Грузевиця, Хмельницький, Меджибіж, Славута, Старокостянтинів. Найбільші атаки рф по Хмельниччині у 2023

Грузевиця, Хмельницький, Меджибіж, Славута, Старокостянтинів. Найбільші атаки рф по Хмельниччині у 2023
  • Дібрали інформацію про 6 найпотужніших атак по різних населених пунктах Хмельницької області за рік, що минає. 

Рівно рік тому окупанти вдарили двома ракетами по Хмельницькому. Попали в один військових об’єктів. Внаслідок цього, пошкодило АЗС, дитячий садок, багатоповерхівки, приватні житлові будинки, склади, магазини, об’єкти комунальної інфраструктури, понад 10 приватних авто. Повилітали сотні шибок і дверей. Та найгірше — постраждали 10 людей. Того дня внаслідок атаки загинула 22-річна Оксана Музика. 

Цьогоріч росія кілька разів підступно атакувала Хмельницьку область ракетами та “шахедами”. І це не враховуючи нальотів в район Старокостянтинова чи не кожної ночі впродовж останніх 4-5 місяців. Ми зібрали інформацію про атаки, які принесли найбільшої шкоди мешканцям Хмельниччини. Нагадуємо про них у хронологічному порядку.

Лютий. Хмельницький

Кілька разів на початку року окупанти намагались завдати руйнувань по обласному центру. 18 лютого вдарили двома “Калібрами” по мікрорайону Дубове. Одна ракета влучила у військовий об’єкт, інша — в цивільний. Тоді пошкодило близько 10 багатоповерхівок та 3 навчальні заклади. Знищило близько 500 вікон та балконів, частину техніки та одне приватне авто. Двоє людей отримали травми. 

Відео дня

В ніч на 27 лютого у Хмельницькому пролунало 3 вибухи. Ворог вдарив “шахедами”. На місці прильотів у мікрорайоні Дубове виникла пожежа. Її гасили до ранку. Пошкодило 20 цивільних будинків. Четверо людей отримали поранення, серед них — одна дівчина. 

Загинуло двоє рятувальників, які ліквідовували наслідки прильоту. Один із них — 22-річний командир пожежного відділення Владислав Дворак загинув одразу ж на місці під час повторного обстрілу. Інший — Сергій Севрук — спершу отримав травми. Його відвезли до лікарні. Але поранення виявилися несумісні з життям. Того ж ранку 31-річний рятувальник помер в шпиталі. За тиждень йому мало б виповнитися 32 роки. Вдома на нього чекали 2 маленьких донечки.

Читайте також:

Травень. Грузевиця

Однією з найпотужніших на область була атака на Грузевицю. У ніч на 13 травня був приліт “шахедами” по критичній інфраструктурі. Об'єкт знаходився за межами населених пунктів. Але в Хмельницькій та Чорноострівській громадах пролунала серія потужних вибухів. Виникла пожежа. 

Потужна вибухова хвиля пошкодила сотні будинків у різних мікрорайонах Хмельницького. Постраждали Олешин, Іванківці, Малашівці, Шаровечка. Вибуховими хвилями у Хмельницькому та Грузевиці пошкодило навчальні заклади, медичні заклади, адміністративні будівлі, промислові об’єкти, багатоповерхові та індивідуальні житлові будинки. Постраждали більше 30 цивільних. Багато жителів Грузевиці повиїжджали зі села, побоюючись повторних вибухів.

Читайте також:

Серпень. Старокостянтинів

Це місто у Хмельницькому районі в останні півроку потерпає чи не найбільше. Щоночі росіяни запускають дрони по Старокостянтинову. 6 серпня ворог тричі атакував місто безпілотниками та крилатими ракетами. Пролунала серія вибухів в Старокостянтинівській та Хмельницькій громадах. У Старокостянтинові вибуховою хвилею пошкодило покрівлю, двері та вікна в декількох приватних житлових будинках. Також вибито вікна в одному з комунальних закладів культури, в приміщенні автовокзалу та в комерційному приміщенні. Також виникла пожежа складу відходів кукурудзи на території елеватора. 

Внаслідок вибуху, травми отримав працівник об’єкта. Це водій вантажівки. Йому уламками пошкодило кінцівки та поранено грудну клітку. На місці події працювали 16 рятувальників. Один з них — Сергій Лисюк — загинув під час ліквідації. Він був військовим пожежником. 41-річний чоловік мав дружину та двох дітей — 2-річного хлопчика та 2-місячну дівчинку. Рідні кажуть, загинув, бо отруївся чадним газом.

Читайте також:

Серпень. Деражня та Меджибіж

У ніч на 19 серпня росіяни вчергове запустили “шахеди”.  Найбільше дісталось двом громадам — Деражнянській та Меджибізькій. Ворог влучив в один із об‘єктів критичної інфраструктури. 

В результаті тієї атаки постраждало близько 500 будинків. В селах Лисогірка, Головчинці, Голосків, Русанівці, Требухівці потужними вибуховими хвилями повибивало вікна, двері, пошкодило дахи, зруйнувало конструктивні елементи, руйнувань зазнали навчальні заклади та заклади культури, адмінбудівлі та промислові об’єкти, навіть заповідник “Меджибіж”.  Постраждали дві жінки. Їх поранило уламками скла. Ще шість людей звернулися до медиків у шоковому стані.

Читайте також:

Жовтень. Славута

У ніч на 25 жовтня відбулась атака “шахедами” по Шепетівському районі. Уламки збитих безпілотників впали на об’єкт критичної інфраструктури. Це спричинило вибух. Вибуховою хвилею пошкоджено 1 760 об'єктів — багатоповерхівки та приватні будинки, заклади освіти та культури, медустанови, церкви та лісове господарство. На ХАЕС повибивало вікна в приміщеннях та на деякий час станція залишилась без електрики.  

Травми різного ступеню отримали 20 людей. Постраждав лісівник. Чоловіка знайшли на підприємстві у непритомному стані. У нього були переломи руки та ребер, травма голови. Загальна площа пошкоджених об'єктів сягає 8 тисяч 800 м².  

Читайте також:

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (5)
  • Аня

    Єдина помилка...
    Атака на Старокостянтинів в серпні була не 8... А з 05.08 на 6.08... той вечір і ніч... Ми не забудемо ніколи....

    Group reply Аня

    Дякуємо, виправили
  • Оксана Дем' Янюк

    Так.Рік був складний.Були прильоти.Але для чого зараз цей пост? Нащо це виставляти? Війна ще не закінчилася.
  • Шостацька Людмила

    Для чого це зараз писати? Війна не закінчилась!

    Тетяна Чернова reply Шостацька Людмила

    Шостацька Людмила ви думаєте, що ворог скористається? Все, що йому теба, він знає. ФБ не читає.😃

keyboard_arrow_up