28 липня — День Української Державності. В чому суть свята

28 липня — День Української Державності. В чому суть свята

Дізнавайтеся суть, історію та айдентику нового свята.

28 липня 2022 року українці відзначають День Української Державності. Розповідаємо як з'явилось це свято, і в чому його суть.

Коли запровадили свято

День Української Державності було запроваджено 24 серпня, під час святкування 30-ї річниці Незалежності України. Його встановили указом президента Володимира Зеленського, підписаним під час урочистостей до річниці, пише Вікіпедія

Це свято співпало з двома іншими — Днем хрещення Київської Русі-України та днем пам’яті святого князя Володимира Великого.

Відео дня

В чому суть свята

Верховна рада у травні 2022 року затвердила законопроект № 5864 і був підтриманий 257 голосами.

У пояснювальній записці йдеться, що нове свято сприятиме утвердженню наступності більш ніж тисячолітньої історії Української держави.

Згідно з документом, Україна бере початок з часів Київської Русі, Галицько-Волинського князівства, Литовсько-Руської держави, Гетьманщини, УНР, ЗУНР, Карпатської України до сучасної України.

День української державності має протистояти фейковому образу, який просуває російська федерація. Оскільки в системі дезінформації москви українці нібито не є окремим народом, а складовою частиною "триєдиного російського народу".

 

Яка айдентика свята

Міністерство культури та інформаційної політики 25 липня представило єдину візуальну символіку до Дня Державності України. 

— В основі концепції відзначення Дня Державності України покладена ідея утвердження зв’язку українців, які живуть тепер, з багатьма поколіннями нашого народу. Ця айдентика має викликати відчуття єдності, — повідомили у пресслужбі Міністерства.

Патерн створено завдяки поєднанню різних тризубів з чотирьох українських категорій і кольорових квадратів. 

Розробники використали нейтральні кольори:

  • тілесний
  • малиновий (як на козацьких хорогвах)
  • жовтий (як скотч у військових)
  • синій з українського прапора.

Кожен з тризубів у патерні має своє значення. Вони є символом боротьби, незалежності, історії та ідентичності. 

Розроблено дизайн та експозиційні макети, шрифти, логотипи, патерни, кольори. У міністерстві зазначають, що усі охочі можуть користуватися матеріалами – використання айдентики є безоплатним та не потребує додаткових погоджень і дозволів. 

Нагадаємо, раніше ми писали як у Хмельницькому відзначатимуть День Української Державності. Запланували розважальні та спортивні заходи в різних локаціях міста. Детальніше читайте за посиланням

Читайте також:

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (1)
  • Victor Vorobets

    Вже є День Незалежності, це реально важлива дата. А ось нові "додаткові свята" подаються під популістським соусом для недалекоглядного люду, який прийме це за щирий патріотизм. Все для рейтингу, все заради влади. Позорища.

keyboard_arrow_up