Два роки без стіни й даху: як живе сім’я на Шевченка, в якої знесено пів будинку

Два роки без стіни й даху: як живе сім’я на Шевченка, в якої знесено пів будинку
  • Ця історія триває від 2021 року.
  • Відтоді сім’я хмельничанина Андрія живе у напівзруйнованому будинку.
  • Що сталося та яке продовження має конфлікт двох співвласників хати на Шевченка?
  • Розповідаємо про все детальніше.

В епіцентрі подій - глинобитна хата, якій вже понад 100 років. Розташована вона на вулиці Шевченка, неподалік готелю “Поділля”. Цей же будинок помітно на старих фотографіях міста. 

Дім має двох співвласників. Один із них - хмельничанин Андрій Полушкін, який живе там із дружиною та двома дітьми ще від 1996 року. Будинок дістався йому в спадок від бабусі й мами. У тих стінах пройшло його дитинство та юність. Андрій є власником 65 квадратних метрів. 

Рештою хати володіє інший хмельничанин, який там не живе. Його ім’я Олександр Іскрицький. Він затіяв там реконструкцію задля облаштування непродовольчого магазину. Так чоловік коментував все журналістці vsim.ua у 2021 році. Проте в результаті - пів будинку залишилося знесеним. Тож саме це стало підставою для конфлікту співвласників. 

Відео дня

Позиція одного власника

Ще два роки тому Андрій, який живе у будинку, почав бити на сполох. Він пояснював: замість реконструкції його сусід має на меті знести половину хати. Чоловік наголошував - будинок налічує понад 100 років. Саме тому є висока ймовірність отримання чималих збитків для його половини. Вже за три місяці після цих його слів частину дому просто знесли. Змінився також і паспорт об’єкта. Замість одноповерхової скляної будівлі, там зобразили іншу, яка має два поверхи. 

Нет описания.
Частина будинку Андрія

Андрій із позовом звернувся до суду. Тоді винесли ухвалу про заборону будь-якого будівництва. Діятиме вона поки триватимуть перевірки експертів. Тож нині у будинку не проводяться жодні роботи. Попри це, Андрій із дружиною в розпачі. Кажуть, хата залишилася без однієї стіни. Аби та не пошкодилася від опадів, її прикрили водонепроникною тканиною. А їхній старенький дах ледве тримається. У таких умовах сім’я живе два роки. Кажуть, бояться будь-якого пориву вітру. А після початку повномасштабного наступу Андрій та його близькі бояться обстрілу. Адже вибухова хвиля може знищити хату. 

- У нас все тріскає. На стінах грибок. Дах може просто впасти. Від вітру хата може скластися. А як були обстріли - це взагалі жах. Ми ховалися в туалеті. Дуже боялися, що нас може зачепити вибухова хвиля. Він все розвалив тут. Ми не можемо ні утеплити стіни, і нічого зробити. Взимку в будинку дуже холодно. У нас неповнолітні діти. Я погоджуюся на те, аби він відступив трохи від нашої частини, відновив нам стіну й дах. І нехай собі будується. Але ж не впритул до нас будувати два поверхи. Глинобитна хата цього не витримає. 

“Симчишин, подивись, що забудовник зробив з моїм будинком”

Щоб привернути увагу до своєї хати, у 2021 році Андрій розмістив на будинку напис: “Симчишин, подивись, що забудовник зробив з моїм будинком”. Адже саме в міській раді Олександру Іскрицькому видали дозвіл на проведення робіт. Щоправда, згодом на засіданні виконкому прийняли рішення скасувати наказ. 

Нет описания.

- Скасувати наказ про затвердження містобудівних умов та обмежень для проєктування об’єкта будівництва від 20.10.2020 № 257, виданих Іскрицькому Олександру Васильовичу на реконструкцію житлового будинку з прибудовою під магазин непродовольчих товарів по вулиці Шевченка, 34/1 в м. Хмельницькому", - йшлося в документі. 

Також Управління з питань екології та контролю за благоустроєм міськради підтвердило факт самовільного проведення земляних робіт. В результаті, Олександру Іскрицькому, виписали штраф на суму 340 гривень. 

Позиція іншого власника

За даними сервісу YouControl, Олександр Іскрицький пов’язаний із компанією ТОВ “Спарк-швейне обладнаня”, що зареєстрована в Києві. Основний вид діяльності - оптова торгівля машинами й устаткованням для текстильного, швейного та трикотажного виробництва. Також він є керівником хмельницької компанії “Спарк С”, основний вид роботи якої аналогічний із київською фірмою. 

Серед нерухомості в Олександра Іскрицького - два будинки на Романа Шухевича, іще один на Степана Разіна та на Шевченка (про який йдеться в цьому матеріалі, - прим. автора). Також він володіє шістьома земельними ділянками в Хмельницькому. Такі дані зазначені в сервісі YouControl. 

Нет описания.

Ще у 2021 році журналістка vsim.ua змогла поспілкуватися з Олександром Іскрицьким стосовно будинку на Шевченка, навколо якого виник конфлікт. Тоді він відповів наступне: 

- Це моя земля й все відбувається на законних підставах. Я маю заключення проєктного інституту, де йдеться про те, що роботи жодним чином не нашкодять його частині будинку. Це висновок фахівців, розумієте? Я надав його управлінню архітектури та містобудуванню й тому мені дозвіл дали на реконструкцію. До того ж там давно прогнувся дах, який впаде, якщо жодні роботи не проводити. Андрій сам до мене підходив і казав, що треба щось із дахом вирішувати, - казав два роки тому чоловік.

Проте наразі дозвіл, який був виданий пану Іскрицькому на реконструкцію, скасовано. З цього приводу він звернувся із позовом до суду з проханням визнати протиправним та скасувати рішення виконавчого комітету Хмельницької міської ради. Суди ще тривають. 

Щоб дізнатися позицію Олександра Іскрицького, враховуючи всі теперішні обставини подій, журналістка vsim.ua зателефонувала до нього. Проте поспілкуватися не вийшло. Оскільки в абонента обмежена можливість прийняти дзвінок.

Нет описания.

Чекають на висновки експертизи

У січні минулого року, щодо всього вище описаного Хмельницький міськрайонний суд  призначив судову будівельно-технічну експертизу. Проведення якої доручили експертам Хмельницького відділення Київського науково-дослідного інституту судових експертиз, що на вулиці Володимирській. На вирішення експертів поставити наступні запитання, що стосуються частини будинку Андрія з сім’єю:

Отож, лише після висновку експертизи справа знову зможе зрушити з “мертвої” точки. Андрій та його сім’я сподіваються, що невдовзі це станеться. І таким чином вони зможуть довести, що дії іншого співвласника завдали шкоди їхньому майну. Мовляв, тоді вони матимуть можливість отримати компенсацію, відновити будинок й врешті спокійно в ньому жити. 

Ми будемо слідкувати за перебігом подій в цій історії й розповідатимемо про неї вам. Стежте за оновленнями на нашому сайті.

Читайте також: Хто та за скільки орендує комунальні приміщення у центрі Хмельницького (ІНФОГРАФІКА)

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (30)
  • Микола Бажан

    - прийдеться цьому чоловіку ще не рік оббивати пороги, а тим часом краще б переселився в підходящий будинок ( дачу) поки дах не впав.

    Читач97 reply Микола Бажан

    Та ну, не прийдеться, "жертва" живе дуже гарно при посаді, сидить собі у кріслі і власності у нього і його родичів що вам і не снилося ;)

    Ви що досі вірите в те що пише "жовта преса", читайте коментарі нижче!

    Якщо ви мешкаєте у Хмельницькому, то можете особисто подивитися на ту "напіврозвалену хату", яка ніщо інше як об'єкт маніпуляцій! Того банера дано вже немає, а камеру і грати на вікнах ви помічали? коли підійдете ближче і не таке побачите, тільки якщо захочете бачити, а не тільки читати те що хтось пише!
  • Іва Новая

    Глинобитна хата якій понад 100 років... За стільки років вже можна було продати цю халупу і купити нормальне житло. А не розраховувати на халявний ремонт даху. Що мішає зараз дах відремонтувати? А стіни привести до ладу і укріпити? Чи ніхто в нашій країні не ремонтує СВІЙ дім за ВЛАСНИЙ рахунок???

    Надія Бондаренко-Зелінська reply Іва Новая

    З вашого коментаря складається враження, що якщо злодій обкраде "небідну" людину, то він не повинен нести відповідальність, а постраждалим особа сама собі має компенсувати шкоду, бо ж вона "небідна"?

    Читач50 reply Іва Новая

    А ви коментарі нижче почитайте, багато цікавого побачите.

    "жертва" людина небідна, при посаді і власності у нього і його родичів стільки, що вам і не снилося.

    Продати?

    Так я фото 2015 року публікував, тільки він хотів за "нерухомість під офіс у самому центрі міста" як за царський палац😉

    З відкритих джерел багато чого цікавого можна знайти.

    А редактору Максиму Фарині правда так очі коле, що він мені навіть акаунт заблокував😂😂😂😂, можливо і цей заблокує, тільки інформація, яка вже попала в Інтернет нікуди не зникає і рано чи пізно таки доведеться відповідати по закону.
  • Vova Vova

    нажаль ці особи одне одного стоять , нашла коса на камінь
  • ХУСТ ЛЕНОВ

    А симчишину немає коли, він священнослужителів гоняє

keyboard_arrow_up