“Бахнуло так, що дитина підскочила на ліжечку”: розповіді очевидців про обстріл Хмельниччини

“Бахнуло так, що дитина підскочила на ліжечку”: розповіді очевидців про обстріл Хмельниччини
  • В ніч на 13 травня росіяни 21 “шахедом” атакували Україну. 
  • Внаслідок “прильотів” по Хмельницькому району - майже 30 поранених. 
  • Що чули і бачили мешканці? Зібрали розповіді.

Ця ніч виявилась справжнім жахіттям для хмельничан і жителів району. Люди кажуть, таких гучних вибухів ще не чули. Нагадаємо, цієї ночі ворог “шахедами” атакував Україну. Загалом їх було випущено 21, 17 з них збили сили ППО. 

На Хмельниччині ніч виявилась неспокійною. Повітряну тривогу було оголошено о 3:05. А вже за годину мешканці почули гучні вибухи. Як повідомили в обласній військовій адміністрації, окупанти влучили в один із об‘єктів критичної інфраструктури області, який розташований поза межами населених пунктів. Потужна вибухова хвиля пошкодила сотні будинків у різних мікрорайонах Хмельницького. Як додав згодом заступник міського голови Василь Новачок,  постраждали Хмельницький, Олешин, Іванківці, Малашівці, Шаровечка. Найбільше пошкоджень - у мікрорайоні Гречани.

Станом на 16-ту годину відомо майже по 30 постраждалих. Про це повідомив міський голова Олександр Симчишин. 

Відео дня
  • "Ступінь поранень невеликий, переважно різані рани від уламків скла та ударні від падіння дверей, стель та іншого. Життю людей нічого не загрожує", - додав мер.

Відомо, що в лікарні перебуває двоє осіб. Решті надали медичну допомогу. Вони лікуватимуться амбулаторно.


Навіть по закінченню повітряної тривоги хмельничани й мешканці району ще чули вибухи. Багато жителів села намагались евакуюватись подалі від місця “прильоту”. Зокрема, як повідомила староста села Грузевиця під час телемарафону, багато жителів виїхали, побоюючись повторних вибухів. 

Журналісти vsim.ua поспілкувались з мешканцями. Що розповідають про нічну атаку?

Пані Інна - жителька села Олешин. Воно розташоване неподалік до місця вибуху. Жінка розповідає, її сім’я прокинулись близько 4:20 від гучного вибуху. 

  • Воно так бахнуло. В мене 8-місячна дитина, вона аж підскочила на ліжечку. Після першого вибуху ми всі прокинулись і спустились в підвал. Звідти теж було чутно 3-4 вибухи. Вони були такі сильні, що посипалась штукатурка з погріба. Дитина при кожному звуці здригалась, боялась і плакала. В нашому будинку металеві вхідні двері склало майже навпіл. Повністю вилетіло вікно. В людей в селі такої біди наробило…В когось повністю позривало дах, балкони, вхідні двері. В декого навіть немає вікон з рамою, - розповідає Інна. 

Житель села Андрій теж розповідає свої враження про нічну атаку. 

  • В нас перші вибухи були такі сильні, що ми сиділи в підвалі і бачив, як ударною хвилею панелі, перекриття зрухувались з місця, - каже чоловік. 

За словами Інни, люди з села не виїжджають. Мовляв, не до того. Зараз мешканці зайняті тим, аби швидко ліквідувати наслідки атаки. 

  • Люди всі працюють. Хтось на дахах, хтось заклеює плівкою вікна. Ходила сільська рада, записували, в кого і які наслідки. Поки не обіцяли нічого компенсувати. Просто записали і все. Загалом люди стараються відновити все власними силами, - додає жителька села. 

За коментарем журналісти vsim.ua звернулись до заступника міського голови Василя Новачка. Чиновник зазначив, що необхідні матеріали будуть розвозити по селах, які постраждали. 

  • Староста села не уповноважена компенсувати. Її завдання якраз - це зібрати інформацію. Вона збирає інформацію, по ній ми будемо бачити потреби і дивитися, які у нас є можливості. Скло, шифер, металопрофіль... Ці матеріали є і будуть вже розвозитись по селах. Сьогодні вони видаються по мікрорайону Гречани. Плівкою забезпечують села, а вже більше матеріали поїдуть по селах завтра, - пояснив Василь Новачок. 

Відомо, що вибухова хвиля також пошкодила будівлю одного з енергетичних об’єктів на Хмельниччині. Про це проінформували у Міненерго. Енергопостачання та газопостачання в регіоні залишається стабільним, відключень споживачів немає.

Читайте також:

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (5)
  • Читач07

    Дитина сама розповіла, що піідскочила аж?
  • Новини Хмельницького на vsim.ua

    ❗️Оперативна інформація, цікаві та важливі новини у нашому Telegram-каналі - https://t.me/+gtHqKqD7B0o3N2Uy

  • Віталій Українець

    Подібні обьекти для зберігання в майбутньому мають бути під землею!
  • viktor

    Не було прозведено ні одного пострілу по дроназ,все пво забрали до київа що його величності сраку не відстрелили,вот так.

keyboard_arrow_up