Рецепти двох жительок Хмельниччини увійшли до переліку найкращих страв платформи «Фуд-гід Україною»

Рецепти двох жительок Хмельниччини увійшли до переліку найкращих страв платформи «Фуд-гід Україною»
Тут і далі фото з сайту "Фуд-гід Україною"
  • «Фуд-гід Україною» — це 30 рецептів страв, які славляться незвичністю приготування, важливою історією чи неймовірними традиціями. 

  • Серед них 2 належать господиням з Хмельницької області — Галині Бернацькій із Зіньківа та Лесі Никитюк із Білогір’я. 

«Фуд-гід Україною» — проект про незвичайні та надзвичайні українські страви. На платформі провели гастрономічний конкурс. Зібрали понад 300 рецептів від господинь з усієї України. Серед них обрали лише тридцятку, яка вразила організаторів найбільше.

Кожен характеризується незвичністю приготування, важливою історією чи неймовірними традиціями. У переліку — рецепти двох жительок із Хмельницької області. Розповідаємо чим унікальна кожна страва. 

Зіньківська ковбаса від Галини Бернацької

Галині Бернацькій 48 років. Вона родом із села Зіньків Хмельницького району. Жінка згадує, що ковбасу у їхньому селі пекло не одне покоління, а перед Великоднем чи Різдвом — мало не в кожній оселі. Будь-яка оказія не обходилася, та й і тепер не обходиться без “зіньківської” ковбаси. 

Відео дня

— А починалося все з того, що спочатку кололи свиню і відбирали м'яке м'ясо без плівок, шліфували попередньо порізані ковбасниці, намотували на зігнуту у лікті руку і розрізали. М'ясо різали на шматочки розміром близько одного сантиметра і через збитий коров'ячий ріг начиняли ковбасниці, а далі зв'язували кінці, щоб утворилося кільце, — згадує Галина. 

Далі розпалювали піч і ставили на каміння металеву бочку без дна, у яку навішували до 30 кілець ковбаси. Щоб вона не падала, знизу намотували металевий дріт. Палили дрова, бажано з черешні, а дим виходив у бочку. Коли ковбаса ставала теплою, почергово по кільцю знімали й намащували свинячою кров'ю. 

Коли висохне — намащували знову, всього три рази. Коли на ковбасу "виходила роса" і з'являвся характерний звук — "шепотіння" — знімали, замотували у рядно і клали на солому. Коли ковбаса вистигала, її розкладали окремо кожне кільце. Надзвичайно смакувало "лупаною" — теплою з домашнім зіньківським хлібом.

Додамо, що “зіньківська” ковбаса вражає не лише смаком чи запахом, а й незвичайним темним кольором. Саме тому її древня назва — чорна. Цій унікальній страві — сотні років, але скільки точно, не знає ніхто. Втім, достатньо, аби її внесли до енциклопедії гастрономічної спадщини від Українського центру культурних досліджень, а також до обласного переліку елементів нематеріальної культурної спадщини. Детальний рецепт читайте за посиланням.

Розрепанці з маштаркою від Лесі Никитюк

Лесі Никитюк 44 роки. Вона родом із Білогір’я Шепетівського району. Вона каже, що розрепанці з маштаркою — це досить старовинний рецепт української кухні. Страва була і є дуже популярною на Поділлі. Готується з вечора, а печеться зранку. 

— Розрепанець — це невеликий пиріжок, скріплений тільки по краях, із запеченою всередині начинкою: гороховою або квасолевою, а маштарка — традиційна українська начинка, — пояснює Леся. 

Вона розповідає, що розрепанці, тобто пиріжки з картопляного тіста, були традиційною стравою ще з давніх часів. Вони вважалися символом гостинності та доброзичливості, всіх поважних гостей зустрічали саме такими пирогами, а кожна наречена, за традицією, перед весіллям мала напекти пиріжків із різноманітними начинками для родичів чоловіка. Унікальні рецепти приготування передавалися в українських родинах з покоління в покоління.

А найпершою згадкою про цю страву вважають записи у щоденнику одного мандрівника, який назвав ще невідому тоді страву «печивом із начинкою», якою, за його словами, пригощали лише найбільш бажаних гостей. Детальний рецепт читайте за посиланням.

— Водночас багато інших країн мають власні національні рецепти з картоплі, схожі на наші пиріжки — як-от, литовська страва цепеліни, що мають вигляд дирижаблів та готуються з картопляного тіста та мʼясного фаршу. А подають їх до столу зі смаженими шкварками та цибулею — ну майже як і в нас, — каже господиня. 

Яку із двох страв ви б хотіли скуштувати?

Читайте також:

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (2)
  • Новини Хмельницького на vsim.ua

    ❗️Оперативна інформація, цікаві та важливі новини у нашому Telegram-каналі - https://t.me/vsimnews

  • Es fero

    ніколи не чула про таку страву пиріжкову...а ще є з картоплі типу кльоцки, італійські ньоккі, тісто з пюре картоплі, і далі по рецепту крохмаль , але я борошно додаю і яйце. і варити недовго і в холодну воду опустити і потім до масла чи смаженої цибулі. типу наши лінивих вареників але не творожні

keyboard_arrow_up