"Єдина, бо сильна": 22 січня відзначаємо День соборності України

"Єдина, бо сильна": 22 січня відзначаємо День соборності України
Фото з сайту Хмельницької ОВА. День соборності у 2018 році
  • Цьогоріч в цей день відзначаємо одразу дві знаменні події — проголошення Української Народної Республіки та Акт Об'єднання українських земель.

  • Дізнавайтесь більше про День соборності, як його прийнято відзначати, що в цей день зазвичай роблять на Хмельниччині та як українців привітав зі святом Президент Зеленський. 

День Соборності України — державне свято нашої держави. Його відзначають щороку 22 січня в день проголошення Акту Злуки Української Народної Республіки й Західноукраїнської Народної Республіки, що відбулося в 1919 році.

Крім того, рівно 105 років тому, у 1918 році, Українська Народна Республіка проголосила незалежність і боролася за право бути «самостійною, ні від кого незалежною, вільною, суверенною державою українського народу». Цей факт руйнує твердження російської пропаганди, буцімто Української держави не існувало, що її вигадали більшовики.

А проголошення соборності УНР і ЗУНР (Західноукраїнської Народної Республіки) – історичний акт об’єднання в одній державі українських земель, які до цього були розділені кордонами тогочасних імперій. Дізнавайтесь більше про цей день та як його прийнято відзначати на Хмельниччині. 

Відео дня

Історія Дня соборності

22 січня 1918 року на IV універсалі Центральною Радою було проголошено, що Україна стала незалежною державою. А вже через рік (22 січня 1919 року) підписали Акт злуки Української Народної Республіки (УНР) та Західно-Української Народної Республіки (ЗУНР). Тобто за документом ці дві частини об'єднувалися в одну, щоб створити єдину державу. Назвали його просто "Акт Злуки".

На жаль, довгоочікуваного об'єднання так і не відбулося. Однак ця подія мала надзвичайний вплив на подальшу політичну ситуацію. Так, напередодні річниці 1990 року між Львовом і Києвом створили "живий ланцюг" з мільйонів людей, які трималися за руки. Ця акція стала підтвердженням єдності та стійкості українського народу. Вона вважається однією з найбільших у світовій історії.

1999 року президент України Леонід Кучма підписав наказ про створення державного свята — Дня Соборності України — 22 січня.

Цікаві факти про свято

За часів радянського режиму День Соборності не відзначався, а будь-яка згадка про нього знищувалася, цей день вважали "контрреволюційним святом". Перше офіційне святкування відбулося в 1939 році, у місті Хуст, столиці Карпатської України. Тоді ці землі перебували у складі Чехословаччини. На демонстрацію вийшло понад 30 тисяч українців. Так День Соборності став наймасовішим заходом українців за 20 років. 

На державному рівні День Соборності України вперше відзначили в 1999 році після указу тодішнього президента Леоніда Кучми. Однак в 2011 році указом вже Віктора Януковича День Соборності скасували на офіційному рівні, як і День Свободи 22 листопада. А замість них 22 січня запровадили День соборності і свободи. Втім, уже в 2014 році президентським указом Петра Порошенка День Соборності України був відновлений. 

“Живий ланцюг” — головна традиція

Головна традиція в День Соборності — це живий ланцюг, який українці вибудовують, символізуючи об'єднання українських земель і державну єдність. 

Свято почали святкувати щороку. Хоча офіційно воно було створене 1999, але й до цього в багатьох містах України люди виходили на центральні площі і святкували. Традиція створення "живих ланцюгів" почала відроджуватися від 2000 року. А від 2008 таку акцію щорічно проводили в Києві на мості Патона.

В Хмельницькій області традиційно цього дня люди єднаються за допомогою “живих ланцюгів” з мешканцями сусідньої Тернопільщини. Це проходить на межі річки Збруч між Волочиськом та Підволочиськом або ж на мосту між селом Гусятин Чемеровецької тергромади та селищем Гусятин Тернопільської області.

Урочистості збирають сотні, а то й тисячі учасників від обох областей. Люди беруться за руки та тримають величезний жовто-блакитний прапор — символ єдності українців. 

День Соборності України хоч і є офіційним святом, однак не входить до переліку державних вихідних днів.

"Єдина, бо сильна": привітання Зеленського

Президент Володимир Зеленський традиційно привітав українців з Днем соборності. Він зазначив, що історична подія акту злуки УНР і ЗУНР передала наступним поколінням українців дві мудрості — якщо не припиняти боротьбу, рано чи пізно єдину й незалежну державу буде відновлено, а якщо не досягти справжньої єдності, то незалежність буде втрачено.

— Ми завжди знали про першу мудрість. А 24 лютого довели, що засвоїли другу. Це стало новим відродженням нашої соборності України. І це не лише об’єднання двох берегів. Це єдність мільйонів людей. Це єдність усіх наших земель. Усіх наших регіонів. Де всі – один за одного. Кожен регіон захищає кожен регіон, — зауважив глава держави.

Він додав, що в українців більше немає чужих міст, сіл, вулиць, адже кожне місто, село, вулиця, – рідні.

— І всі ми разом, хоч би де народилися й де зростали, кажемо сьогодні: я захищу мою Україну. Мою соборну. Моє Закарпаття, мою Волинь, моє Поділля, мою Таврію, мою Сіверщину, моє Полісся, мою Наддніпрянщину, мій Донбас, мою Галичину, моє Придніпров’я, мою Слобожанщину, моє Приазов’я, мою Буковину і, звісно, мій Крим, — заявив у зверненні Зеленський.

Повне привітання з Днем соборності 2023 дивіться у відео:

Читайте також: Хмельницькі села, яких уже немає. Де вони були та що про них відомо

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up