Декларації і гроші за пацієнтом. Хмельницькі лікарі про плюси і мінуси медичної реформи

Декларації і гроші за пацієнтом. Хмельницькі лікарі про плюси і мінуси медичної реформи
  • Медична реформа в дії. Все розпочинається з декларацій.
  • Вже за два тижні має стартувати підписна кампанія між пацієнтами та сімейними лікарями.
  • На кожного виділятимуть по 370 гривень щороку. На пенсіонерів і дітей - вдвічі більше.
  • Що гарантує пацієнтам декларація та що кажуть про зміни в роботі самі сімейні лікарі. Про це та інше дізнавались журналісти vsim.ua.

З 2017 року в Україні почали реформувати медицину. Зміни в системі охорони здоров’я стартували з первинної медико-санітарної допомоги, тобто з сімейних лікарів, дільничних терапевтів і педіатрів. У Хмельницькому вже створили два центри ПМСД. Адміністрація Центру №1 знаходиться на Гречка, 12, колись тут була філія міської дитячої поліклініки. Адміністрація Центру №2 розташована на Подільській, 54 у приміщенні поліклініки №1. А лікарі працюють у двадцяти трьох амбулаторіях, деякі з них розташовані у приміщеннях поліклінік, інші відокремлені та максимально наближені до населення. Нардепи ухвалили медичну реформу лише 19 жовтня минулого року. Вона мала запрацювати з 1 січня. Та через те, що Президент підписав законопроект перед самим новим роком, її відтермінували до 1 квітня.

З лікарем потрібно заключити угоду

З 1 квітня центри ПМСД, в яких працюють сімейні лікарі, мають підписувати контракт з новоствореною Національною службою здоров’я, через яку і буде йти фінансування. А пацієнти - декларацію з тими лікарями, яких самі собі обрали. Їх можна вибрати незалежно від місця прописки. Декларація з сімейним лікарем буде безстроковою, тобто її не потрібно щороку підписувати заново. Слідкувати за тим, як лікар виконує свої обов’язки, доведеться самим пацієнтам. Це означає, що якщо людині не подобається те, як її обслуговує той чи інший терапевт або педіатр, вона може розірвати з ним угоду і заключити її з іншим лікарем.

Що гарантує декларація для пацієнта:

Відео дня
  1. Прийом
  2. Обстеження
  3. Аналізи
  4. ЕКГ
  5. Виписка рецептів на ліки та медпрепарати
  6. Призначення лікування
  7. Невідкладна медична допомога
  8. Вакцинація
  9. Спостереження до одужання
  10. Виписка листа непрацездатності або довідки
  11. Направлення до вузького спеціаліста
  12. Направлення на МСЕК
  13. Профілактика захворювань
  14. Швидкі тести на гепатити, ВІЛ, тропонін

Декларації досі не затверджені

Так все має виглядати в ідеалі, як прописано у законі про медичну реформу. Але в управлінні охорони здоров’я кажуть, порядок надання первинної допомоги і навіть сама форма декларації досі не затверджені. То на що ж розраховувати хмельничанам?

- Ми поки не знаємо, чи підписання декларацій почнеться 1 квітня. Але час затвердити необхідні документи ще є. Декларація між пацієнтом і лікарем даватиме можливість людині отримати невідкладну допомогу, а також пройти огляд, отримати направлення на аналізи, поміряти тиск, зробити кардіограму. Стосовно переліку медпрепаратів, то ми поки не знаємо, що саме там буде. Фактично це мають бути препарати для так званої невідкладної допомоги. Наприклад, ліки від тиску, алергічної реакції, отруєння чи жарознижуючі препарати, бинти, щоб закрити рану, - розповідає vsim.ua начальник управління охорони здоров’я Хмельницької міськради Борис Ткач.

Як підписувати декларацію

1. Зверніться у медзаклад, де працює терапевт, педіатр чи сімейний лікар, з яким ви хочете підписати декларацію. З собою потрібно мати паспорт, податковий номер і мобільний телефон. Якщо ви підписуєте декларацію з педіатром чи сімейним лікарем для дитини, то візьміть також свідоцтво про народження дитини.

2. Ваші дані та контактний телефон внесуть у систему «Електронне здоров‘я». Це зробить уповноважена особа закладу ПМСД: в різних медзакладах це може бути або реєстратор, або медсестра, або лікар тощо.

Декларації укладаються виключно в електронній формі. Щоб пересвідчитись, що декларацію підписує реальна людина і унеможливити будь-які спроби шахрайства, введено підтвердження за допомогою СМС-коду, який надходить на номер вашого мобільного телефону. 

Якщо у вас немає мобільного – не проблема: для підтвердження уповноважена особа медзакладу сфотографує чи відсканує оригінали ваших документів, щоб долучити їх до декларації в електронній системі.

3. Уповноважена особа медзакладу роздруковує із системи «Електронне здоров‘я» примірник декларації для перевірки.

4. Якщо все правильно, уповноважена особа медзакладу роздруковує із системи «Електронне здоров‘я» ще один примірник декларації

5. Пацієнт підписує 2 примірники декларації. Один із примірників залишається у вас, інший – у медзакладу.

6. Уповноважена особа медзакладу накладає електронний цифровий підпис на декларацію та надсилає її в систему «Електронне здоров‘я».

Ви офіційно задекларували вибір свого лікаря. Гроші за ваше обслуговування держава (НСЗУ) сплачуватиме закладу, у якому працює вибраний вами лікар. Цей процес розпочнеться одразу, коли медзаклад увійде у реформу: автономізується та укладе договір з НСЗУ.

Чи потрібно буде хмельничанам бігти з 1 квітня до лікарів, аби підписати з ними декларацію, поки не відомо.

Чим популярніший, тим багатший

Центр ПМСД, в якому працює сімейний лікар, буде отримувати фінансування з Національної служби здоров’я. Саме вона буде розпорядником коштів, які виділятиме держава і оплачуватиме ними послуги “первинки” для українців. Щороку на кожного пацієнта виділятиметься по 370 гривень. За дітей до 5 років і пенсіонерів за 65 будуть давати подвійну суму - по 740 гривень. Тобто, фактично зарплата лікаря залежатиме від того, зі скількома пацієнтами він підпише декларацію.

- Зараз у діє така собі “зрівняйлівка” у зарплаті лікаря. Є лікарі, до яких ніхто не хоче йти, і є лікарі, до яких стоять черги, але вони отримують однакову зарплату. В середньому сімейні лікарі заробляють близько 4000-4200 гривень на місяць. А якщо буде зміна фінансування, то більше отримуватиме той, хто матиме більше пацієнтів. Яка це буде сума, ми поки не знаємо. Розрахунки вестиме бухгалтерія центрів ПМСД, - пояснює Борис Ткач.

Якщо лікар набере максимальну кількість пацієнтів, а це 2000 людей, то теоретично за рік він зможе мати від 740 тисяч гривень. Але ці гроші йтимуть не лише в його кишеню, але й на оренду кабінету, комуналку, зарплату медсестри, санітарки, реєстратора, бухгалтера, закупівлю витратних матеріалів та часткове покриття аналізів.

Медична реформа вже зовсім скоро торкнеться не лише пацієнтів, за якими мають “ходити” гроші, де б вони не обслуговувались, але й медиків. Ми навідались до амбулаторії № 6, яка є структурним підрозділом центру ПМСД №1. Поспілкувались з чотирма сімейними лікарями і дізнались, що вони очікують від медичної реформи і які плюси та мінуси бачать.

“Було б добре, якби лікар отримував тих обіцяних 12 тисяч зарплати”

Валентина Гесаль, головний лікар центру ПМСД № 1

- Дуже добре, що ми стаємо наближеними до пацієнтів. Амбулаторії розташовані так, щоб охопити всі мікрорайони. Але лікарі стурбовані, бо нам ще не доводилось працювати таким чином, що гроші йтимуть за пацієнтом. У моєму центрі ПМСД 25% лікарів - це люди старшого віку. Не всі вони вміють користуватись комп’ютерною технікою, а їм доведеться вводити дані в електронні картки пацієнтів. Молоді лікарі непокояться, бо можуть не набрати людей через те, що в них мало досвіду.

Нарахування йтимуть залежно від кількості пацієнтів, яких набере лікар. Кожен може набрати до 2000 пацієнтів. Це 740 тисяч гривень. Навіть якщо взяти, що в амбулаторії є 10 лікарів, то це буде приблизно 7,5 мільйонів. Але кожен лікар має утримувати за ці кошти медсестру, в амбулаторії є ще завідувач, старша медсестра, медичний реєстратор, процедурна медсестра, санітарка, а в Центрі головний лікар та 2 заступника, бухгалтерія, статистики медичні, інженер з охорони праці, завідувач господарства, водії, електрик, сантехнік, підсобний робітник, двірник... Було б добре, якби лікар таки отримував тих обіцяних 12 тисяч і більше зарплати.

Також на кожну амбулаторію потрібно закупити електрокардіографи і витратні матеріали  для нього, глюкометри і тестсмужки, холодильники для зберігання вакцин, отоофтальмоскопи, інструментальні столики, кушетки, сповивальні столики, одноразові рукавички, серветки тощо. Це ніби дріб’язок, але воно має обов’язково бути. Крім того, у кожному кабінеті має бути комп’ютер з доступом до Інтернету та принтер, у кожного лікаря в шафці мають бути медикаменти, які можуть знадобитися, щоб надати першу невідкладну допомогу. А також у лікарів має бути особиста сумка-укладка згідно з табелем оснащення. Це знову ж великі затрати. Але на 80-90% амбулаторії вже обладнані, не вистачає лише автомобілів для обслуговування викликів, хоча таку форму роботи можуть звести до мінімуму.

“Лікар залишився той самий і пацієнт той самий”

Марія Бардар, сімейний лікар

- Все, що нове, сприймається важко. І то не тільки в медицині. Згадую, як колись нам ввели інформовану згоду на щеплення. То всі обурювались десь півроку, а потім звикли. Так само буде і з реформою. Ми, як лікарі первинної ланки, будемо намагатись вилікувати пацієнта тут в амбулаторії, а якщо нам це буде не під силу то направлятимемо до вузьких спеціалістів.

Важко сказати, чи вдасться набрати необхідну кількість пацієнтів. Я і зараз не впевнена, чи мені це вийде. Багато людей дзвонить або приходить і питає, чи можна зі мною підписати декларацію. Я їх ніде попередньо не записую, якщо захочуть, то самі прийдуть.

Мінус в тому, що немає достатнього фінансування, як за кордоном. Бо лікар залишився той самий і пацієнт той самий. Нічого не помінялось. Наше основне завдання, щоб всі були здорові.

“Тепер маємо вести і бронхіальну астму, і виписувати психотропні препарати”

Микола Федчишин, сімейний лікар

- Робота “лікар-пацієнт” суттєво не поміняється. Головне працювати добросовісно, щоб пацієнти були задоволені і спокійні. Надіюсь, що робота буде плановою. Бо зараз пацієнтів багато, буває, що за прийом доводиться прийняти не 24 людини, а 40, або навіть і 60. Якось не так все як потрібно. У сімейного лікаря тепер багато функціональних обов'язків. Ми маємо вести і бронхіальну астму, і цукровий діабет, і виписувати психотропні препарати. А якщо лікар один на прийомі, то половина часу йде на виписку рецептів лише.

Коли будуть декларації, то лікар знатиме своїх пацієнтів в обличчя. Кому треба сьогодні рецепт чи направлення виписати, хто у нього хворіє. Все буде більш-менш планово. Він знатиме історію хвороби своїх пацієнтів. Можна буде консультувати по телефону. Так само потрібно буде працювати на комп’ютерах, вносити необхідні дані про пацієнтів. Але тут така система, або ти хочеш працювати і вчишся, або не хочеш працювати і не працюєш. Надіємось, що колись нам таки підвищать зарплату.

“В нас лікар - це соціально незахищені верстви”

Марія Атаманчук, сімейний лікар

- В теперішній ситуації, в якій ми працюємо, працювати не можна. Звичайно, це оплата праці медичних працівників. Якщо в усьому світі вона на найвищому місці і йде на рівні юристів, то в нас лікарі - це соціально незахищені верстви. Коли людина відповідає за життя пацієнтів, але вона весь день думає, де би їй подешевше купити продуктів, то це не нормально. Крім того, технології в медицині пішли далеко вперед, а ми залишились на тому ж рівні.

Більша ефективність була б, якби лікар більше часу приділяв на прийом мешканців, а не витрачав половину робочого часу на виклики. Тому що багато людей викликають сімейного лікаря на дім, коли в них лише трохи піднялась температура, тобто без причин. Лікар має сам приймати рішення, чи йти йому на виклик до пацієнта. Але завтра цей же пацієнт поскаржиться, що до нього не прийшов лікар.

Велика проблема є з чергами. Тому що одні записуються онлайн або через зошит самозапису. А інші займають “живу” чергу під кабінетом і не пропускають нікого. Це все треба врегульовувати.

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (4)
  • наталия литвак

    Ще ні,не знаю,кого обрати
  • Роман Поляк

    Справа в тому, що була прекрасна система Семашко. Її треба було просто відполірувати і додати престижу лікарям первинної ланки - окремо педіатру і окремо терапевту.
  • Vitaliy

    а що ж робити, коли пришли до лікаря - а його нема? до іншого терепевта вже не відправлять? а люди з села? з інших міст? А якщо лікар піде у відпустку? Терапевт і педіатор в одній особі  - жесть. В одній черзі будуть і малі і старі. Ганьба цій владі за таку реформу!

    Yelena Joukovsskaya Жуковська reply Vitaliy

    Выбрать врача-тоже проблема, ведь в первую очередь стоит вопрос о доверии к такому врачу. Говорят, можно выбрать любого, кого пожелаешь. А выбыраешь все равно образно говоря, кота в мешке."
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Хмельницького за сьогодні
21:02 На Хмельниччині запрацював регіональний офіс “Зроблено в Україні”: мета проєкту 20:26 Команда хмельницьких архітекторів перемогла у конкурсі на меморіал Героїв у Львові (ФОТО) 19:23 У Хмельницькому будинок культури незаконно перебував у приватній власності, – прокуратура 18:37 На Хмельниччині засудили 18-річну дівчину, яка займалася шахрайством в інтернеті Від читача 11:45 Підприємствам теплопостачання продовжили режим ПСО 18:06 На Хмельниччині будують 4 індустріальні парки: для чого це потрібно 17:33 У Хмельницькому попрощалися із захисником Олександром Перцем 17:01 Заморозки та вітер: прогноз погоди на вихідні на Хмельниччині 16:34 Хмельничанка Дар’я створює для загиблих вічні букети. Найбільший зробила для полеглого чоловіка photo_camera 16:02 На Хмельниччині ексдиректор відшкодує 330 тисяч за незаконне звільнення працівників 15:19 Аварія з чотирма травмованими: на Шепетівщині судитимуть винуватця 14:51 Безкоштовні квартири від міськради. Звідки беруться та хто отримує 14:05 На Хмельниччині голову ВЛК спіймали на хабарі 13:12 Майже 120 тисяч гривень віддали аферистам мешканці Хмельниччини 12:24 На Хмельниччині чоловік наловив риби на 150 тисяч: в поліції відкрили провадження photo_camera 11:46 Сім’ям загиблих воїнів з Хмельницького району вручили нагороди: імена Героїв photo_camera 10:45 На авто хмельничанина впало дерево. Він відсудив в комунальників майже 80 тисяч 09:35 На Хмельниччині прощаються із військовим і начальником ТЦК Павлом Джигуном
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому
keyboard_arrow_up