Б'є - значить сяде? Верховна Рада ратифікувала Стамбульську конвенцію (ОПИТУВАННЯ)

Б'є - значить сяде? Верховна Рада ратифікувала Стамбульську конвенцію (ОПИТУВАННЯ)
Фото ілюстративне
  • Стамбульська конвенція має на меті запобігання  та боротьбу з насильством стосовно жінок і домашнім  насильством.

  • Від моменту її підписання Україною до ратифікації минуло 12 років.

  • Проти впровадження конвенції була Всеукраїнська рада церков.

Сьогодні, 20 червня, Верховна Рада України ратифікувала Стамбульську конвенцію. Про це повідомляє УНІАН.

Ратифікація відкладалася 12 років - зокрема, через позицію Всеукраїнської ради церков. Священнослужителі вважають, що впровадження Стамбульської конвенції зруйнує традиційні сімейні цінності.

Відео дня

В чому суть Стамбульської конвенції?

Стамбульська конвенція – це міжнародна угода Ради Європи щодо насильства проти жінок та домашнього насильства, відкрита для підписання 11 травня 2011 у Стамбулі, Туреччина.

Конвенція спрямована на  запобігання та протидію насильству, захисту його жертв, переслідування та покарання кривдників. 

Країни, що приєдналися до конвенції, повинні криміналізувати психологічне насильство, переслідування, фізичне і сексуальне насильство, примусовий шлюб, примусові аборти й стерилізацію.

Згідно з конвенцією кримінальним злочином визнається сексуальне домагання вдома, на роботі, в транспорті, на вулиці чи де-інде.

Станом на сьогодні Стамбульську конвенцію підписали 45 країн та Європейський Союз і ратифікували 36 країн. 12 березня 2012 року Туреччина стала першою країною, яка ратифікувала Конвенцію. Документ набрав чинності 1 серпня 2014 року.

У березні 2021 року Туреччина скасувала свій підпис і ратифікацію Стамбульської конвенції з формулюванням, що вона використовувалася для "нормалізації гомосексуальності".

Україна підписала Стамбульську конвенцію 11 липня 2011 року, але до сьогодні не могла ратифікувати. Спроби підтримати документ у парламенті були у 2016 та 2019 роках.

Ратифікація конвенції була особливо важливою  для Нідерландів та Швеції, двох країн-скептиків, які зрештою погодились підтримати статус кандидата в члени ЄС для України.

Нагадаємо, що на Хмельниччині правоохоронці за останній місяць відкрили вже дві кримінальні справи стосовно психологічного насильства  чоловіків щодо їхніх колишніх дружин.

Опитування

А ви особисто підтримуєте ратифікацію Стамбульської конвенції Україною?

Читайте також:

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (2)
  • Яна Таро

    В багатьох випадках складно довести правоту тої чи іншої сторони
  • Новини Хмельницького на vsim.ua

    ❗️Оперативно слідкуйте за новинами в нашому Telegram-каналі▶ https://t.me/vsimnews

keyboard_arrow_up