“Будівельний конфлікт” зі сторічною хатою на Шевченка. Позиція власників і думка експерта

“Будівельний конфлікт” зі сторічною хатою на Шевченка. Позиція власників і думка експерта
  • До редакції ВСІМ звернувся хмельничанин і повідомив, що його сім’я може залишитися без даху над головою.
  • Причина - проведення реконструкції будинку іншим власником. 
  • Що відомо та як можна розв'язати проблему?

На вулиці Шевченка, біля супермаркету “Сільпо”, вже понад 100 років існує глинобитна хата. Помітити її можна на старих світлинах Проскурова.

Нет описания.

Хмельничанину Андрію будинок дістався в спадок від бабусі й мами. У тих стінах пройшло його дитинство та юність. Нині чоловік мешкає там зі своєю дружиною та двома неповнолітніми синами. Він є власником 65 квадратних метрів. Рештою хати володіє інший хмельничанин, який там не живе. 

Відео дня

Кілька днів тому Андрій мусив екстрено повернутися з роботи додому. Його старший син, який навчається дистанційно, зателефонував і сказав: “За стіною дядя щось товче”. З того дня Андрій носить в кишені заспокійливий засіб. Каже, що спостерігає, як рідна хата знищується на очах. 

“Я боюся, що в мене стеля впаде”

Власниками старої глинобитної хати є двоє чоловіків. Один із них розповів, що інший  почав реконструкцію без попередження. Коли Андрій поцікавився в будівельників що й навіщо вони роблять, ті відповіли: “Наше завдання все тут знести”.

Чоловік пояснює: хата є старою, хиткою і не має фундаменту. Саме тому від проведених робіт на частині Андрія вже пішли тріщини. До того ж чоловік скаржиться на постійний шум і вібрацію, що спричиняють будівельники. Мовляв, діти не можуть вчитися, а вони із дружиною, як на пороховій діжці.

Андрій впевнений - його сусід проводить реконструкцію незаконно. Щоб зафіксувати порушення, він викликав на місце події поліцію. Приїхала слідчо-оперативна група й зареєструвала його заяву. Також чоловік звернувся на лінію “104”, бо непокоїться, що щось в будинку може зірватися. Він каже: стіна, прямісінько за якою ведуться роботи, знаходиться в його кухні. Саме там розташована газова плита й котел.

Нет описания.

В результаті - газовики склали припис, що вручили виконробу. В ньому йдеться про необхідність демонтажу газопроводу згідно зі всіма правилами безпеки й в законному порядку. Інакше - може статися біда. Про це розповіла прессекретар компанії “Хмельницькгаз” Леся Андрейко. 

Щоб зупинити реконструкцію, Андрій написав звернення до міського голови, прокуратури й ДАБІ. Жодної відповіді він поки не отримав. 

“Це моя земля і все відбувається на законних підставах”

Ми звернулися до іншого власника будівлі, щоб дізнатися його позицію стосовно ситуації. Пан Олександр розповів: замість частини старої хати давно хоче зробити непродовольчий магазин. Він каже, що пропонував Андрієві квартиру замість його половини будинку. В результаті - отримав відмову.

Нет описания.

За словами Олександра, реконструкція відбувається на законних підставах. До того ж хата давно потребує ремонту. Чоловік говорить - там ледь тримаються стіни й дах. 

Як ситуацію коментує експерт

Обидва чоловіки є власниками окремих частин будинку. Пан Олександр звертався до суду з проханням виділити його половину в окремий об’єкт. В результаті - їй присвоїли іншу адресу й встановили окремі лічильники. У цьому випадку, каже адвокат, він має право здійснювати реконструкцію без погодження сусіда. Втім за дотримання правил будівельних процедур. 

Андрієві, який звернувся до нашої редакції, експерт радив би звернутися в управління архітектури та містобудування міськради. Ті, своєю чергою, мають надати комісію, яка встановить стан будівлі на початку виконання реконструкції. Після завершення робіт, вони мали б зафіксувати все повторно. В результаті - фахівці матимуть змогу виявити, зміни. Однак така процедура можлива за умови, що на реконструкцію є всі необхідні дозволи. 

Сітніков Андрій Володимирович | Єдиний реєстр адвокатів України
Фото з сайту Національної асоціації адвокатів України

- Якщо зафіксовані зміни після виконання будівельних робіт, людина має право замовити будівельно-технічну експертизу. Вона має відповісти, чи пов’язані пошкодження з реконструкцією, а також підняти питання стосовно відшкодування завданих збитків. У такому разі людина має всі законні підстави звернутися до суду з позивними вимогами. Якщо ж дозвільної процедури на проведення будівельних робіт немає, особа має право написати заяву в ДАБІ, аби вони провели перевірку суб’єкта будівельної діяльності на предмет виконання робіт. У випадку з цим чоловіком, який проживає у частині будинку, він мав би в заяві вказати, що дії загрожують його життю. Це б пришвидшило розгляд у ДАБІ, - каже Андрій Сітніков. 

Адвокат додає, що зафіксувати зміни в будинку через реконструкцію Андрій може і самостійно. Для цього потрібна присутність свідків. Вже після цього він має право замовити будівельно-технічну експертизу. 

Нет описания.

Нет описания.

Нет описания.

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Хмельницького за сьогодні
15:09 На Шепетівщині поліцейські затримали молодика, який обікрав власного брата 14:23 У громаді на Хмельниччині замість пошкодженого обстрілом дитсадка побудують новий 13:40 Помідори та огірки: які ціни у Хмельницькому і звідки везуть photo_camera 13:17 На честь захисника Ростислава Остафійчука на Кам'янеччині відкрили меморіальну дошку Від читача 13:43 Правоохронці провели 23 обшуки, в результаті яких затримали всіх дев’ятьох учасників злочинної схеми разом з організатором. 12:27 Рейтинг Opendatabot-2024: компанія «АТБ» увійшла до трійки найбільших роботодавців країни (новини компаній) 12:19 Через ремонт тепломережі Львівським шосе не їздитиме громадський транспорт 11:41 За добу шахраї виманили у мешканців Хмельниччини 230 тисяч гривень 10:36 У хмельницькому центрі зайнятості є 336 вакансій (СПИСОК) 09:45 Через борги «Укрпошта» перестала розсилати листи судів Хмельницької області 20:48 Де в Хмельницькому не буде світла 23 квітня (АДРЕСИ) 20:21 Школярі з Хмельницького зустрілися з американським режисером та обговорили проблему булінгу 19:38 1,4 мільярда на сміття. Головне з інвестиційної програми «Спецкомунтрансу» 19:08 У Хмельницькому патрульні знайшли наркотики у пасажирки авто 18:23 Бійка у розважальному закладі Шепетівки закінчилась реанімацією 17:42 На Хмельниччині оголосили підозру чоловіку, який відрубав голову собаці 17:09 Зеленський вручив орден «Золота Зірка» дружині полеглого Героя Руслана Пруса 16:46 Померла 8-річна Каріна з Кам’янця. Рідним треба допомога photo_camera 16:16 За необережне вбивство двох лісівників житель Шепетівщини отримав вирок
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому
keyboard_arrow_up