Безкоштовне навчання і пошук роботи. Для хмельничанок запускають швейний проєкт

Безкоштовне навчання і пошук роботи. Для хмельничанок запускають швейний проєкт
  • У Хмельницькому стартує масштабний швейний проєкт. 
  • Жінок навчатимуть безкоштовно.
  • В подальшому обіцяють допомогти з працевлаштуванням і власною справою. 
  • Дізнавайтесь, кому доступний проєкт і як взяти участь.

Хмельничанок запрошують навчитись швейній справі. В майбутньому обіцяють допомогу в працевлаштуванні або розвитку власної справи та бізнесу. Проєкт розрахований на жінок, а участь у ньому безкоштовна. Розповідаємо подробиці. 

Що відомо про проєкт?

Проєкт має назву  «Підтримка економічного розвитку жінок та внутрішньо переміщених осіб в Україні». Його організовує всеукраїнський благодійний фонд “Горєніє”. Проєкт SEW Ukraine впроваджюється Канадською фундацією кооперативного розвитку (CDF Canada) у партнерстві з БО “Всеукраїнський благодійний фонд “Горєніє” та за фінансової підтримки Міністерства міжнародних справ Канади. В рамках проєкту жінок вразливих категорій навчатимуть швейній справі. А після - обіцяють допомогу в працевлаштуванні й підтримку власного бізнесу в цій сфері. Наразі проєкт реалізовують у Львівській, Тернопільській, Дніпропетровській, Київській та Хмельницькій областях. Він триватиме до 2025 року. Курси для жінок безкоштовні, адже проєкт реалізований за грантові кошти. 

Від дрібного ремонту до масового пошиву

Навчання підійде як для новачків, так і для жінок, які вже мають досвід у швейному виробництві - тобто ті, хто вже працював за швейному машинкою або ж сяде за неї вперше. Для таких учасниць будуть сформовані окремі групи. 

Відео дня

Дрібний ремонт одягу або масовий чи індивідуальний пошив - всьому цьому навчатимуть під час курсів. Залучатимуть стилістів й технологів, аби ті ділились необхідним досвідом. Про це журналістці vsim.ua розповідає юрист Кристина Колотило. Тривалість й дати проведення швейних курсів можна буде уточнити в організаторів. 

  • Ми побачили попит на це, коли курси ще не стартували і  вже були корпоративні замовлення - шити шопери або футболки для бізнесу. Але спочатку потрібно навчити людей. Якщо жінка займається в’язанням іграшок, “хенд мейдом” і їй треба навчитись шити, щоб просувати свій бізнес - ці курси для неї будуть плюсом. Другий вектор проєкту - це ведення бізнесу. Якщо хтось захоче розробляти свою колекцію чи шити постільну білизну, у нас є спеціалісти, які зможуть підказати, як реалізувати ідеї власного проєкту. Також під час навчання жінкам будуть пояснювати, як відкрити ФОП, знайти приміщення для роботи. До того ж, це корисні знайомства. До прикладу, якщо одна дівчина вміє шити, інша малювати, а третя робити брошки, вони можуть об’єднатись для спільної роботи. При потребі ми їм допоможемо з приміщенням і технікою, - каже Кристина Колотило. 

Окрім цього, для охочих буде доступне онлайн навчання. 

Пропонують працевлаштування

Після закінчення навчання жінки отримають відповідні сертифікати. А далі можуть рухатись в тому напрямку, який оберуть. До слова, проєкт реалізують за підтримки центру зайнятості. Тому по завершенню курсів учасниці матимуть можливість офіційного працевлаштування. 

Наразі всі тканини й матеріали закуплені. Є сучасна техніка, яка вже готова для навчання. Як додає Кристина Колотило, якщо буде запит від жінок, на курсах розглянуть й можливість зробити куточок для малечі, поки мама буде зайнята навчанням. 

Нагадаємо, участь у проєкті безкоштовна. Організатори додають також, що при необхідності благодійний фонд зможе компенсувати вартість проїзду і харчування учасниць з районів Хмельницької області. 

Як долучитись?

Зареєструватись на навчання можна за номером телефоном: +38 099 549 49 73 . Варто додати, що за єдиним номером приймаються заявки по всій Україні. 
Також деталі можна дізнатись на офіційній сторінці фонду за посиланням.

Затребуваність швачок

Швачки - одна із найбільш популярних професій на Хмельниччині. Про це свідчать дані Хмельницької обласної служби зайнятості, послугами якої з початку року скористалися 8,8 тисяч громадян.

Кваліфікованих працівників шукали понад 940 роботодавців. З них 25,5% вакансій укомплектували. А в центрі зайнятості розповіли яких спеціалістів не вистачає в регіоні. 

— Понад 60% вакансій припадають на робітничі професії. Популярними залишаються професії: швачок, водіїв, продавців-консультантів, трактористів-машиністів, кухарів, бухгалтерів, економістів, медиків, –  розповідає директор Хмельницького обласного центру зайнятості Сергій Черешня.

Пошук роботи

В Україні створили єдиний сервіс для пошуку роботи. Про це повідомляють в обласній військовій адміністрації. Сервіс, кажуть, має забезпечити роботою громадян в умовах війни. Аби він працював злагоджено, об’єднали зусилля всіх зацікавлених сторін – бізнесу, держави та шукачів роботи.

Єдиний портал вакансій вже розпочав свою роботу. На ньому представлені вакансії від:

Функціонал сайту дозволяє знайти інформацію про роботу відповідно до регіону, галузі та очікуваного рівня заробітної плати. Єдина база вакансій оновлюється в онлайн-режимі.

Довідка: 

Благодійний фонд “Горєніє” - це благодійна організація, заснована в 2005 році в Україні, метою якої є захист прав і свобод, а також допомога людям, які опинились у складних життєвих обставинах. 

Читайте також:

Здійснено за підтримки Асоціації “Незалежні регіональні видавці України” в рамках реалізації проєкту Хаб підтримки регіональних медіа. Погляди авторів не обов'язково збігаються з офіційною позицією партнерів”

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (5)
  • Тетяна Петровп

    А потім ті швачки підуть по приватних швейних цехах в раство де дуже мало кого оформляють, люли працюють без лікарняних, відпусток оплочуваних і та сама вам тінь.
    В цеху треба жити, забивши болт на дітей.

    Тетяна Петровп reply Тетяна Петровп

    Вікторія Ковальська підбираються і графіки і цеха або щось інше в кожного індивідувльно. Але поки діти малі краще йти на державну роботу.

    Вікторія Ковальська reply Тетяна Петровп

    Тетяна Петровп але дітки є в кожного)

    Тетяна Петровп reply Тетяна Петровп

    Вікторія Ковальська  чого, якщо немає нормальної роботи то цех може бути вихід але працювати треба.

    Вікторія Ковальська reply Тетяна Петровп

    Тетяна Петровп всю охоту відбили😢🤣

keyboard_arrow_up