Через ремонт рожевої будівлі на Шевченка готують звернення у прокуратуру

Через ремонт рожевої будівлі на Шевченка готують звернення у прокуратуру
  • Будівлю, що входить до архітектурної спадщини міста, ремонтують вже більше місяця.
  • Фахівці називають це незаконним.

Рожева будівля на Шевченка, 33, стоїть на своєму місці з 50-х років минулого століття. За роки споруда з колонами стала звичною для ока хмельничан. Її автором є відомий подільський архітектор Гнат Чекірда. До його проєктів належить ще ряд будинків у Хмельницькому. Наприклад, Будинок рад на майдані Незалежності та приміщення кінотеатру “Планета”.

Одна пенсіонерка на всю будівлю

Як розповідає краєзнавець Сергій Єсюнін, побудували рожеву двоповерхову будівлю на Шевченка для потреб шляхо-будівельного управління та службового житла. Згодом в цьому приміщенні був центральний офіс управління автошляхів Хмельниччини. На першому поверсі були офіси, а на другому - квартири. 

На початку 2000-х обласне шляхове управління переїхало в нову будівлю, а приміщення з колонами виставили на продаж. 15 років тому його придбав “Правекс-Банк”. Там хотіли відкрити центральний офіс філії банку. Його представники скупили майже всі квартири. Не склалося лише з однією, де донедавна мешкала пенсіонерка Людмила Данильчук. Жінка тривалий час була єдиною жителькою рожевої будівлі. Квартира в ній дісталася жінці від її дідуся, який працював в обласному шляховому управлінні. Детальніше про цю історію читайте тут. 

Відео дня

Тоді “Правекс-Банк” виставив оголошення в мережу про продаж частини будівлі. Минулого літа на olx за неї хотіли 199 тисяч доларів. Наразі такого оголошення немає. Тож, ймовірно, будівлю продали. 

Готують звернення до прокуратури

У будівлі на Шевченка сьогодні, 27 листопада, пусто. Тут немає ані робітників, ані тієї самої єдиної мешканки-пенсіонерки. Жителі сусідніх будинків кажуть: не бачили її вже давно. Тож припускають, що свою квартиру жінка продала. 

Саме ж приміщення вже почало перевтілюватися. Тут почали ремонтувати дах та замінили старі вікна на сучасні. Місцеві кажуть, що роботи велися ще сьогодні вранці. Та на момент візиту журналіста vsim.ua не було ані будівельників, ані власника споруди чи його представника. 

Як розповів заступник директора з питань охорони культурної спадщини Хмельницького обласного науково-методичного центру культури і мистецтв Сергій Шпаковський, проведення ремонту чи реконструкції цієї будівлі погоджено із місцевою владою не було. Через це ще наприкінці вересня спеціалісти з відділу охорони пам’яток і з міського управління культури і туризму ХМР склали акт на власника будівлі про зупинення будь-яких робіт. “Відомо, що кілька днів тому там продовжувалися роботи”, - сказав Сергій Шпаковський. З цього приводу вже готують звернення у прокуратуру. 

Сергій Шпаковський каже, що це не перший випадок у Хмельницькому, коли пам’ятку архітектурної спадщини власники незаконно реконструюють чи ремонтують. Отож крім прокуратури планують звернутися до міського голови. 

Нет описания.

Нет описания.

Нет описания.

Нет описания.

Нет описания.

Нет описания.

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (22)
  • Читач36

    Шановні небайдужі жителі славетного міста над Бугом (не Вінниця) Унас не один такий будинок. Вже владні місцеві вельможі підбираються до приміщення колишньої філармої (кінотеатру ''Мир'')! А якже, центр міста, земелька по ціні дорогоцінного паладіума!!!
  • Игорь Николаевич

    От уроды. Сам не гам, другому не дам. Столько лет здание стояло и  разваливалось, тут начали делать и наших чинуш жаба задавила! Вот натура жлобская!

    Лесовой К. reply Игорь Николаевич

    Есть правила, как делать и оформлять работы. Уроды их соблюдать не в силах, да.
  • Віталій Українець

    будівля у більшості мешканців більше викликає роздратування-як не приємне радянське "помпезне" будівництво!
    підібне уродство стоїть перед магазином Дачник-якесь с жд пов'язане управління.
    Схожий тип шаблонних будинків будували як клуби в совку чи як жд станцію!
    культурної цінності там нуль !
    Чекірда не Городецький!

    Alex Cube reply Віталій Українець

    если жителям вашей деревни не нравится -- оставайтесь в ней
  • Емілі Ястремська

    А що заважало власникам просто виконати закон щодо погодження ремонту приміщень культурної спадщини? Чи закони не треба виконувати? Як легко звинуватити людину, як зло, через того, хто порушив закон, як не справедливо.  Виходить закони не треба виконувати, нікому не треба. І до чого ми так дійдемо? Порушення в малому тягнуть за собою порушення в великому.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Хмельницького за сьогодні
19:24 У Хмельницькому 30-річний чоловік побив двох школярів 18:27 Військових запрошують на «бакототерапію»: що це за проєкт photo_camera 17:34 У Хмельницькому можна обмінятися кімнатними рослинами. Як це працює? 16:25 Експосадовицю обласної служби у справах дітей судили за вимагання хабаря Від читача 16:19 Хмельницький драмтеатр у лонглісті Всеукраїнського Фестивалю-Премії «ГРА» 15:44 Поліграф для хмельницьких чиновників. Скільки посадовців пройшли перевірку? 15:08 Скорочення вишів на Хмельниччині. Скільки є зараз та яких може не стати 14:48 Був зниклим безвісти з минулого літа. «На щиті» повертається військовий Андрій Ковалевський 14:06 Зростає захворюваність на кашлюк: що потрібно знати хмельничанам 13:49 Народні депутати з Хмельниччини мають 168 помічників. У Гереги найбільше 13:07 Смертельна ДТП у Хмельницькому районі: 36-річний водій в'їхав у дерево і загинув 12:47 Пішла на дачу і не повернулась. У Хмельницькому шукають 70-річну жінку photo_camera 11:53 У Нетішині розмістять модульне містечко для працівників Запорізької АЕС photo_camera 11:12 У Лезневому зупинили водія під наркотиками photo_camera 10:04 5 років тюрми дали хмельничанину, який обкрадав підвали й підсобки багатоповерхівок 09:25 24 квітня на трьох вулицях і провулку в Хмельницькому не буде води
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому
keyboard_arrow_up