Для чого укладати шлюбний договір і чому його бояться молодята

Для чого укладати шлюбний договір і чому його бояться молодята
Перша асоціація із шлюбним договором – розлучення, поділ майна, недовіра. Можливо, саме тому він не є популярним серед українців. Але цей документ може надати відповідні майнові права не лише дружині чи чоловікові, а й їхнім дітям. Юристи кажуть - це спосіб захистити свої романтичні стосунки.

Шлюбний договір – забаганка заможних людей та зірок Голівуду. Так про нього думають чимало українців. Мовляв, багатії частенько одружуються та розлучаються і таким чином хочуть вберегти власні кошти та майно. Юристи вважають, що шлюбний договір – потрібна річ не лише для тих, у кого мільйонні статки.

Популярний серед заробітчан

У Хмельницькому  цей документ укладають лише одиниці. Здебільшого це люди, які хочуть вберегти власну квартиру, яка належить одному із пари, або встановити розмір аліментів. Деякі пари готуються завчасно, тому  до адвокатів приходять за своєрідною рецензією зарання підготовлених пунктів.  

Відео дня

- За п’ять років моєї практики можу пригадати одиничні випадки, коли я зустрічався із шлюбним договором. Але думаю, що суспільна думка щодо нього змінюється, тому в майбутньому він стане більш поширеним, - розповідає «ВСІМ» адвокат Адвокатської контори «Місяць і партнери» Богдан Ткачук. – Укладання договору – особистий вибір кожного. Не вважаю, що це можуть бути передумови до розлучення. В житті може трапитися різне. А завірені нотаріально домовленості на план дій при розлученні дозволить одруженим розійтись мирно і без зайвих клопотів.

Бояться чи просто не вбачають необхідності у шлюбному договорі не лише хмельничани. Статистика показує, що в Україні їх реєструють в середньому не більше тисячі на рік.

 - За останні майже десять років в Україні було укладено близько 9 тисяч шлюбних договорів. Спостерігається тенденція, що до подібної практики все частіше звертаються жителі великих міст, зокрема столиці та західних областей. Тут, чи не найбільший відсоток людей, які виїжджають на роботу в країни Європи. Там вони переконуються у перевагах шлюбних договорів. Можна сказати, що таким чином руйнуються стереотипи і після повернення додому люди розуміють, що шлюбний договір – це нормально, - розповідає «ВСІМ» керуючий Адвокатського бюро «Олійник і Партнери», адвокат Олександр Олійник. - Як адвокат можу сказати, що кількість розлучень у цих людей значно менша. Вимоги сучасного життя часто диктують його необхідність. Можна навіть сказати, що чоловік та дружина таким чином закріплюють свої подружні стосунки.

Зекономить час та нерви

Чоловік та дружина на власний розсуд визначають умови шлюбного договору, за винятком законодавчих обмежень, що встановлені сімейним законодавством.

- Головними законодавчими обмеженням є ті, що шлюбний договір не може регулювати особисті відносини подружжя, а також особисті відносини між ними та дітьми. Документ  не може зменшувати обсягу прав дитини, які встановлені Сімейним кодексом, а також ставити одного з подружжя у надзвичайно невигідне матеріальне становище. За шлюбним договором не може передаватися у власність одному з подружжя нерухоме майно та інше майно, право на яке підлягає державній реєстрації, - пояснює «ВСІМ» Олександр Олійник.

Адвокат запевняє, якщо договір передбачатиме умови, за якими чоловік або дружина будуть поставлені в надзвичайно невигідне матеріальне становище, то нотаріус такий документ просто нотаріально не посвідчить.

- Припустимо чоловік та дружина не уклали шлюбного договору і після декількох років спільного подружнього життя вирішили розлучитися. Та все ж, за час спільного проживання вони набули у власність певне майно. Чи це холодильник та телевізор, які вони купили за перепійні гроші, чи це нерухомість та бізнес, які здобули спільними трудовими зусиллями. Процес поділу майна в судовому порядку може затягнутися на тривалий час. Це не лише витрати часу, а й зайві нерви та витрата коштів, - розповідає Олександр Олійник.

Шлюбний договір може врегульовувати і спростити цей процес та вирішити майнові і фінансові питання подружжя під час розірвання шлюбу. Ці аспекти найчастіше є основними. Окрім того, на випадок, якщо у пари є діти, договором можна передбачити, хто візьме на себе опікунство над ними та те, як фінансуватиметься їхнє утримання. .

Шлюбний контракт має бути складений у письмовій формі і посвідчений у нотаріуса. Цей документ може бути укладений як при реєстрації шлюбу, так і пізніше. Контракт можна укласти як на невизначений термін, так і на конкретний період.

Всі аспекти шлюбного договору прописані в Сімейному кодексі України, який набрав чинності з 1 січня 2004 року. Зокрема, він визначає умови, порядок його оформлення, строки дії та інші аспекти. Зокрема:

  •  шлюбний договір може укладатися як подружжям, так і тими особами, які лише подали заяву на реєстрацію шлюбу (нареченими);
  • шлюбний договір може встановлювати загальний строк його дії або строки тривалості окремих прав та обов’язків подружжя;
  • шлюбний договір може визначати порядок поділу спільного майна подружжя або користування майном, порядок та суму надання утримання одному із подружжя;
  • шлюбний договір може бути змінено подружжям. Угода про зміну шлюбного договору нотаріально посвідчується. На вимогу одного з подружжя шлюбний договір за рішенням суду може бути змінений, якщо цього вимагають його інтереси, інтереси дітей, а також непрацездатних повнолітніх дочки, сина, що мають істотне значення.
  • на вимогу одного з подружжя шлюбний договір може бути розірваний за рішенням суду з підстав, що мають істотне значення, зокрема в разі неможливості його виконання. Шлюбний договір на вимогу одного з подружжя або іншої особи, права та інтереси якої цим договором порушені, може бути визнаний недійсним за рішенням суду з підстав, встановлених Цивільним кодексом України

 


Нагадаємо, сайт vsim.ua розпочав проект «ВСІМ про кохання». Слідкуйте за оновленнями, щоб бути разом з нами в курсі подій Хмельницького. 

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Хмельницького за сьогодні
21:11 Напав з ножем на перехожого на залізничому вокзалі: у Шепетівці судитимуть бандита 21:03 Новий депутат облради з мільйонами «в заначці»: хто такий Ілля Логін 20:33 За побиття дитини судили маму з Хмельниччини 19:45 Хмельницький попрощався з двома воїнами: Олегом Попелем та Юрієм Броварним Від читача 15:03 Хмельницькі кардіологи провели майстер-клас у м.Нетішин 19:10 Обрізка дерев: чому скаржаться хмельничани і що кажуть екологи photo_camera 18:28 Гостювання сина в матері закінчилось трагедією на Хмельниччині: деталі справи 17:41 Працівниця банку на Хмельниччині привласнювала допомогу родичам загиблих воїнів 17:03 У Хмельницькому пенсіонеру стало погано біля річки: його врятували патрульні 16:29 Погіршення погоди та обстріли: на Хмельниччині прогнозують погодинні відключення світла 16:16 Торгова марка SvitloSteli: Нове слово у світі натяжних стель і освітлення (новини компаній) 16:01 «Непридатність до військової служби»: скільки беруть за це на Хмельниччині і чим все закінчується 15:23 Житель Хмельниччини з гепатитом С сяде за ґрати за ухилення від мобілізації 14:43 Опублікували список TikTok-каналів, які поширюють ворожу пропаганду 14:06 Платні соціальні послуги в комунальних закладах Хмельниччини: яка вартість 13:43 У Хмельницькій митниці новий керівник. Що про нього відомо 13:02 На Староміській військові силою затримали чоловіка. У ТЦК кажуть, що він ухилянт play_circle_filled 12:40 Загинули двоє військових з Хмельниччини: Олег Улянчук та Микола Кулябін 12:06 Дружина Гереги стала власницею квартири за 38,9 мільйона 11:55 Що таке шале? Про затишні будиночки на природі та хто їх будує (Новини компаній)
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому
keyboard_arrow_up