День прапора України: історія, символіка, цікаві факти

День прапора України: історія, символіка, цікаві факти
  • Дізнавайтесь скільки кольорів змінив український прапор, якою була його історія та чому китаянка просила “перевернути” стяг. 

23 серпня українці відзначають День державного прапора. А вже наступного дня святкуватимуть ще одну важливу дату — 32-гу річницю незалежності України. 

День прапора є відносно новим святом. Його заснували указом другого президента України Леоніда Кучми "Про День Державного Прапора України" від 23 серпня 2004 року. Встановили вагому дату з метою виховання поваги громадян до державних символів України.

Синє небо та жовте колосся: символіка кольорів

Державний прапор України затверджений Верховною Радою 28 січня 1992 року. Це стяг із двох рівновеликих горизонтальних смуг синього (вгорі) і жовтого (внизу) кольорів. Співвідношення ширини прапора до його довжини складає 2:3.

Відео дня

Згідно із найбільш популярним тлумаченням колірної гами прапора, синя його смуга символізує ясне небо, а жовта — золоті пшеничні ниви.

Побутує твердження, що насправді барви прапора символізують дві головні стихії природи — воду і вогонь. А з релігійного погляду, жовтий (золотий) колір уособлює Творця і взагалі Вищу духовність, а синій — усе земне.

Історія державного прапора

Перша історична згадка про поєднання синього та жовтого елементів в офіційній символіці датується 1256 роком — Днем заснування Львова. Герб цього міста якраз прикрасив золотий лев на синьому тлі.

Золотий і синій ще з XIV століття офіційно використовувалися в гербі Руського королівства. Також ці кольори є й на гербах місцевої знаті, князів, шляхтичів.

Синьо-жовте сполучення було й в добу козацтва, особливо починаючи з XVIII століття. Часто у запорожців були сині стяги, прикрашені золотистими орнаментами, образами православних святих або ж козаків.

Та перше офіційне визнання синьо-жовтого прапора відбулося 22 березня 1918 року. Тоді Центральна Рада ухвалила закон, затвердила поєднання жовтого і блакитного як стяг Української Народної Республіки.

Довідка:
Досі точаться дискусії довкола того, яким чином розташовувалися кольори на прапорі УНР: блакитний вгорі та жовтий унизу, чи навпаки — із жовтим угорі. Науковці сходяться на тому, що не існує документів, якими в УНР затверджувався б саме "жовто-блакитний" порядок смуг. Тому цілком можливо, що використовувалися обидва варіанти прапора.

18 вересня 1991 року Президія Верховної Ради України постановою «Про прапор України» надала синьо-жовтому прапору статус офіційної символіки країни. 

Під синьо-жовтим прапором в Україні нині зустрічають іноземних гостей, військовослужбовці складають присягу, працюють українські посольства, він вивішується в ООН. Під національним прапором українські захисники ведуть війну з російським окупантом. 

Синьо-жовтий прапор для українців — це символ свободи і боротьби за незалежність.

Цікаві факти про прапор

Читайте також:

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (4)
  • Олександр

    Свято со слезами на глазах🥺

    ЧитачЧитачів reply Олександр

  • Mykhailo Chornyi

    Жовтий чи золотий, блакитний чи синій? Правда має бути правдою!
  • Mykhailo Chornyi

    Проголошення української державності в 1817,1941,1990му,чи 1991 му?

keyboard_arrow_up