося без наслідків. Внаслідок атаки отримала поранення неповнолітня дитина. У неї діагностували відкрите пошкодження грудного відділу хребта. Її госпіталізували в реанімацію у Хмельницькому. 

- Її життю нічого не загрожує, але поки вона під обстеженням травматологів та неврологів. Вона перебувала біля вікна під час повітряної тривоги, так і отримала пошкодження, — розповіла Суспільному директорка Старокостянтинівської багатопрофільної лікарні Людмила Гнатюк.

Також загорівся приватний гараж. Пожежу оперативно ліквідували. Загалом вчора ввечері, під час сигналу «Повітряна тривога», в межах області сили ППО ЗСУ знешкодили 6 ворожих БпЛА типу «Shahed». 

На Львівщині не минуло без наслідків. Уламки збитого ворожого безпілотника потрапили в цивільний об'єкт — музей генерал-хорунжого УПА Романа Шухевича на Білогорщі. На місці виникла пожежа. 

Також зафіксували падіння уламків «шахеда» в Дублянах. Вони впали на будівлю університету. Спалахнув дах гуртожитка. Попередньо, постраждалих немає. Про це повідомив мер Львова Андрій Садовий. 

Всього ж новорічну ніч ворог застосував рекордну кількість ударних безпілотників. Атака здійснювалась хвилями із чотирьох напрямків: мис Чауда, Балаклава – Крим, Курськ, Приморсько-Ахтарськ – рф, повідомили в Повітряних Силах. 

Усього зафіксували пуски 90 «шахедів». Також ворог завдав удару чотирма зенітними керованими ракетами С-300 по Харківщині, трьома протирадіолокаційними ракетами Х-31П та однією Х-59 з ТОТ Херсонської і Запорізької областей.

Фактично у всіх регіонах працювала протиповітряна оборона. Повітряний напад відбивали мобільні вогневі групи Сил оборони, винищувальна авіація та зенітні ракетні підрозділи Повітряних Сил. Таким чином у новорічну ніч захисникам неба вдалось знищити аж 87 із 90 «Shahed-136/131».

— Рік тому у Новорічну ніч захисники неба знищили 45 "шахедів". Сьогодні – 87!  Усім велика подяка за бойову роботу! — зазначив командувач Повітряних Сил Микола Олещук. 

Як розпізнати «шахед» та що робити, коли він поблизу? 

Інструкція:

Як діяти, якщо що ви впізнали ці характеристики:

Не збивайте дрони самостійно. Не фотографуйте, не знімайте на відео та не публікуйте в інтернеті політ чи збитий «шахед», особливо його номер. Це допоможе ворогу перевіряти, наскільки успішно пройшла операція та вирішувати, куди запускати наступний безпілотник. Повідомте про дрон можна за номером «102».

 

Яку інформацію не можна публікувати в соцмережах

Повітряні Сили інформують, готуючись до ракетних атак, росіяни використовують повітряну, наземну агентурну розвідку, вивчають соціальні мережі українських користувачів, різноманітні пабліки.

У жодному випадку не публікуйте в стані реального часу:

  • фото і відео пусків наших ракет протиповітряної оборони
  • фото і відео позицій наших засобів ППО
  • яка українська зброя де може стояти і які об’єкти прикривати
  • скільки одиниць техніки бачили чи пусків ракет чули.

Окупанти використовують таку інформацію для:

  • розвідки
  • прокладання маршрутів застосування ракет для обходу наших ППО
  • корегування та нанесення ударів по самих засобах ППО.

Читайте також:

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up