Друге життя новорічних красунь: як в Хмельницькому утилізують ялинки

Друге життя новорічних красунь: як в Хмельницькому утилізують ялинки
  • В Австрії з ялинок виробляють паливні брикети, а в Німеччині - дерев’яні ножі для масла. 
  • Як утилізують ялинки в Хмельницькому?

Зимові свята майже позаду. Тож вся новорічна атрибутика поступово відступає на задній план. Зокрема, йдеться й про живі ялинки. Напередодні Нового року їх продавали на ринках або на нелегальних базарах. Містяни купували, приносили додому й прикрашали своє тимчасове новорічне дерево. Та от після свят ялинка стає нікому не потрібною. Тож люди залишають її біля смітника або ж просто кидають в сміттєвий бак. Тоді за новорічних красунь беруться комунальники. Яка доля чекає на тисячі дерев, що стають використаним непотребом?

Як утилізують ялинки за кордоном

За кордоном до питань утилізації ялинок підходять по-різному. Та в багатьох країнах дерево все ж отримує другий шанс на життя. Для уникнення забруднення навколишнього середовища, які тільки способи не використовують.  

Так, в Австрії з ялинок виробляють паливні брикети, а в Німеччині - дерев’яні ножі для масла. Відомо, що в Швеції ялинки спалюють в котельнях. Завдяки цьому опалюють будинки понад 10% населення країни. У Скандинавських країнах з використаних ялинок виготовляють меблі. 

Відео дня

Водночас у США ялинки стають в пригоді й для риби. Дерева чіпляють до грузила і затоплюють в річках чи озерах. Вже навесні в них нереститься риба. Також з хвойних дерев американці роблять папір і навіть наповнювач для котячого туалету. 

Що роблять із ялинками в Хмельницькому

Утилізацією ялинок в Хмельницькому займається комунальне підприємство “Спецкомунтранс”. Всі дерева вивозять на сміттєзвалище. А там на вчорашніх новорічних красунь чекає вже інше життя.

 Працівники “Спецкомунтрансу” наголошують, що ялинки варто залишати біля контейнерів зі сміттям. Такі дерева вивозять на полігон твердих побутових відходів. Там всі ялинки пропускають через спеціальну дробильну машину.  Така є в Хмельницькому вже понад десять років. Про це розповів керівник КП “Спецкомунтранс” Олександр Зімін.

Коли ялинки перетворюються на тріски, їм знаходять інше призначення. Одна їх частина потрапляє до лазні №1, а інша - в притулок тимчасового утримання тварин. Там рештки ялинок використовують для опалення твердопаливних котлів.

Майстер полігону Едуард Дашевський розповів, що в день з ялинок виходить 10-кубовий контейнер трісок. За спостереженнями майстра, містяни починають масово викидати новорічні дерева наприкінці січня. Едуард Дашевський каже, що утилізувати ялинки іноді доводиться і в квітні. “Та порівняно із минулими роками, нині викинутих ялинок значно поменшало” - каже майстер полігону. 

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Facebook, Telegram, Instagram, Viber та YouTube.

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (1)
  • Віталій Українець

    треба КП закупити малогабаритні чіпери типу Арпал для утилізації на місці!
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Хмельницького за сьогодні
21:17 Суд конфіскував у росіянки успадковану землю на Хмельниччині 20:45 На Хмельниччині попрощались з шістьма захисниками: імена 20:01 На Хмельниччині суд повернув водосховище громаді з приватних рук 19:15 У Хмельницькій міськраді провели чергове засідання виконкому: основні рішення Від читача 17:01 ЯКЩО ТИ НЕ МОЖЕШ ДОНАТИТИ СВОЇМИ СИЛАМИ АБО ФІНАНСАМИ, ТО МИ МОЖЕШ ДОНАТИТИ СВІЙ ЧАС! 18:22 На Хмельниччині повторно виставили на аукціон Нігинський кар’єр 17:36 На Хмельниччині двоє браконьєрів наловили риби на кримінал 16:49 Двоє мешканців Хмельниччини постануть перед судом за жорстоке вбивство 15:59 Жителька Хмельниччини, яка відзначила 100-річчя, розповіла про секрет довголіття 15:15 На Хмельниччині суд оштрафував члена ВЛК за хабарництво 14:38 У Хмельницькому попрощались із 31-річним військовим Романом Бочковським photo_camera 14:14 На Кам'янеччині затримали чоловіка, який встромив ножа у груди свого сина 13:46 Рекрутинговий пункт ЗСУ на Хмельниччині: що це таке і як працює 13:16 Алкоголю в 15 разів більше норми: на Шепетівщині водія притягнули до відповідальності 12:31 Шахрайство на криптовалюті: історія хмельничанки, яка хотіла навчитися заробляти 12:07 Коли у школах Хмельницького розпочнуться літні канікули 11:58 Валюти дорожчають. Курси в обмінниках та банках Хмельницького (ІНФОГРАФІКА) 11:32 На Хмельниччині п’яний чоловік стріляв у патрульних photo_camera 10:32 Середня пенсія на Хмельниччині – 4 870 гривень, – ПФУ 09:40 П’яний водій на смерть збив хмельничанина і тікав з місця події
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому
keyboard_arrow_up