Богуслаєв, який був директором волочиського машзаводу, просить обміняти його у рф

Богуслаєв, який був директором волочиського машзаводу, просить обміняти його у рф
Колаж vsim.ua
  • В Україні Богуслаєву інкримінують пособництво державі агресору, колабораційну діяльність, сприяння діяльності терористичної організації і, віднедавна, протидію ЗСУ. 

  • Додамо, що він 15 років працював директором на машинобудівному заводі у Волочиську, який є підрозділом АТ “Мотор Січ”.

  • Донедавна у місті була вулиця названа на честь Богуслаєва та його портрет на Алеї слави. 

Екс президент «Мотор Січі» В’ячеслав Богуслаєв попросив включити його в список на обмін з росією. Він написав лист-заяву на ім’я керівника Офісу президента Андрія Єрмака. Про це повідомляє “Радіо Свобода” з посиланням на розслідування «Схем».

В Україні Богуслаєву інкримінують пособництво державі агресору, колабораційну діяльність, сприяння діяльності терористичної організації і, віднедавна, протидію ЗСУ. Нині він перебуває в СІЗО, а всі обвинувачення відкидає. Розповідаємо деталі. 

Що у заяві Богуслаєва

Журналісти "Схем" оприлюднили фото самого документу. 

Відео дня

— Прошу додати мене у список на обмін з російською федерацією, – пише Богуслаєв у заяві до Офісу президента російською мовою.

Після того він додав свій підпис із приміткою: «Богуслаєв, пенсіонер, інвалід 1 групи». Його адвокат надіслав супровідний лист, в якому датою направлення цієї заяви стоїть 20 березня 2023 року.

Зображення з сайту Радіо Собода

Нагадаємо, у вересні 2022 року кума путіна Віктора Медведчука обміняли на 200 українських полонених військових. Можливість обміну Богуслаєва не виключають і зараз. Голова СБУ Василь Малюк розповів, що спершу той має розповісти всю необхідну Україні інформацію, а тоді «стане якісним обмінним фондом». Це ж підтверджують радник керівника Офісу президента Михайло Подоляк та Міноборони. 

Раніше «Схеми» також повідомляли, що Богуслаєв щонайменше з 2000-го року має російський паспорт, а з 2002-го року – нерухомість у Москві. Наразі ж колишній очільник “Мотор-Січі” перебуває у київському СІЗО. Згідно рішення суду він сидітиме під вартою до 27 травня 2023 року.

Додамо, що В’ячеслав Богуслаєв має відношення до міста Волочиськ Хмельницької області. Ще донедавна у місті одна з вулиць була названа на його честь. Але в жовтні минулого року її перейменували на Привокзальну.

До перейменування

А на Алеї слави у Волочиську одна із інформаційних табличок носила його портрет. 

Портрет Богуслаєва, який висів на Алеї слави у Волочиську

Яке відношення має Богуслаєв до Волочиська

В’ячеслав Богуслаєв — український політик, доктор технічних наук, професор, нардеп, президент корпорації “Мотор Січ”. Має звання Героя України. А віднедавна його підозрюють у державній зраді. Про це йдеться у повідомленнях Служби Безпеки України.

Відомо, що з 1973 по 1988 рік Богуслаєв жив і працював у Волочиську Хмельницької області – був директором Волочиського машинобудівного заводу, створеного у 1971 році. 1988 року був підвищений до генерального директора об'єднання заводів, а у 1991 році, після розвалу СРСР, став генеральним директором запорізького виробничого об'єднання "Моторобудівник".

У 1994 році Богуслаєв приватизував "Моторобудівник", пізніше перейменований на "Мотор Січ" і став його головою правління та генеральним директором. 

Довідка:
АТ «Мотор Січ» — одна з провідних у світі корпорацій з розробки, виробництва, ремонту та сервісного обслуговування авіаційних газотурбінних двигунів для літаків та вертольотів, а також промислових газотурбінних установок. Підприємство розташоване в Шевченківському районі міста Запоріжжя.
Нині ж машинобудівний завод у Волочиську є підрозділом АТ “Мотор Січ”. Він розташований за адресою вулиця Незалежності, 1. Торік підприємству виповнилося 50 років. Там працює понад 1200 робітників. 

Нині завод спеціалізується на виробництві промислових газотурбінних електростанцій, виготовленні та ремонті двигунів, які використовуються як привід генератора електростанцій, виготовленні кріпильних деталей до авіаційних двигунів, технологічного оснащення та спецінструменту, а також більш як 60-ти найменувань товарів. Також випускає товари господарського вжитку –  мотоблоки та садовий інвентар.

Скрін фейсбук-сторінки Волочиського машзаводу 

В чому обвинувачують Богуслаєва

В СБУ зазначають, що під час російсько-української війни АТ «Мотор Січ» через російські підприємства, якими володіє В'ячеслав Богуслаєв, попри заборону на експорт до росії товарів військового призначення та подвійного використання, продовжував постачати деталі для літаків і вертольотів зс рф.  

Співробітники Служби безпеки затримали президента Богуслаєва та начальника Департаменту зовнішньо-економічної діяльності “Мотор Січі”.

Їм оголосили про підозру за двома статтями Кримінального кодексу України:

За матеріалами слідства, до оборудки причетне керівництво заводу, розташованого на Запоріжжі. Посадовці діяли у змові з наближеними до кремля представниками російської корпорації «ростех», яка є одним із головних виробників озброєнь для зс рф.

Зловмисники налагодили транснаціональні канали незаконного постачання оптових партій українських авіадвигунів до країни-агресора.

Отриману продукцію окупанти використовували для виробництва та ремонту російських ударних вертольотів типу:

  • Мі-8АМТШ-ВН «Сапсан»
  • КА-52 «Алігатор»
  • Мі-28Н «Нічний мисливець»

Правоохоронці встановили, що відповідні зразки армійської авіації загарбники масово застосовували для повномасштабного вторгнення в Україну. Їх знайшли у збитих нашими захисниками ворожих бойових вертольотах.

Нещодавно у СБУ опублікували аудіозаписи телефонних розмов президента «Мотор Січі», які підтверджують його співробітництво з ворогом:

— Навіть після повномасштабного вторгнення агресора посадовець, який раніше неодноразово обирався народним депутатом від «партії регіонів», продовжував постачати двигуни та інші запчастини до російських ударних вертольотів. Тим самим — фактично підтримував ворога та допомагав йому обстрілювати українські міста і села, — додають у відомстві

При цьому він виправдовував напад росії і висловлював надію, що путін не зупинить наступ своїх військ, розмірковував про «нацистів» в Україні тощо.

Як гадаєте, варто включати Богуслаєва у списки на обмін полоненими з рф? Діліться своїми думками в коментарях. 

Читайте також: У Волочиську хочуть перейменувати вулицю названу на честь підозрюваного у держзраді Богуслаєва

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (8)
  • Разом з іншими керівниками оленями совковими
  • Оксана Венгер

    Полонених міняти на полонених,а за колабораційну діяльність -суд і покарання!!!
  • Саша Кныш

    Людина виконувала раніше підписані контракти і договора ?
  • Новини Хмельницького на vsim.ua

    ❗️Оперативна інформація, цікаві та важливі новини у нашому Telegram-каналі - https://t.me/+gtHqKqD7B0o3N2Uy

keyboard_arrow_up