Чому одні будинки Хмельницького постійно зі світлом, а інші - без: пояснення обленерго

Чому одні будинки Хмельницького постійно зі світлом, а інші - без: пояснення обленерго
Фото ілюстративне
  • Після завданих ударів росіян по об’єкті енергетики, в Хмельницькому проблеми з електропостачанням.
  • Хмельничани скаржаться, що в деяких будинках світло зникає постійно, а в інших - ні.
  • Чому так відбувається, запитали в обленерго. 

Аварійні відключення світла в Хмельницькому - не рідкість після обстрілів об'єкта енергетики. Втретє це сталося у вівторок, 15 листопада. У жовтні росіяни завдавали удару не лише по Хмельницькому, а й по Шепетівському районах. Фото з місця події можете переглянути тут. 

Після цього мешканців області неодноразово попереджали про віялові відключення електропостачання. Про це повідомляв начальник Хмельницької ОВА Сергій Гамалій. Своєю чергою у “Хмельницькобленерго” ввели графіки погодинних відключень світла. Проте після обстрілів 15 листопада окрім них діють ще й аварійні відключення. Інформацію щодо цього надають в "Укренерго". 

Тим часом хмельничани часто скаржаться на те, що в деяких будинках світло вимикають періодично, а в інших воно є постійно. Про це пишуть в соцмережах та в коментарях на сайті ВСІМ. Зокрема: 

Відео дня

 - В мене темно, а будинки напроти палають, як новорічні ялинки.

Хмельничани розповідають і про те, що світла може не бути в одному під’їзді багатоповерхівки. У той самий час в іншому такої проблеми немає. Чому так відбувається, журналістка vsim.ua запитала в заступника директора "Хмельницькобленерго" зі зв’язків з громадськістю Олени Гриневич. Вона пояснила:

Також в обленерго розповіли, чому відключення тривало довше, ніж зазначалося. Річ у тім, що рішення щодо заживлення споживачів приймає НЕК «Укренерго». Тільки після отримання команди від регіонального диспетчера НЕК "Укренерго" фахівці "Хмельницькобленерго" можуть відновити розподіл електричної енергії. Якщо відключення тривало довше ніж очікувалося, це свідчить про те, що дефіцит електричної енергії зберігався.

Крім того, пояснення вище описаній проблемі надав голова правління “Укренерго” Володимир Кудрицький. Так, коли диспетчер «Укренерго» помічає, що в якомусь окремому регіоні, окремому енерговузлі або енергосистемі країни загалом, немає балансу між виробництвом та споживанням електроенергії, то його потрібно швидко встановити. Оскільки мова про аварійне відключення, це починають робити негайно. Для цього формують перелік конкретних споживачів, яких буде відключено від мережі. Через брак часу, для цих споживачів відключення стають несподіванкою.

Володимир Кудрицький пояснив, що цей перелік не завжди вдається скласти за принципом «справедливості». Тобто, якщо зараз одні вулиці без світла, то наступного разу від’єднають інші. Обленерго перш за все обирають ті вулиці, будинки чи підприємства, вимкнувши які, можна швидко добрати 30 гіпотетично необхідних мегаватів. 

- Саме тому при аварійних відключеннях буває так, що в одному будинку може бути світло, а в іншому, що неподалік від першого, його відключають, - каже голова правління «Укренерго.

 За його словами, чим більшим є об’єкт, тим вища ймовірність, що його вимкнуть.

Читайте також: Де взяти генератори у Хмельницькому: деталі і ціни

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (80)
  • Ketrin Poznahovskaya

    То нехай енергетики не клацають усе, а окремо ходять та відключають ті будинки котрі приєднанні до критичної інфраструктури, а  потім через чотири години підключають знову.  Чому ми маємо по три виключення на день а інші жодного.

    PutnickFree reply Ketrin Poznahovskaya

    а сама ти де працюєш, скажи, тут тепер багато експертів, можуть в деталях розказати що ти повинна робити і що повинно входити у твої посадові обов'язки, чи ти домогосподарка?
  • Анастасия Месик

    Поясніть тоді слідуюче,у багатьох у кого відключали світло як у всіх,вже 2 неділі як не виключають.А іншим подають 6год світла з 24.Поясніть це!
  • Сергей Малацковский

    М. Хмельницкий вулиця проспект миру 60/3 сьогодні 6.12.22 з ночі немає світла і вже 12:40 дня позаду є будинок крутеликів в яких є постійно світло і водворі горять прожектора всю ніч. Для кого і чого вони горять. Також їздять тролейбуси для кого пенсіонерів рух тролейбуса 1км дорівнює 5 кВт електроенергії. Квартири потребують 3-5 кВт електроенергії в сутки. Скажіть будь ласка де економія електроенергії навіщо тролейбуси їздять - достатньо маршруток і автобусів в других городах тролейбуси відмінили
  • Ліля Олійник

    Не правда все це. Я зрозуміла, що будинки можна якось перемикати на інші лінії. Бо в нас часто не було світла і в будинку навпроти теж. А сусідні будинки зі світлом. Тепер будинок навпроти пересунули на іншу лінію. У них світло майже не вимикають. Отже, всі розмови про те, що різні лінії - це відмовка. Над нами просто знущаються! Тим, хто "має зв'язки", світло майже не вимикають.

keyboard_arrow_up