Нелегальний ялинковий базар біля «Плази»: чиновники та поліція знову розводять руками

Нелегальний ялинковий базар біля «Плази»: чиновники та поліція знову розводять руками
Ялинковий базар біля «Либідь Плази» 2018 року. Фото з архіву редакції
  • Щороку у центрі міста продають ялинки.

  • Торгувати там не можна, і на це є принаймні дві причини.

  • Чиновники та правоохоронці знову «переводять стрілки».

Кожного року в центрі Хмельницького на парковці біля «Либідь Плази» продають новорічні ялинки. Зазвичай торгівлю розпочинають у середині грудня, а закінчують у переддень Нового року. Проте ніякого ялинкового базару там бути не повинно.

Чому не можна продавати?

По-перше, цього місця немає у переліку дозволених управлінням торгівлі. Цей список можна переглянути на сайті Хмельницької міської ради. Місць для продажу цього року передбачено 16. «Либідь Плази» серед них немає. Також ялинки можуть продавати на ринках.

По-друге, парковка біля «Либідь Плази» не призначена для торгівлі. На карті Держгеокадастру вказано, що ділянка призначена для «будівництва та обслуговування будівель торгівлі». Те, що ділянка призначена не для самої торгівлі, нам раніше підтверджували в управлінні торгівлі та в департаменті архітектури і містобудування.

Відео дня

Як було раніше

Незважаючи на обставини, ялинками біля «Либідь Плази» все одно торгують. Звісно ж, не безкоштовно. Так, 2017 року за місце площею 5 квадратних метрів з торгівців брали по 5 тисяч гривень. Про це журналістам vsim.ua вдалося дізнатися під час рейду. В управлінні торгівлі говорили, що торгувати в цьому місці не можна, проте зробити вони нічого не можуть. А зробити щось мала би патрульна поліція. Чиновники зверталися й до керівництва «Либідь Плази», проте вони йти на контакт не хотіли.

Самі торгівці говорили, що давали гроші за можливість торгувати у «Либідь Плазу». Проте у самому торговому центрі цю інформацію заперечили. Сказали також, що жодного відношення до ялинкового базару не мають. 31 грудня 2017 року торгівці залишили для хмельничан подарунок — купу нерозпроданих ялинок та сміття.

2018 року в управлінні торгівлі пояснювали, що територія приватна, тому нічого вдіяти не можуть. Обіцяли проводити спільні рейди з поліцією. В управлінні патрульною поліції пояснювали, що також не можуть нічого зробити. Адже протоколи за статтею 160 КУпАП «Торгівля з рук у невстановлених місцях» не складаються на приватній території. Скаржилися також, що управління торгівлі знає про проблему, проте не вживає жодних заходів, аби не допустити появи базару.

Журналісти vsim.ua звернулися до керівництва «Либідь Плази». Запитали, за скільки можна орендувати місце, аби торгувати ялинками. Керівник комплексу «Либідь Плаза» Тамара Сівуліцька сказала, що цим не займається. Проте порадила звернутися до такого собі Сергія Броніславовича. Він сказав, що місць уже немає. Назвати вартість оренди місця він відмовився. А от самі торгівці були більш говіркі. Журналістам vsim.ua вдалося дізнатися, що за місце вони платили 6 тисяч гривень.

А що ж буде цього року

Чи збираються чиновники щось робити, аби не допустити появи ялинкового базару вже цього року? Спершу ми намагалися звернутися до начальника управління торгівлі міськради Руслани Сідлецької. Поговорити з нею не вдалося, томи ми звернулися до профільного заступника міського голови Володимира Гончарука.

Він розповів, що ділянка, де щороку торгують ялинками, є приватною територією. Її 2002 року дозволила приватизувати міська рада.

— Вони на цій ділянці можуть здійснювати все, що вони хочуть. Але якщо буде порушення на цій земельній ділянці правил благоустрою, то Хмельницька міська рада буде відповідно реагувати. Правил благоустрою, що стосуються приватних земельних ділянок. Але, звичайно, ми намагаємося звертатися до керівництва «Либідь Плази». Щоб привести його в якусь нормальний цивілізований вигляд. Попереднього року трохи було краще. Вони й вивезли раніше, й прибрали за собою, — розповів журналістам vsim.ua Володимир Гончарук.

Також заступник міського голови розповів, що Хмельницька міська рада не має права вживати якихось заходів чи щось забороняти на приватних ділянках, якщо не порушене законодавство. Мають право вживати заходи, якщо порушені правила благоустрою. Якщо порушене законодавство, діяти мають контролюючі органи — Головне управління Національної поліції, управління патрульної поліції. Все залежить від того, в чиїй компетенції те чи інше порушення.

Після цього ми звернулися до управління патрульної поліції. Позиція відомства щодо цієї проблеми не змінилася. Речник управління Людмила Чернилевська розповіла, що відреагувати на випередження вони не можуть.

— З практики минули років ми можемо сказати, що територія «Либідь Плази» приватна. «Торгівля з рук в невстановлених місцях» стосується вулиць, площ, двориків, під’їздів, скверів. Патрульні, якщо буде правопорушення, будуть виклики, будуть виїжджати, будуть розбиратися. Наперед щось коментувати ми не можемо. Можливо, будуть виїжджати інші органи, управління торгівлі приходити, будуть визначати, під що саме там відведена територія.

Як ми писали вище, на території «Либідь Плази» торгувати не можна, адже земельна ділянка для цього не призначена. Директор департаменту архітектури та містобудування Олександр Чорнієвич вкотре це підтвердив, а також сказав:

— Це приватна територія і ми нічого з цим не можемо зробити. Звертайтеся в управління торгівлі. Вони повідомлять, чи вони знають про те, що там буде. Мені невідомо, чи в цьому році там буде ялинковий ярмарок, чи не буде. Я перепрошую, але мені незручно зараз розмовляти, — сказав чиновник.

Звернулися ми й до хмельницького Держгеокадастру. Поспілкувалися з державним інспектором управління з контролю та використанням земель Головного управління Держгеокадастру у Хмельницькій області Ілоною Івасюк.

Інспектор: Вам потрібно звернутися у міську раду, оскільки це землі у межах населеного пункту. Ними безпосередньо розпоряджається орган місцевого самоврядування Хмельницька міська рада, тобто вам потрібно перш за все взяти інформацію там.

Журналіст: Вони кажуть, що не можуть із цим нічого зробити, тому що це приватна ділянка.

Інспектор: Як вони не можуть із цим нічого зробити, якщо вони є органом місцевого самоврядування? У них є багато повноважень для цього. Спочатку потрібно з’ясувати ситуацію. Щоб довести нецільове використання, потрібна вже трохи інша процедура. Тому первинний орган, до якого ви маєте звернутися — це Хмельницька міська рада. А вже потім, можливо, й до нас.

Чи буде цього року ялинковий базар

Ми вирішили дізнатися, чи буде цього року ялинковий базар біля «Либідь Плази». Для цього звернулися в адіміністрацію торгового центру. Там знову перенаправили до чоловіка на ім’я Сергій та підказали його номер. Ми зателефонували до нього. Він розповів, що всі місця на цей рік уже викуплені. За словами чоловіка, торгівці займають їх ще з вересня.

Отож, чиновники та правоохоронці вкотре розводять руками та переводять стрілки. А тим часом продавці ялинок готуються до початку базару. Слідкуйте за оновленнями на вулицях міста та сайті vsim.ua.

Чи купуєте ви ялинки на ялинковому базарі біля «Либідь Плази»? Пишіть у коментарях.

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Facebook, Telegram, Instagram, Viber та YouTube.

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (10)
  • Галка Голояд

    А де знаходяться легальні? Хотілося б знати.
  • Леся Закорчменна

    Нічим)))
  • Денис

    Зелені, ви де? Де обіцяний порядок?
  • Микола Гевал

    то Порох торішні допродує.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Хмельницького за сьогодні
18:22 На Хмельниччині повторно виставили на аукціон Нігинський кар’єр 17:36 На Хмельниччині двоє браконьєрів наловили риби на кримінал 16:49 Двоє мешканців Хмельниччини постануть перед судом за жорстоке вбивство 15:59 Жителька Хмельниччини, яка відзначила 100-річчя, розповіла про секрет довголіття Від читача 17:01 ЯКЩО ТИ НЕ МОЖЕШ ДОНАТИТИ СВОЇМИ СИЛАМИ АБО ФІНАНСАМИ, ТО МИ МОЖЕШ ДОНАТИТИ СВІЙ ЧАС! 15:15 На Хмельниччині суд оштрафував члена ВЛК за хабарництво 14:38 У Хмельницькому попрощались із 31-річним військовим Романом Бочковським photo_camera 14:14 На Кам'янеччині затримали чоловіка, який встромив ножа у груди свого сина 13:46 Рекрутинговий пункт ЗСУ на Хмельниччині: що це таке і як працює 13:16 Алкоголю в 15 разів більше норми: на Шепетівщині водія притягнули до відповідальності 12:31 Шахрайство на криптовалюті: історія хмельничанки, яка хотіла навчитися заробляти 12:07 Коли у школах Хмельницького розпочнуться літні канікули 11:58 Валюти дорожчають. Курси в обмінниках та банках Хмельницького (ІНФОГРАФІКА) 11:32 На Хмельниччині п’яний чоловік стріляв у патрульних photo_camera 10:32 Середня пенсія на Хмельниччині – 4 870 гривень, – ПФУ 09:40 П’яний водій на смерть збив хмельничанина і тікав з місця події 09:21 На Львівському шосе 25 квітня не буде води
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому
keyboard_arrow_up