Чи можна уже їсти полуницю? Журналісти vsim.ua перевірили її на нітрати

Чи можна уже їсти полуницю? Журналісти vsim.ua перевірили  її на нітрати
  • Журналісти vsim.ua зробили контрольну закупку полуниці у трьох місцях.
  • Перевірити ягоди на нітрати нам допомогли у хмельницькій лабораторії ветеринарно-санітарної експертизи №1
  • Що з цього вийшло і чи варто хмельничанам “налягати” на літні ягоди?

Сезон літній ягід вже розпочався. Зараз особливо хочеться скуштувати ароматної та стиглої полуниці. Тим паче, коли на прилавках її безліч. Та ціни поки «кусаються». В супермаркетах за кілограм треба віддати близько 70 гривень, на ринку дешевше десь у півтора рази. Та чи безпечно зараз куштувати цю літню ягоду? Багато хмельничан впевнені, що у ранніх фруктах чи овочах є нітрати. Перевірити це можна з легкістю.

Для чистоти експерименту журналісти vsim.ua накупили полуниці на ринку, в супермаркеті та кіоску. Усі зразки виміряли на власному екотестері, а тоді віднесли у спеціальну лабораторію. Що з цього вийшло, читайте у матеріалі. 

                                               Де і за скільки
Везуть з сусідньої області

Вирішили подивитись, чи продають полуницю на ринку «Ранковий», що біля Кам’янецького переїзду. Серед великої кількості усілякої зелені, саджанців та овочів, з ягодами знайшли лише одну точку. За кілограм тут просять 45 гривень. Продавці запевняють, що смачна. Кажуть, везуть із Чернівців. Просимо зважити грамів двісті і віддаємо за пакетик майже десять гривень. На цю полуницю ми наклеїли стікер з позначкою А. Це нам дозволить не заплутатись, коли будемо віддавати ягоди в лабораторію на експертизу.

Відео дня

В супермаркеті дорожче
Для порівняння вирішили перевірити і прилавки супермаркетів. Пройшлись по центру міста. У «Колібрісі», що навпроти першої поліклініки, полуницю не завезли. Вдалось відшукати у супермаркеті «Таврія В». Цінник одразу “лякає” – 69,90 за кілограм. Зазначили і вітчизняного виробника. Ми відібрали ягід приблизно однакового розміру і більш достиглих. Полуниця заважила нам на 21 гривню.

У кіоску -  «кота в мішку»
Ми також вирішили обійти кілька спеціалізованих на фруктах та овочах кіосків, які розташовані переважно поблизу зупинок. Полуницю знайшли у  «Фруктовому раю» на Зарічанській. Тут кілограм коштує 61, 90. На наше запитання про походження товару, продавчиня відповіла – везуть із Закарпаття. Трішки більше ста грамів нам обійшлося рівно у 13 гривень. Вже потім розгледіли, що деякі ягоди прим’яті та зіпсовані.

 Як перевірити в домашніх умовах
Для експерименту вирішили перевірити полуницю спочатку на власному екотестері. Знайшли прилад «Soeks», який підходить для домашнього користування.

Дослідження займає всього кілька секунд. В меню треба обрати продукт, який збираємось тестувати. Після цього вставляємо вимірювальний зонд приладу у полуницю. Очікуємо результат на дисплеї. Прилад показав, що всі зразки полуниці мають допустимий рівень нітратів. До прикладу, полуниця з ринку і кіоску має майже однаковий показник – 52-53 мг/кг. А ягоди з «Таврії В»  - в межах 59-60. Тоді як допустима норма, затверджена в Міністерстві охорони здоров’я, має становити близько 60 міліграмів на кілограм. 

Як перевіряли на нітрати?
Усі три зразки своєї полуниці ми віднесли і до експертів лабораторії ветеринарно-санітарної експертизи №1 Хмельницької міської державної лікарні ветеринарної медицини. Саме тут експерти і перевіряють вміст нітратів в овочах і фруктах. Як виявилось, для дослідження достатньо лише десять грамів. Сам процес займає до п’яти хвилин. Як в лабораторії перевіряють на вміст нітратів журналістам vsim.ua розказала і показала лікар ветсанексперт Марина Петренко. Розповідає, що для аналізу потрібно відбирати полуницю з усіх шарів та різних кінців ящика, де вона лежала. 

Працівниця бере з кожного пакетика по дві-три ягоди і миє під проточною водою. Потім на пластиковій терці подрібнює до кашоподібного стану. Далі полуничну масу важать. Для експерименту достатньо десяти грамів. Подрібнені ягоди заливають спеціальним розчином алюмокалію. Це все ретельно розмішується. Тоді рідину ставлять під стаціонарний нітратомір. На пісочному годиннику лікарі відраховують три хвилини. Фінальний етап - знімають показник, який висвітився на дисплеї.  

Чи знайшли нітрати?
Від сили 20 хвилин і результат дослідження готовий. Аби виміряти вміст нітратів в трьох зразках пішло по 5 хвилин на кожен. 
Першими перевіряли ягоди “А”, які ми придбали на ринку “Ранковий”. Тут вміст нітратів показав 0,966 міліграмів на кілограм. Експерти лабораторії кажуть, що допустима норма для полуниці коливається в межах 60 мг/кг.

Зразок “В” ми придбали у супермаркеті “Таврія В”. Нітратів у цій полуниці 9,33. У полуниці, яку ми взяли у кіоску “Фруктовий рай” вміст нітратів показав результат 5,22 мг/кг. Як говорить нам завідуюча лабораторією Ніна Бачмага, з початку цього сезону ще не було випадків, коли в місцевих продавців полуниця мала підвищений вміст нітратів. Та все ж, якщо купуєте, слід знати міру. Бо окрім нітратів, літні ягоди можуть бути “напічкані” іншими шкідливими елементами та ядохімікатами. Та для виявлення цього потрібне спеціальне обладнання. Хмельничанам радять їсти лише перевірену полуницю і головне, не об’їдатись. 

Без висновку експерта - штраф


Василь Грушко, начальник Держпродспоживслужби в Хмельницькій області

- Експертизи можуть проводитись на всіх лабораторіях, де є організовані ринки. Всі вони акредитовані на такі дослідження. Кожна партія, яка надходить на ринок, обов’язково має перевірятись. Продавець зобов’язаний дослідити свою продукцію на вміст нітратів. Може або прийти сам або ж може запросити працівника лабораторії. Продавець не має права торгувати на ринку, якщо в нього не буде експертного висновка лабораторії. За це передбачена адміністративна відповідальність. В експертному висновку має бути зазначено, коли проводилась перевірка, яка кількість продукту, а також детальний результат дослідження. Якщо ж це полуниця з супермаркету, то зрозуміло, що на неї теж мають бути відповідні документи – сертифікати. Сертифікат гарантує, що продукт відповідає нормам безпеки. В супермаркетах теж є лікарі, та вони не досліджують. Бо туди має надходити вже досліджений з посвідченням про якість. 

 

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (5)
  • Олег

    клубніка вже нормальна . їсти можна. але в таврії ліпше не брати. там водяна вона. от в бабців на ринку краща. вже перша огородня пішла зімляніка. перекупщики на овочному тоже вже продають в стаканах 0,5
  • Valera Rosanov

    та до одного місця ці всі лабораторії. вони не провіряють навіть половини того, шо  втюхують на ринку. а там більшість хімії
  • Pan Włodek

    "Та все ж, якщо купуєте, слід знати міру. Бо окрім нітратів, літні ягоди можуть бути “напічкані” іншими шкідливими елементами та ядохімікатами. Та для цього потрібне спеціальне обладнання. "

    Для чого потрібне обладнання, для напічкування хімікатами?

    Анна Бевз reply Pan Włodek

    Для того аби визначити вміст в ягодах тих самих елементів та ядохімікатів
  • Николай Николаев

    В этом году не сколько раз покупал клубнику и в разных торговых точках..Могу с уверенностью сказать,что это не клубника ,а какой-то концентрат без запаха и........изготовлен одним производителем.,.....явно не украинским.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Хмельницького за сьогодні
10:19 На сусідній Вінниччині «шахед» впав біля будинку і здетонував, – ДСНС 09:02 Масована атака на Україну: над Хмельниччиною збили три ворожі цілі 21:11 Напав з ножем на перехожого на залізничому вокзалі: у Шепетівці судитимуть бандита 21:03 Новий депутат облради з мільйонами «в заначці»: хто такий Ілля Логін Від читача 15:03 Хмельницькі кардіологи провели майстер-клас у м.Нетішин 20:33 За побиття дитини судили маму з Хмельниччини 19:45 Хмельницький попрощався з двома воїнами: Олегом Попелем та Юрієм Броварним 19:10 Обрізка дерев: чому скаржаться хмельничани і що кажуть екологи photo_camera 18:28 Гостювання сина в матері закінчилось трагедією на Хмельниччині: деталі справи 17:41 Працівниця банку на Хмельниччині привласнювала допомогу родичам загиблих воїнів 17:03 У Хмельницькому пенсіонеру стало погано біля річки: його врятували патрульні 16:29 Погіршення погоди та обстріли: на Хмельниччині прогнозують погодинні відключення світла 16:16 Торгова марка SvitloSteli: Нове слово у світі натяжних стель і освітлення (новини компаній) 16:01 «Непридатність до військової служби»: скільки беруть за це на Хмельниччині і чим все закінчується 15:23 Житель Хмельниччини з гепатитом С сяде за ґрати за ухилення від мобілізації 14:43 Опублікували список TikTok-каналів, які поширюють ворожу пропаганду 14:06 Платні соціальні послуги в комунальних закладах Хмельниччини: яка вартість 13:43 У Хмельницькій митниці новий керівник. Що про нього відомо 13:02 На Староміській військові силою затримали чоловіка. У ТЦК кажуть, що він ухилянт play_circle_filled 12:40 Загинули двоє військових з Хмельниччини: Олег Улянчук та Микола Кулябін
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому
keyboard_arrow_up