Дві світлини Кам’янця стали найкращими фото культурної спадщини України у 2022 році

Дві світлини Кам’янця стали найкращими фото культурної спадщини України у 2022 році
Будинок Польського магістрату. Кам'янець-Подільський. Четверте місце українського етапу 2022 року. Фото: Андрій Чуяшенко
  • Вікімедіа визначила 10 найкращих фотографій культурної спадщини України.

  • У переліку 2 світлини, на яких зображені пам’ятки Кам’янця-Подільського. 

Українська частина міжнародного конкурсу "Вікі любить пам'ятки" днями оголосила результати.  У 2022 році учасники та учасниці кампанії завантажили для Вікіпедії майже 14 тисяч зображень памʼяток культури України. Із них експертне журі обрало 10 переможців. До цієї десятки увійшли фото двох пам’яток, розташованих в Кам’янці-Подільському. 

Українська частина конкурсу проходила з 1 по 31 жовтня 2022 року. До неї долучилися 292 учасників та учасниць, які завантажили 13 982 світлин українських памʼяток. За кількістю світлин Україна посіла четверте місце серед 39 країн-учасниць.

У звʼязку з воєнним станом, участь у конкурсі могли брати лише фотографії, що були зняті до 23 лютого 2022 року включно.Таке обмеження встановили організатори, щоб не наражати учасників на небезпеку, а конкурсні світлини не відображали сучасного стану памʼяток і не могли випадково розкрити інформацію, що може зашкодити національній безпеці.

Відео дня

Додамо, що в 2022 році національні переможці вперше не брали участі у міжнародному етапі конкурсу «Вікі любить пам’ятки», адже всупереч запиту українського організаційного комітету міжнародні організатори допустили до міжнародного оцінювання світлини пам’яток культурної спадщини з росії. 

Світлини-призери пам’яток Кам’янця

Зображення будинку Польського магістрату у місті Кам’янець-Подільський Андрія Чуяшенка зайняло четверте місце. Також цей знімок став «Найкращим фото Хмельницької області» за балами журі.

— Композиція пречудова, враховуючи, що будинок магістрату презентується як складова комплексу пам’яток міста — Кам’янець-Подільської фортеці, Тринітарського костелу, інших історичних будівель. Дуже вдало вибраний час зйомки при заході сонця, що дозволяє скористатись принадами теплої кольорової гами у поєднанні природного та штучного освітлення, — прокоментувала світлину членкиня журі Наталія Шестакова.

Шосте місце — у зображення Тринітарського костелу та дзвіниці у місті Кам’янець-Подільський Хмельницької області, авторства Сергія Зиська.

— Композиційно дуже приваблива світлина, яка виразно та детально презентує комплекс костелу у середовищі. Дещо похмура погода створює настрій самозаглиблення та задумливості, — зауважила Наталія Шестакова. 

Довідка:
«Вікі любить пам’ятки» (Wiki Loves Monuments) — найбільший у світі фотоконкурс пам’яток культурної спадщини для ілюстрування Вікіпедії. Він зародився у Нідерландах в 2010 році, а в Україні цей щорічно конкурс проводиться починаючи з 2012 року.

Додамо, ще не всі переможці були оголошені — спецномінації «Єврейська спадщина» (2021, 2022) та «Аерофото» (2021). Їх оголосять найближчим часом. 

Читайте також: Рецепти двох жительок Хмельниччини увійшли до переліку найкращих страв платформи «Фуд-гід Україною»

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (4)
  • Юрій Дмитрович Сіваш

    а де хмельницький базар??
  • Michael Dvoyris

    А де дiм мого прадiда на на Риночнiй площi, що комуняки зруйнували? Будинок Ратушi не стояв самотнiй, як зараз...

    ЧитачЧитачів reply Michael Dvoyris

    Опа, спадкоємець намалювався. Претендуй зразу на Ратушу.
  • Новини Хмельницького на vsim.ua

    ❗️Оперативна інформація, цікаві та важливі новини у нашому Telegram-каналі - https://t.me/+gtHqKqD7B0o3N2Uy

keyboard_arrow_up