Чому встановлюють будинковий лічильник на газ та як хмельничанам за ним платити

Чому встановлюють будинковий лічильник на газ та як хмельничанам за ним платити

«Хмельницькгаз» почав встановлювати загальнобудинкові лічильники у багатоквартирних будинках. Такі прилади обліку значно дешевші за квартирні лічильники. Ними вони вже обладнали 75 будинків. Мешканці протестують, бо не хочуть платити за сусіда. 

Минулого тижня газовики прийшли до будинку на вулиці Бандери, 22/1, аби встановити мешканцям будинковий лічильник на блакитне паливо. Але жителі такій обнові зраділи не дуже, бо переконані, що соціальної справедливості така новація не несе. Вони завадили роботі працівників «Хмельницькгазу» і викликали поліцію.

Та цей будинок у Хмельницькому не один. До 2018 року у місті мають встановити 407 загальнобудинкових лічильників, по області - ще 227. Ними обладнають квартири тих споживачів, які користуються лише газовою плитою. Зараз є близько 40 тисяч таких абонентів. На 634 таких прилади обліку витратять 15,2 мільйонів гривень. 

Кому встановлять та як рахуватимуть спожитий газ

Відео дня

Будинкові лічильники встановлюють лише в тих багатоквартирних будинках, де споживачі використовують тільки газові плити. Газовики запевняють, що у таких абонентів витрата газу невелика, тому установка квартирного лічильника виправдає себе лише через кілька років. Саме тому НКРЕКП прийняла рішення встановлювати таким абонентам лише загальнобудинкові лічильники, через те, що це обійдеться у декілька разів дешевше, ніж встановлення індивідуальних лічильників у кожній квартирі.

- Загальнобудинковий лічильник буде обраховувати загальну кількість спожитого газу всіх мешканців будинку за місяць, після чого усі використані кубометри будуть порівну ділитися між усіма мешканцями квартир. Якщо лічильник за місяць показав, наприклад, 1000 кубів газу, а в будинку є 30 квартир і в них проживає 100 мешканців, то ці кубометри розділяються між ними. На кожного мешканця вийде по 10 кубів, - пояснює "ВСІМ" комерційний директор ПАТ "Хмельницькгаз" Віталій Рейда. 

Якщо ж у будинку, який обладнаний загальнобудинковим лічильником, є квартири з індивідуальними приладами обліку, то їхні показання за місяць будуть віднімати від показань будинкового лічильника. В результаті, ті, хто має індивідуальний лічильник, будуть платити лише за свій використаний газ.

- Зараз ми маємо 40 тисяч абонентів без лічильників. Будинковими приладами обліку ми забезпечимо близько 30 тисяч. А тим, які проживають у будинку, де більшість мешканців вже мають лічильники, ми будемо встановлювати індивідуальні у наступному році, - каже Віталій Рейда.

Газовики назвали альтернативи будинковому лічильнику

Для тих споживачів, які не хочуть розраховуватися за газ за показаннями загальнобудинкового лічильника, яким газовики забезпечують безкоштовно, є декілька варіантів. Мешканці можуть встановлювати індивідуальні лічильники, але вже за свій рахунок. Такий прилад обліку газу має бути типорозміру 1,6.

- Ми не ставимо лічильників, які люди купують самостійно. Їх встановлюють підрядні організації, узгоджуючи з нами. Трапляється, що люди купують підробки. За кордоном лічильники, у яких вийшов термін, знімаються, завозяться в Україну, тут їм міняються таблички, де пише, що вони виготовлені у цьому році, і продаються людям. А загалом люди можуть купувати лічильник будь-якого виробництва, лише, аби він відповідав вимогам, - зазначає Віталій Рейда.

Рішення придбати і встановити індивідуальний лічильник може бути виправданим, адже у разі відмови від установки будинкового лічильника обсяг спожитого газу споживачеві рахуватимуть за завищеними нормами:

  • 9,8 кубометрів на особу - якщо встановлена газова плита за наявності централізованого гарячого водопостачання;
  • 18,3 кубометрів на особу - якщо встановлена газова плита у разі відсутності централізованого гарячого водопостачання та газового водонагрівача.

Та газовики запевняють, що вигідніше ставити загальнобудинковий прилад обліку блакитного палива.

- Якщо людина поставить індивідуальний лічильник, то вона потратить великі кошти і років з 10-15 буде їх відбивати. Бо якщо взяти, що загальнобудинковий їй рахуватиме приблизно 4-5 кубів газу в місяць, а індивідуальний лічильник коштує 3 тисячі гривень, то це економічно невигідно його ставити. Та ще й для нього доведеться в квартирі меблі переробляти, - стверджує Віталій Рейда.

Де встановлюватимуть будинковий лічильник 22-23 серпня:

  • 22-26 серпня - вулиця Щербакова (вулиця Миколи Мазура, 8/1)
  • 22-26 серпня - вулиця Пілотська, 7
  • 22 серпня - вулиця Панаса Мирного, 23
  • 22 серпня - вулиця Залізняка, 20
  • 22 серпня - вулиця Залізняка, 14/2
  • 22 серпня - вулиця Залізняка, 30
  • 22 серпня - вулиця Курчатова, 13/1
  • 22 серпня - вулиця Чкалова, 17
  • 23 серпня - проспект Миру, 57/2
  • 23 серпня - проспект Миру, 92/1 

Нагадаємо, що перший будинковий лічильник на газ встановили ще у грудні минулого року на Львівському шосе, 39/1. 

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (17)
  • ааа

    брехня, ми поставили лічильник за свої кошти і окупиться він дуже швидко. бо платити по 150 грн, а зараз 20-30.
  • Анонім

    свиней е..т а они жиреют   очнитесь  кто защитит вас кроме как не вы сами ублюдки-депутаты допускают этот бес предел (это не брехня)

    Анонім reply Анонім

    Майдани мають бути щодня, а не раз у пять років для приведення до влади нового олігарха. І т.зв. Майдани не на головних Майданах столиці, областей і т.д., а в комунальних організаціях, владних кабінетах, у судах, на площадках біля своїх квартир, будинків і т.д. Щодня маємо боротись за свої права, використовуючи чинні закони.
  • Анонім

    Вигідно чи не вигідно час покаже. Вигідно буде якщо ціна на газ буде зростати такими темпами як зараз, а не вигідно якщо ні. Вигідно будинковий, якщо облаштувати у квартирі  індивідуальне опалення, а сусіди на централізованому і у цьому разі сусіди платять за те, що не споживають, але тоді не вигідно сусідам. Все відносно. І зрозуміло що ніхто ні за кого не дбає, а у першу чергу за себе ( у конкретному випадку газовики дбають, щоб поменьше витратити і побільше заробити)
  • Миняйло Юра

    те що вони кажуть, що можна ставтити будь який-брехня!!я теж хотів щоб мені встановили лічильник виробництва новатор.сказали що не проходить стандартам.хоча в той же час приносят на ремонт старі і встановлюють де раніше вони стояли.нонсенс !!!а коштуе він в районі 700грн а не 3000 як каже Рейда.

    саша reply Миняйло Юра

    3000 грн то тільки за роботу по встановленню лічильника. А це 436 кубів. Лічильник ти купуєш за свої гроші (отже ще плюс 1000)

    І що, всі згодні заплатити 3000? Всі згодні відддати свою місячну зарплату за встановлення лічильника? Чи все-ж таки у когось є бажання звернутись до антимонопольного комітету зі скаргою?

    Анонім reply саша

    Неважливо скільки. Голорвне щоб нерви були у спокої, що не плачу за сусіда. А нерви у спокої - це здоровя і відповідно відсутність витрат на лікування. Тобто економія все таки буде.

    Анонім reply Миняйло Юра

    Нехай буде 3000 грн., але зате нерви у спокої що ні за яку скотиняку платити не потрібно.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Хмельницького за сьогодні
16:29 Погіршення погоди та обстріли: на Хмельниччині прогнозують погодинні відключення світла 16:16 Торгова марка SvitloSteli: Нове слово у світі натяжних стель і освітлення (новини компаній) 16:01 «Непридатність до військової служби»: скільки беруть за це на Хмельниччині і чим все закінчується 15:23 Житель Хмельниччини з гепатитом С сяде за ґрати за ухилення від мобілізації Від читача 15:03 Хмельницькі кардіологи провели майстер-клас у м.Нетішин 14:43 Опублікували список TikTok-каналів, які поширюють ворожу пропаганду 14:06 Платні соціальні послуги в комунальних закладах Хмельниччини: яка вартість 13:43 У Хмельницькій митниці новий керівник. Що про нього відомо 13:02 На Староміській військові силою затримали чоловіка. У ТЦК кажуть, що він ухилянт play_circle_filled 12:40 Загинули двоє військових з Хмельниччини: Олег Улянчук та Микола Кулябін 12:06 Дружина Гереги стала власницею квартири за 38,9 мільйона 11:55 Що таке шале? Про затишні будиночки на природі та хто їх будує (Новини компаній) 11:41 Хмельницькі волонтери везуть авто військовим: потрібно пальне 11:01 Погрожував і вимагав пенсію. У Волочиську онук кривдив бабусю 10:15 Куди вступити після 9 та 11 класу: огляд навчальних закладів Хмельницького 10:02 Звільнено працівницю ТЦК, яка зі стоматологом організувала корупційну схему на Хмельниччині 09:02 У Кам’янці-Подільському відкрили меморіальну дошку саперу Івану Остапову photo_camera 21:21 У Хмельницькому призупинять опалювальний сезон 20:24 Зґвалтування 6-річної дитини та 76-річної жінки: сексуальні злочини на Хмельниччині 19:02 Через війну не вистачає водіїв: яка ситуація в громадському транспорті Хмельницького photo_camera
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому
keyboard_arrow_up