Чи дійсно у Хмельницькому відмовляють відомим українським театрам? Пояснення директорки Старицького

Чи дійсно у Хмельницькому відмовляють відомим українським театрам? Пояснення директорки  Старицького
  • Хмельницького глядача можуть позбавити виступів відомих українських театрів.
  • На сцені закладу хочуть показати «Анну Каренину» з Ольгою Сумською, «Чи існує SEX після РАГСу» «Чорного квадрату» і «HOMO SOVETIKUS» Віктора Шендеровича.
  • Російська мова, особиста неприязнь чи щось інше? Про свої версії відмов vsim.ua розповіли в театрі Старицького.

Через російську мову, SEX чи особисту неприязнь? Чому відомі українські театри можуть не виступити у Хмельницькому погодилася розказати директорка театру Старицького Галина Шпулак. Саме в її повноваження входить узгодження репертуару, який показують зі сцени закладу.

Нагадаємо, під час підготовки матеріалу “Через SEX і російську мову в Хмельницький не пускають відомі українські театри?”,  Галина Шпулак не погодилася відповісти журналістам на питання. Аргументувала це завантаженістю на роботі. Протягом десяти днів ми неодноразово намагалися зв’язатися з керівницею. На телефонні дзвінки вона не відповідала. В театрі постійно говорили, що її немає на місці.

Журналіста vsim.ua Галина Шпулак зустріла не одна. На підтримку покликала акторку театру Ларису Курманову. Згодом до них приєднався ще один працівник закладу. Чоловік не представився. Зустріч пройшла на емоціях у стінах закладу. Під час спілкування із журналістом вони постійно перебивали один одного, намагаючись одночасно відповісти журналісту.  Ми пишемо в тексті лише питання журналіста та відповіді Галини Шпулак, яка є керівником театру і відповідає за визначення репертуару.

Відео дня

Чому можуть не пустити на сцену Ольгу Сумську

Вистава «Анна Каренина» з Ольгою Сумською в головній ролі була показана у багатьох містах України. Практично всюди вона збирала повні зали. Чи побачать її хмельничани, досі невідомо. Чи є причиною те, що вистава на роман Льва Толстого на російські мові чи щось інше? Свою версію озвучила Галина Шпулак. Орендувати приміщення у нас в Хмельницькому для вистави хоче ФОП Тетяна Чернилевська із Полтави.

Галина Шпулак - Звернення від неї надійшло 25 жовтня. На даний час ми розглядаємо цей лист, щоб вона надала перелік акторів, хто є крім Ольги Сумської. Відомі театри, на які ви посилаєтеся, що ми не дозволяємо… Ну, відомі театри, я знаю. Це - відомий театр Лесі Українки, Івана Франка. То й же самий Вінницький театр, Дрогобицький, обласні театри. Це є відомі бюджетні театри. А коли звертається фізична-особа підприємець, збирає по всіх кутках акторів, які можуть бути занесені в заборону постанову рішення обласної ради...

Директорка театру стверджує, що російська мова, на якій ведеться вистава, ніяк не може вплинути на рішення про надання в оренду приміщення. Хоч менеджери, які організовують виступи не лише «Анни Карениної», говорять інше. Стверджують, що саме таку причину особисто чули від Галини Шпулак.

Щодо рішення обласної ради, на яке посилається Галина Шпулак, то 20 жовтня 2016-ого депутати прийняли наступне:

1. Заборонити проведення гастрольних заходів, концертів, вистав та інших культурних заходів на території Хмельницької області:

1) особам, які публічно підтримують агресію Російської Федерації, окупацію Автономної Республіки Крим та не визнають так звані "ДНР" та "ЛНР" терористичними організаціями, закликають до насильницької зміни чи повалення конституційного ладу або захоплення державної влади в Україні, зміни меж території або державного кордону України, підбурюють сепаратистські настрої, всебічно схвалюють тероризм на території України;

2) особам, які від початку російської агресії на Україні проводять концерти та беруть участь в інших культурних заходах на території окупованої Автономної Республіки Крим та тимчасово окупованих окремих районах Донецької і Луганської областей України, визнавши при цьому наявність незаконного виняткового контролю держави – агресора Російської Федерації над окупованими територіями;

Буде чи не буде «HOMO SOVETIСUS»

Автором «HOMO SOVETIСUS» є російський митець Віктор Шендерович. Він відомий своєю антипутінською позицією й неоднарозово публічно висловлювався проти політики Росії щодо України. Діалоги в його виставі теж ведуться російською.

Усе це, за словами Галини Шпулак, не стало причиною того, чому вона відмовила надати в оренду театр на 28 листопада. Саме цю й інші дати, попередньо обумовили організатори із керівником театру. Чи дійсно це так?

  • Журналіст - Чи раніше були обумовлені дати про проведення вистав «Чорного квадрату», «Анни Кареніної» і Шендеровича?
  • Ганна Шпулак - Дивіться (показує лист із зверненням по виставі «HOMO SOVETIKUS», - прим.авт.)! До мене звернувся ФОП Бондаренко. Ми надали йому офіційну відповідь, що 28 листопада у нас дійсно спланована робота, яка стосується основної діяльності театру. Основна діяльність театру спрямована на репертуар театральний.
  • Ж. - Але все-таки хочу почути відповідь на питання, чи були у вас попередньо обумовлені дати 28 листопада і…
  • Г.Ш. - Далі, стосовно 28 листопада, я запропонувала інші три дати. Але вони не влаштували продюсерів даної вистави. Принаймні, ще відповіді не було.
  • Ж. - Тобто, попередньо за 28 листопада у вас ні з ким не було обумовлено, що хтось хоче орендувати…
  • Г.Ш. - Я дала відповідь.
  • Ж. - Ви не дали, …
  • Г.Ш - Я дала вам відповідь. Офіційне звернення було і є на нього офіційна відповідь. Далі, що стосується Ольги Сумської…
  • Ж. - Давайте з цим вирішимо спочатку.
  • Г.Ш. - Звернення…
  • Ж. - Ви мене не чуєте, напевно.
  • Г.Ш. - Давайте, бо я трохи обмежена в часі, я вам покажу всі документи, ви їх сфотографуєте.
  • Ж. - Я вам задав питання.
  • Г.Ш. - І я вам дала на нього відповідь.

Почути, чи були все ж попередньо обумовлені згадані вище дати, від директорки театру так і не змогли. Але точно відомо, що театр Старицького відмовив для організаторів вистави «HOMO SOVETIСUS». Аргумент - відсутня вільна дата.

«Ви вважаєте це відомим українським театром? Ну це таке»

«Чорний квадрат» популярний в Україні. Театр-студія імпровізації славиться своїми виставами на пікантні теми. В Хмельницькому він неодноразово збирав повні зали в тому ж таки театрі Старицького. Цьогоріч хотів завітати із виставою «Чи існує SEX після РАГСу».

Галина Шпулак не вважає «Чорний квадрат» відомим. Каже, що їм місце в приватних клубах, а не в театрі.

  • Г.Ш - На рахунок «Чорного квадрату» взагалі не було ніякого звернення. Це, по-перше. По-друге, моя особиста думка і думка нашої спільноти міста, що це не є носій високого культурного мистецтва. Ви вважаєте це відомим українським театром? Ну це таке. Це їхня справа, яким чином вони заробляють кошти. Вони в праві винайняти якийсь приватний клуб і  показувати ці вистави. А ми все-таки повинні дотримуватися рішень комісії, які закликають нас. Є звернення Зої Діденко, голови товариства «Просвіта» (показує документ). Вона звернулася саме з того приводу, що низької якості показуються вистави.
  • Ж. - Якщо я не помиляюся, «Чорний квадрат» виступав в Хмельницькому близько десяти разів. В театрі Старицького зокрема. Чому раніше він виступав? Вчора, наприклад, у Львові був аншлаг, а в Хмельницькому їх приймати перестали. Чому?
  • Г.Ш. - По-перше, звернення офіційного знову ж таки не було. Коли вони звернуться, ми розглянемо, як і інші звернення.

Як стало відомо vsim.ua, організатори вистави «Чи існує SEX після РАГСу» звернулися з листом для оренди приміщення театру. Яка буде відповідь і чи приїде в Хмельницький Ольга Сумська, стане відомо згодом. Також згодом стане відомо, чи дійсно російська мова стала причиною відмови театрам зі сторони Старицького. Галина Шпулак каже, що це не так. Та в менеджерів з організації вистав є підтвердження, що це не так. Готові надати аудіодокази розмов з керівницею. Та поки що оприлюднювати їх не хочуть. Слідкуйте за оновленнями.

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (5)
  • Мастер Автополив

    Нехер делеать в украинском городе всяким русскоязычным театрам! Тем более сами понимаете укроязычныых трупп такое количество, что теэатра Старыцького не успевает делать верный выбор. Кстати,верный выбор всегда поможет сделать гаубткоммендант Шыльке! Слава Украине! Рошену победа!

    Микола Вінник reply Мастер Автополив

    О великий мастер автоотлив, иди опохмелись, ибо не ведает твоя туманная голова что блудливые руки  только что наклацали на клаве.
  • Анатолій Савченко

    Пане Максиме, дуже цікаво, Ви як журналіст газети "Всім" чи як приватна особа так настирливо хочете протягнути на сцену нашого обласного театру імені Михайла Старицького вистави москвинською мовою?

    Чому питаю? Бо знав, що раніше газета, яку Ви тут представляєте, дотримувалася державницьких позицій… Щось змінилося? Газета вирішила притягти до нашого обласного центру трошки рускава міра? Чи це Ваше особисте бажання?

    Чесно кажучи, не зовсім віриться, що директорка театру так вперто й послідовно заступається за державну мову… Але якщо це так, то їй лише дякувати й дякувати треба. Бо це означає, що керівники творчих колективів міста починають розуміти час у який живемо, усвідомлюють хто є ворогом Української держави, що, зрештою, народжується справжня українська чолівка…

    Ми ж, хмельничани, усі чудово розуміємо, що маємо право дивитися і Толстого, і Шендеровича, і Шекспіра, і Сервантеса в перекладі рідною мовою…

    А Ви цього не розумієте?

    IGOR reply Анатолій Савченко

    Мов поганих не існує в світі, є лише погані язики...

    Микола Вінник reply Анатолій Савченко

    Йоу, нацику! Як  на рахунок подивитися виставу за Шекспіром мовою оригіналу? Я б із задоволенням! Адже скільки людина знає мов - стільки раз вона людина.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Хмельницького за сьогодні
09:05 Негода на Хмельниччині: водіїв просять утриматись від далеких поїздок 20:16 До 10 років ув’язнення загрожує кам’янчанину за п’яне ДТП 19:31 У Хмельницькому попрощалися з Романом Синіцьким та Максимом Лобановським 18:44 У Хмельницькому районі водій насмерть переїхав 8–річну дівчинку Від читача 13:02 Медична рада за підсумками роботи у 2023 році відбулася у КНП «Хмельницький обласний серцево-судинний центр» 18:09 «За побратимів стояв горою»: історія 25-річного воїна Андрія Сидорчука з Хмельниччини photo_camera 17:21 «Я стала в 70 років малювати», – у Шепетівці відкрили клуб для літніх людей 16:39 У смерті немовляти підозрюють лікаря–гінеколога на Хмельниччині 15:51 20–річний хмельничанин збив пішохідку на Шевченка 15:16 Залишаться без води через борги: кого і коли відключить «Хмельницькводоканал» 14:58 Робота у Хмельницькому: є 265 вакансій (СПИСОК) 14:09 На Хмельниччині є перші інфіковані від укусів кліщів 13:21 «Укрзалізниця» запустила додаткові поїзди до весняних канікул через Хмельниччину 12:42 Що таке шале? Про затишні будиночки на природі та хто їх будує (Новини компаній) 12:03 Росіянин мав дві земельні ділянки на Хмельниччині. Їх конфіскували 11:16 BULKA маркет у зв’язку з відкриттям нового магазину шукає працівників (новини компаній) 11:07 Хмельницький комунальник може сісти на 10 років за хабарництво
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому
keyboard_arrow_up