Чеки замість білетиків: тролейбуси Хмельницького з весни перейдуть на електронний облік

Чеки замість білетиків: тролейбуси Хмельницького з весни перейдуть на електронний облік
  • Сучасні білетики в тролейбусі скоро стануть раритетом. 
  • З 1 березня замість них кондуктори замість них видаватимуть чеки.
  • Вже  купили 85 валідаторів за 1 105 000 гривень. Як вони працюватимуть і для чого такі зміни, дізнавалися журналісти vsim.ua.

 Верховна Рада прийняла законопроект, яким вводиться автоматизована система оплати проїзду в громадському транспорті. Планується, що в майбутньому практично повністю відійдуть від готівкового розрахунку в маршрутках, автобусах і тролейбусах. Розпочнуть введення електронного квитка в "Електротрансі". 

У тролейбусах будуть касириВ грудні минулого року КП «Електротранс» закупило 85 валідаторів. Це переносні апарати для обліку і видачі  квитків. На шиї їх носитимуть кондуктори. Пасажир, зайшовши в тролейбус, як і раніше даватиме гроші за проїзд. Після цього кондуктор просканує свою картку через валідатор, який видасть квиток. На ньому буде видруковано дату і час придбання, ціну, маршрут і номер тролейбуса.

Відео дня

 - У кондукторів буде дві картки. Одна буде їх особиста. Нею вони проводитимуть через валідатор і відкриватимуть чи закриватимуть зміну. В апараті фіксуватиметься вся інформація про продані квитки. Це звільнить кондукторів від письмової звітності і систематизує весь облік. Ми зможемо в будь-який момент перевірити, скільки пасажирів оплатили проїзд за конкретний період на якомусь із рейсів, - розповідає vsim.ua старший касир КП «Електротранс» Олена Задко.

Зараз кондуктори навчаються роботі із валідаторами. З 1 лютого на декількох тролейбусах з ними будуть працювати в тестовому режимі. В усіх тролейбусах вони повноцінно запрацюють із 1 березня.

Пільговий підрахунок

Планують в міській раді запровадити для кондукторів додаткову картку. Вона буде розрахована спеціально для обрахунку кількості пільгових пасажирів. Кожен, хто має право не безкоштовний проїзд, пред’являтиме відповідний документ. Взамін кондуктор буде проводити спеціальною карткою і видавати пільговий квиток.

 - Пільгову картку для кондукторів вводимо спеціально для обліку пільговиків. Так ми чітко будемо знати скільки їх проїхало у тролейбусах і скільки грошей нам потрібно компенсувати з бюджету. Вже ніхто не зможе нас надурити. Скільки перевезли, стільки й буде відшкодування. Не буде ніяких коефіцієнтів чи розрахунків, - розповідає vsim.ua заступник міського голови Хмельницького Андрій Бондаренко.

У міській раді переконують і в перевагах обліку платних пасажирів. Кажуть, що не виключають проїзду по одному квитку декількох людей або взагалі без нього. Мовляв, кондуктори на цьому заробляють, а підприємство втрачає. А при електронному обліку таке явище буде практично неможливим і контролерам простіше буде вирахувати махінації. За словами Андрія Бондаренка, така система може збільшити виручку до 30%.

Валідатори планують встановити в маршрутки 

Валідатори стануть лише першим кроком у реформі оплати за проїзд в громадському транспорті. У перспективі мають ввести електронний облік в автобусах та маршрутках. А в тролейбусах встановлять стаціонарні апарати для видачі квитка і кондуктори більше не пролазитимуть забитим людьми салоном електротранспорту.

 - В цьому році ми проведемо новий конкурс на пасажирські перевезення в місті. Встановлення валідаторів буде обов’язковою умовою. Ми ще не знаємо, чи буде це робитися за рахунок перевізників чи виділятимуться кошти з бюджету, - каже Андрій Бондаренко.

Ще одна перспектива – картковий розрахунок. Таким у майбутньому можуть скористатися усі хмельничани. Кожен матиме змогу отримати спеціальну картку, яка за своїм типом буде схожа до банківської. Її потрібно буде поповняти і розраховуватися через валідатори за проїзд. Також картки будуть видаватися і пільговикам. За її допомогою вони зможуть їздити у всіх видах транспорту. За це перевізники отримуватимуть відповідну суму компенсації з бюджету.

Введення електронного квитка не означає, що проїзд буде дозволений лише для власників карток. Ті, хто їх не матиме, зможуть оплатити дорогу водію. Він матиме свою картку і валідатор і проводитиме таким шляхом обілечування. Але такий квиток може коштувати дещо дорожче. Усе це в міськраді поки обдумують.

Що в сусідів

У Вінниці система безготівкового розрахунку за проїзд тут має запрацювати у 2018-ому. Наприкінці цього року у місцевому транспорті мають почати встановлювати необхідне обладнання. Карткою можна буде купити право на проїзд у всіх видах транспорту. Також планують запровадити систему оповіщення очікування транспорту на зупинках. Все це обійдеться бюджету Вінниці у 8 мільйонів євро.

Працюють над введенням подібної системи у Львові. Ради експерименту в трамваї №8 можна оплатити проїзд за допомогою смартфона. Ним потрібно просканувати QR-код. Він допоможе купити квиток через попередньо встановлений додаток «Приватбанку».

Працюють над введенням електронного квитка і в Дніпрі, Миколаєві та Ужгороді. Всюди при розробці планів введення нової системи в громадському транспорті орієнтуються на приклад інших країн.

До прикладу у Львові запроваджуватимуть схожу систему із Прагою. Там місцеві жителі в автобусах, трамваях і метро користуються єдиним проїзним. Хто їх немає, купує квитки в магазинах чи спеціальних терміналах. Причому вартують вони дорожче.

В Києві можуть ввести оплату не за поїздку, а проведений в громадському транспорті. Припустимо за годину можна буде скористатися одразу декількома видами транспорту. Така система працює у багатьох країнах світу. В Хмельницькому теж над цим думають. Та поки не знають, чи буде це дієво, враховуючи часті затори на дорогах й інші реалії транспортного руху в Україні.

"Теоретична перспектива"

Тетяна Романова, координатор онлайн-платформи "Громадський контроль якості пасажирського транспорту"

 - В теорії електронний квиток – це досить позитивно. Чому кажу в теорії, бо ще жодне українське місто повноцінно не працювало з системою електронного квитка. Дана тенденція тільки-тільки запускається по містам.

Позитивного при введені єдиного квитка є те, що плата за проїзд пасажирів  буде автоматизованою та прозорою, що одразу відкидає можливість якогось лівого (чорного) доходу. Місто буде контролювати весь дохід. Відповідно зможе встановлювати єдину вартість проїзду в різних видах громадського транспорту, зможе фіксувати пільговиків з прозорим механізмом компенсації та створювати умови здорової конкуренції серед перевізників. Таким чином при розумному плануванні та реалізації системи електронного квитка, можна значно покращити транспортну ситуацію міста. Але далеко не факт, що це вдасться більшості містам України. Цілком і повністю успішна реалізація залежить виключно від місцевої влади, від місцевої політики.

Що стосується  можливих мінусів даної системи, то це, в першу чергу, контроль за оплату проїзду. Враховуючи український менталітет і не сприймання, особливо на початковому етапі, карткової форми розрахунків, «зайців» з’явиться в рази більше. І на сьогодні дана проблема немає ніякого рішення на законодавчому рівні. А отже, це питання залишається поки відкритим.

Гарантій успіху немає

Олена Чернишова, транспортний аналітик компанії «Dornier Consulting International»

- Використання валідаторів кондукторами може бути лише тимчасовим. З часом має бути введений електронний квиток. В іншому випадку це все не дасть ніякого ефекту. І якщо валідатори використовуватимуть просто, як касовий апарат, то це теж малоефективно. Потрібно збирати і аналізувати дані і відповідно них корегувати транспортну систему. Також валідатори, у разі їх правильного використання, зменшують кількість «зайців» і мають спрощувати саму оплату за проїзд. Але це все не буде мати сенсу, якщо з часом не перейти на електронний квиток. Тоді усі розраховуватимуться тільки ним. Хто його не матиме, платитиме більше за квиток. І це нормально. Як правило карток не мають гості міста. А розвиток транспорту відбувається за рахунок місцевого бюджету, тому жителі міста повинні мати перевагу. Також така схема стимулює людей оформлювати електронні квитки.

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (8)
  • IGOR

    Хотелось бы, чтобы льготы монетизировали! То есть выделяли помощь, но проезд был платным! В противном случае - троллейбусы всегда будут убыточными, хоть обвешать весь салон этими валидаторами!

    Мастер Автополив reply IGOR

    Это хорошая идея. Но ее надо было внедрять когда мы не жили на международные кредиты. Теперь это только приведет к доп витку инфляции.

    Сергій Якубенко reply Мастер Автополив

    льготніка проїзд на халяву в Україні діє по тарифу "БЕЗЛІМ"
  • Роман Новіков

    Хай хоч касовий аппарат носять якщо вони рахують що це допоможе хай хоч спробують з часом навчаться. Я  рахую, що еко транспорт немає бути таким убогим. Маршрутки відмінити а запустити більше тролейбусів, щоб їздили часто, вони і зручніші і довкілю не шкодять.
  • нашатырь

    Це по нашому купити електронний пристрій і приставити людину, а в нашому випадку повішати на шию Назвіть прізвище цього винахідника ми маємо його знати в обличчя..
  • Мастер Автополив

    Ну по крайней мере улучшится учет и можно будет анализировать рейсі по прибыльности. А по поводу всяких технологий. Посмотритена улице, сколько пожилых и старых людей. Молодежи мало, она сваливает. И диалект пожилых людей - мэни цеий вон онтейи. То есть они дубовые. Какие технологии, если люди дубы в массе?
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Хмельницького за сьогодні
20:58 Герою Олександру Швецю встановили дошку пам’яті у Кам’янці-Подільському 20:08 На Хмельниччині 30 громадян задекларували свої доходи на мільйон 20:06 Рідним загиблих воїнів з Хмельницького району вручили ордени «За мужність» 19:29 5 депутатів з Хмельницького не задекларували житло (СПИСОК) Від читача 11:17 У Старокостянтинові розпочато відстріл домашніх тварин. Вбивство кішки на ім'я Мішелька. 18:16 15 років за ґратами проведе хмельничанка, яка навела ракети на Полонщину 18:06 Що задекларували лікарі хмельницьких МСЕК: проаналізували статки голів комісій photo_camera 17:45 У Старокостянтинові масово звільняються лікарі: деталі 17:19 Захисник після реабілітації склав іспит в автошколі для осіб з інвалідністю на Хмельниччині 16:33 На Нетішинському водосховищі встановлюють штучні нерестовища 15:46 Посадовицю Хмельницького Держгеокадастру оголосили у міжнародний розшук 14:57 «Родина для кожної дитини»: на Хмельниччині 13 громад розвиватимуть сімейний патронат 14:12 У Старокостянтинові відкрився оновлений ізолятор тимчасового тримання 13:48 Ветерани та ВПО можуть скористатись безкоштовною послугою переїзду в Україні (Новини компаній) 13:32 На Хмельниччині правоохоронці затримали 17-річного «закладчика» 12:30 Судили злочинну групу, яка постачала наркотики до хмельницького СІЗО 11:51 У національному природному парку на Хмельниччині встановили готелі для комах photo_camera 11:26 Долар і євро пішли вгору. Курси в обмінниках та банках Хмельницького (ІНФОГРАФІКА) 10:54 Жінка з Хмельницького району перерахувала шахраям майже 142 тисячі гривень 10:19 У Хмельницькому районі виявили сім’ю з трьома дітьми, яка живе без електрики
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому
keyboard_arrow_up