Безкоштовні і платні послуги: як працює центр соціального обслуговування у Хмельницькому

Безкоштовні і платні послуги: як працює центр соціального обслуговування у Хмельницькому
  • Територіальний центр соціального обслуговування працює на вулиці Перемоги. 
  • Тут опікуються пенсіонерами й людьми з інвалідністю - надають їм всі можливі соціальні послуги. 
  • Розповідаємо про роботу центру і його підопічних, платні й безкоштовні послуги для хмельничан. 

На годиннику близько 10-ої. Біля дверей терцентру соціального обслуговування вишикувалась черга з пенсіонерів. “Це за продуктовими наборами”, - пояснює керівник закладу Дмитро Старцун. Всередині приміщення теж кипить робота. 

Територіальний центр соціального обслуговування розташований на Перемоги, 7а. Тут опікуються малозабезпеченими пенсіонерами й людьми з інвалідністю. А на початку повномасштабної війни зустрічали й приймали переселенців. На базі чотирьох відділень тут надають різноманітні послуги, починаючи від видачі гарячих обідів, безкоштовних засобів гігієни до перукарських послуг й 
прибирання вдома. Журналісти vsim.ua побували у територіальному центрі й готові розповісти про його роботу. Скільки хмельничан потребують допомоги, які послуги надають соцпрацівники і котрі з них платні, дізнавайтесь далі. 

Доставляють ліки і купують їжу

Перше відділення територіального центру - соціальна допомога вдома мешканців міста. В кожному мікрорайоні міста є самотні пенсіонери, яким важко подбати про себе. Саме такими хмельничанами опікуються працівники цього відділення й відвідують їх за місцем проживання. 

Відео дня

Як розповідає керівник територіального центру Дмитро Старцун, на обліку з початку року перебуває близько 800 таких осіб. Це люди похилого віку та особи з інвалідністю від 18 років. Їх у Хмельницькому обслуговує 62 соціальних робітники. Фактично місто розподілене на бригади з 5-8 робітників, які надають соціальні послуги. Вони прибирають житло, готують їжу, доставляють продукти або ліки з аптеки, оплачують комунальні послуги та допомагають в оформленні документів. 

  • Послуги надаються за рахунок бюджетних коштів або за рахунок отримувача послуг.  До прикладу, бабуся може проживати сама або із сім’єю. В такому випадку береться дохід всіх членів сім’ї, які зареєстровані разом. Якщо на одну особу дохід менш як двох прожиткових мінімумів - всі послуги безкоштовні. Якщо від 2 до 4 прожиткових мінімумів - тоді 75% від вартості. Якщо ж людина проживає сама, то аналізується її особистий дохід. Тобто, якщо пенсія менш як 4186 гривень, соціальні послуги надають безкоштовно, - пояснює Дмитро Старцун. 

До слова, на території Хмельницької громади проживає понад 70 тисяч пенсіонерів. Допомоги територіального центру наразі потребує близько тисячі. З кожною особою тут укладають договір й розробляють індивідуальний план, де детальні прописані всі потреби людини й послуги, які їй надаватимуть. 

До мешканців сіл - на велосипеді

Друге відділення - соціальна допомога мешканців сіл Хмельницької громади. Тобто, працівники обслуговують ті ж категорії людей, про які ми розповідали вище. Але мова вже про мешканців, які проживають саме в селах Хмельницької територіальної громади. Соцробітники надають ті ж самі послуги підопічним вдома. Але у списку послуг може бути зібрання врожаю, облаштування квітника, чи скажімо посадка картоплі. Йдеться про те, що працівники допомагають обробляти земельну ділянку площею до 2 соток

Як додає керівник терцентру, для зручності працівників придбали велосипеди. 

Швачка, перукар і безкоштовні засоби гігієни

Це відділення займається наданням натуральної адресної допомоги. Тут є працівники, котрі скошують траву й роблять косметичні ремонти вдома у самотніх пенсіонерів. Також на базі третього відділення надають швейні й перукарські послуги. До слова, перукар працює і в приміщенні центру, а кілька днів на тиждень виїжджає додому до лежачих осіб. Якщо послуги надаються на платній основі, стрижка тут обійдеться в межах 60 гривень. 

Дане відділення також займається видачею продуктових наборів в рамках комплексної програми піклування, а також гарячого харчування й засобів гігієни. Про видачу й вміст продуктових наборів ми вже розповідали раніше. Переглянути ви можете за посиланням. 

Нагадаємо, цю послугу можуть отримати особи з інвалідністю та люди похилого віку, дохід яких не перевищує двох прожиткових мінімумів. Окрім цього, допомогу можуть надавати особам у складних життєвих ситуаціях - до прикладу, хмельничанам після тривалого лікування. Додають, кожен випадок - індивідуальний, рішення приймаються комісійно. 

Які послуги платні?

Відділення цілодобового тимчасового денного перебування розраховане на 14 ліжкомісць. Всі послуги тут надаються на платній основі. Передбачене воно для людей похилого віку та осіб з інвалідністю. Тобто персонал здійснює цілодобовий догляд осіб без медичних послуг. 

До слова, будівництво цього відділення “з нуля” завершили у 2020 році. Нам вдалось зазирнути всередину. В кожній кімнаті тут є санвузол, гаряча вода, телевізор, функціональні ліжка й Wi-Fi.
Вартість одного “ліжкодня” з 4-разовим харчуванням -  481 гривня. Максимальний термін перебування тут - три місяці. Щоправда, за рішенням керівника закладу можна продовжити перебування. 

Окрім цього, відділення доступне для хмельничан, які приходять сюди на денний догляд. Це можуть бути пацієнти після операцій. Для них тут діє фізкабінет з різними апаратами, тренажерна зала, де працює реабілітолог , а також масажний кабінет. До речі, вартість одного сеансу масажу - 54 гривні.

Варто додати про ще одну безкоштовну послугу, доступну для хмельничан з минулого року. Це пункт прокату засобів реабілітації, який запрацював на Зарічанській. Інвалідні візки, милиці, палиці та ще багато різноманітних засобів тут видають в тимчасове користування тим, хто цього потребує. Послуга безкоштовна. Для цього мешканцям слід написати заяву й надати до терцентру копію необхідних документів (від лікаря про потребу в таких засобах, - прим. авт.). 

Окрім цього, на базі територіального центру соціального обслуговування планують відкрити соляну кімнату. До реалізації цього проєкту обіцяють повернутись після перемоги. 

Читайте також:

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up