Дитина травмувалася на гойдалці – винні батьки

Дитина травмувалася на гойдалці – винні батьки
У місті нараховується більше 400 дитячих майданчиків. Частина з них у занедбаному стані. За безпеку малюків повинні відповідати батьки, стверджують комунальники. Самі ж обмежуються застерігаючими повідомленнями на гойдалках

- Чесно, не пускаю дитину гратися на майданчики, бо страшно, – каже молода мама Ірина Гуляницька. – Вчора моя мала на гірку залізла, а там такі висячі сходинки на ланцюжках, вона стала і ледь не полетіла звідти. А якби впала?

 

Трагедія як поштовх

Відео дня
> Поки старі каруселі підфарбовують працівники ЖЕКів, матері мусять бути обачними, адже за своє чадо відповідають самі.

 

Смерть восьмирічної дівчинки на дитячому майданчику у Бердичеві набула розголосу у всіх містах. Однак серйозно зайнятися гойдалками та гірками, які знаходяться в аварійному стані, нікому.  

 

- Після того страшного випадку ми написали листа на міськвиконком, щоб вони перевірили наші майданчики, – говорить начальник інспекції територіального управління Держгірпромнагляду у Хмельницькій області Євген Капцевич. – Але про їх стан нічого не можу сказати, адже наша інспекція контролює лише об’єкти підвищеної небезпеки – атракціони у парку імені Чекмана, до яких гойдалки у дворах не відносяться. 

 

Держгірпромнагляд не може перевіряти, чи безпечні дитячі майданчики у дворах міста, бо не має таких прав і повноважень. Його сфера обмежена, – атракціони і дитячі літні табори.  «За технічний стан дитячих та спортивних майданчиків, які розташовані на прибудинкових територіях, відповідають ЖЕКи та ОСББ. При травмуванні дітей на них, в разі їх технічного несправного обладнання, несе відповідальність балансоутримувач, в іншому випадку – батьки», -  таку відповідь на інформаційний запит щодо технічного стану дитячих та спортивних майданчиків отримали журналісти газети «ВСІМ» від управління житлово-комунального господарства.

 

Прибудинкові території обслуговує ЖЕК, управління житлово-комунального господарства лише координує та перевіряє їхню роботу. Якщо трапляться надзвичайні ситуації, шум здійметься на все місто. А поки немає жодної заборони їх експлуатації.  

 

Перевірка до сезону

- Мені здається, що дитячі майданчики – це небезпечна штука, а пісочниці – тим більше, - каже мешканка вулиці Зарічанська Ірина Ткачук. – Якщо подивитися на каруселі, то можна побачити, як вони погано прикручені. В дворі гуляю з донькою, бо каруселі сусіди встановили, тому довіряю. А пісок взагалі невідомо звідки привезли, а потім мами думають, де дитина підчепила болячку якусь.

 

Загальна перевірка технічного стану дитмайданчиків проводилася ще під час весняного огляду в квітні поточного року. Однак інформації про їх справність журналістам не надали. 

 

Аби дізнатися, як часто перевіряють каруселі, звертаємося у один з ЖЕКів.

 

- Дитячі майданчики постійно перевіряються після зимового періоду, - каже начальник житлово-експлуатаційної контори № 5 Михайло Блідний.  - Майстри обходять двори і дивляться, що і де потрібно підкрасити, підварити, де відремонтувати, а куди пісок чистий завести. Ми розуміємо, що буває всяке, але що ми можемо зробити, хіба поставити свого працівника, щоб наглядав за дітьми. Хай батьки слідкують за ними. 

 

Комунальники лише жаліються, що жителі забирають пісок додому та вигулюють у пісочницях тварин. На це ж нарікають і самі мешканці.

- Фарба з каруселей сиплеться, а пісок у пісочниці взагалі увесь в собачих екскрементах. Малу саму не випускаю гуляти, прошу, щоб хоча б сусіди були на вулиці, - каже Аліна Гульнок, мешканка проспекту Миру. – Чоловік неодноразово казав, що на каруселях небезпечно, але немає де з дитиною гуляти. 

 

Начальник ЖЕКу каже, що жодного разу не було скарг від батьків.

- Ми контролюємо санітарний стан піску, але ми ж не винні, що в квартирах є собаки та коти, які ходять у пісочницю, - говорить Михайло Блідний. - Так само і бродячі тварини забруднюють його. Завозимо пісок на початку травня, де потрібно, туди довозимо протягом літнього сезону.

 

Травми незначні

- У місті випадки травмування дітей на майданчиках нечасті, - розповідає завідувач підстанції міської станції швидкої допомоги Юрій Донюк. – Якщо до нас поступає такий виклик, то в основному це діти від 5 до 10 років. У цьому віці вони досить активні і не розуміють, де безпечно, а де ні. Може бути, що батьки залишили дитину без нагляду або випустили на двір, а вона підходить до гойдалок, де катаються дорослі, і отримує удар. Таких пацієнтів відвозимо в нейрохірургічне відділення. Серйозних травм на дитмайданчиках нема, але у будь-якому разі бажано вчасно звернутися до професіоналів. 

 

Відповідає і ЖЕК, і батьки

- Якщо на дитячому майданчику з дитиною стався нещасний випадок, не завжди відповідальність за несправність цього майданчика лежить на органах житлово-експлуатаційної організації, - говорить адвокат Антон Заболотний.  – Наразі у місті є багато майданчиків, які створили і розмістили на власний розсуд і без погоджень. У кожному конкретному випадку потрібно з’ясовувати, хто є балансоутримувачем.

 

Якщо нещасний випадок стався через неналежний стан дитячого майданчика, цей факт потрібно зафіксувати, склавши акт за участю представників ЖЕКу. Якщо вони відмовляються підписувати документ, потрібно його скласти за участю мешканців. Стан майданчика потрібно зафіксувати на фото та відео, адже акт лише фіксує факт можливого неналежного виконання ЖЕКами своїх обов’язків. 

 

Щоб з’ясувати, у кого на балансі перебуває дитячий майданчик, необхідно зробити запит до міського управління житлово-комунального господарства з проханням повідомити про те, хто є балансоутримувачем.

Я схиляюся до того, що відповідальність за нещасний випадок з дитиною лежить і на батьках. Згідно частини другої статті 150 Сімейного кодексу України батьки зобов’язані піклуватися про здоров’я дитини, її фізичний і моральний розвиток. Відправляючи дітей гратися без нагляду, вони проявляють певну необачність, не виконуючи обов’язків по піклуванню щодо здоров’я дітей.

 

Відстоювати свої права потрібно. Але стоїть питання про доцільність. Лікування дитини може обійтись у 20 гривень при незначних тілесних ушкодженнях. А для того, щоб звернутися до суду, необхідно заплатити мінімальний судовий збір 229,4 гривні і не факт, що їх вдасться повернути. Звичайно ж, якщо у дитини тяжкі тілесні ушкодження, тоді резонно звертатися до суду.

 

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (4)
  • Anonymous

    "відповідальність за нещасний випадок з дитиною лежить і на батьках"... Та не "і на батьках", а тільки на батьках! Чи ви вже хочете, щоб вам ЖЕК дітей доглядав?
  • Anonymous

    Треба організовувати ОСББ, самим брати робити майданчики, їх ремонтувати і не потрібен ЖЕК!!! І не треба буде ні на кого жалітись! Тільки ОСББ. Тоді можна буде і прибиральниць в під"їзди найняти , і двірника в двір, і садівника в двір, і сантехніка тільки для свого будинку, і електрика. Можна буде замовити щоб фіранки на вікна в під"їзд пошили, щоб підвіконня і вікна в під"їздах витирали постійно, як в Європі! Там заходиш в під"їзд, краще, ніж у нас в багатьох в квартирі, і немає ніяких ЖЕКів. А то ЖЕК та ЖЕК, нащо той ЖЕК? ОСББ!
  • Anonymous

    Да, є небезпечні дйсно майданчики!
  • Anonymous

    У нашому дворі вже багато років стоїть залізна конструкція у вигляді літери П. Колись були гойдалки, але їх зрізали , бо занадто близько до пісочниці. Відносно нові гойдалки поламали підлітки та великі дяді, которим по ночам нема де горілку пити(((( Пісок у пісочницю завозили , здається весною. Але на пісок те місиво мало схоже. Бо коли йде дощ та субстанція перетворюється на звичайну багнюку. Справжній пісок таким не стане.. Одне у нашому дворі добре , це - зелені насадження. Але й за них мешканці дякують одному гарному чоловікові, котрий давно вже тут не мешкає , а насаджені ним дерева ростуть і створюють гарний затінок у літню спеку. Шановний ЖЕК, я зовсім не можу зрозуміти за що ми платимо вам гроші, коли навіть прохання спиляти стару суху липу за будинком , вже роками висить " у повітрі"... Тільки не треба розказувати про той перелік робіт , котрий висить у вас на сайті, і з якого ви, ну майже нічогісінько не виконуєте.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Хмельницького за сьогодні
21:17 Суд конфіскував у росіянки успадковану землю на Хмельниччині 20:45 На Хмельниччині попрощались з шістьма захисниками: імена 20:01 На Хмельниччині суд повернув водосховище громаді з приватних рук 19:15 У Хмельницькій міськраді провели чергове засідання виконкому: основні рішення Від читача 17:01 ЯКЩО ТИ НЕ МОЖЕШ ДОНАТИТИ СВОЇМИ СИЛАМИ АБО ФІНАНСАМИ, ТО МИ МОЖЕШ ДОНАТИТИ СВІЙ ЧАС! 18:22 На Хмельниччині повторно виставили на аукціон Нігинський кар’єр 17:36 На Хмельниччині двоє браконьєрів наловили риби на кримінал 16:49 Двоє мешканців Хмельниччини постануть перед судом за жорстоке вбивство 15:59 Жителька Хмельниччини, яка відзначила 100-річчя, розповіла про секрет довголіття 15:15 На Хмельниччині суд оштрафував члена ВЛК за хабарництво 14:38 У Хмельницькому попрощались із 31-річним військовим Романом Бочковським photo_camera 14:14 На Кам'янеччині затримали чоловіка, який встромив ножа у груди свого сина 13:46 Рекрутинговий пункт ЗСУ на Хмельниччині: що це таке і як працює 13:16 Алкоголю в 15 разів більше норми: на Шепетівщині водія притягнули до відповідальності 12:31 Шахрайство на криптовалюті: історія хмельничанки, яка хотіла навчитися заробляти 12:07 Коли у школах Хмельницького розпочнуться літні канікули 11:58 Валюти дорожчають. Курси в обмінниках та банках Хмельницького (ІНФОГРАФІКА) 11:32 На Хмельниччині п’яний чоловік стріляв у патрульних photo_camera 10:32 Середня пенсія на Хмельниччині – 4 870 гривень, – ПФУ 09:40 П’яний водій на смерть збив хмельничанина і тікав з місця події
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому
keyboard_arrow_up