Хмельницькі села, яких уже немає. Де вони були та що про них відомо

Хмельницькі села, яких уже немає. Де вони були та що про них відомо
Троїцький монастир у Слобідці Сатанівській. Фото з сайту andy-travel.com.ua
  • Мешканців сіл на Хмельниччині стає все менше.

  • Зникають і населені пункти.

  • За часи незалежності не стало шість сіл.

  • Дізнавайтеся, що про них відомо.

Протягом періоду незалежності України чисельність населення Хмельниччини скорочується. А оскільки є поширеною міграція мешканців сіл у міста, то чисельність сільського населення скорочується значно швидше.

Якщо порівняти чисельність міського населення Хмельниччини 1995 та 2022 років, можна помітити зменшення приблизно на 8%. У той же період чисельність сільського населення скоротилася орієнтовно на 30%. Ці показники розраховані за даними головного управління статистики у Хмельницькій області.

Від 1991 року ряд сіл Хмельниччини були виключені з обліку через відсутність населення. Журналіст vsim.ua дізнався назви цих населених пунктів. Для цього знадобилося писати запит до Хмельницької обласної ради, а також переглядати її рішення, які зберігаються у Державному архіві Хмельницької області.

Відео дня

Таким чином вдалося знайти назви шести сіл. Розповідаємо, де вони були розташовані та що про них відомо.

Сільце

Було розташоване на території сучасної Крупецької ОТГ Шепетівського району. Відомо, що колись там працював цегельний завод. 1981 року неподалік села під час будівництва Хмельницької АЕС відкрили залізничну станцію «Сільце». Є згадки про те, що саме село було зруйноване під час будівництва АЕС. Населений пункт був виключений з обліку 3 вересня 1993 року.

1998 року у цій місцевості була зарезервована ділянка під ботанічну пам’ятку природи «Сільце». 2018 року залізнична станція була закрита, а залізнична колія була переведена у статус під’їзної. Зараз там, де було село, на картах можна помітити тільки територію з кількома ґрунтовими дорогами. Також неподалік села є невелике кладовище, де колись хоронили його мешканців. Воно досить добре видно на знімку з супутника.

Мала Калинівка

Було розташоване на території сучасної Антонінської ОТГ Хмельницького району. Село згадується в енциклопедії «Історія міст і сіл Української РСР». Зазначено, що Мала Калинівка була підпорядкована Корчівській сільській раді. Звернення щодо виключення з обліку було подане 1 листопада 1996 року. Зараз на місці села тільки поля та лісові насадження.

Фрагмент карти із позначенням села Мала Калинівка

Слобідка Сатанівська

Було розташоване на території сучасної Сатанівської ОТГ Хмельницького району. Згадується у «Географічному словнику Королівства Польського та інших слов'янських земель» 1888 року. Тоді в селі було 32 двори та 86 мешканців. Належало воно Марії Потоцькій.

Село виключили з облікових даних 24 квітня 1997 року. У певному розумінні воно існує й донині, але вже у вигляді курорту. Там є котеджі та готелі, а ще відома історична пам’ятка — Троїцький монастир.

Троїцький монастир в Сатанівській Слобідці
Монастир у Слобідці Сатанівській. Фото з сайту andy-travel.com.ua

Червоний Степок

Було розташоване на території Старосинявської ОТГ Хмельницького району. У квітні 1998 року було зареєстроване фермерське господарство «Червоний Степок», яке існує й донині. Саме село було виключене з обліку 19 серпня 1999 року. Зараз на його місці лісові насадження, поля та пустир.

Вишневе

Було розташоване на території Летичівської ОТГ Хмельницького району. Вказане на радянській топографічній карті із зазначенням кількості мешканців — 25. Виключене з обліку 30 березня 2004 року. Зараз на місці села лісові насадження, поля та пустирі.

            Фотография Вишневого
Місце, де було село Вишневе. Архівне фото з сервісу «Panoramio»

Дзержинське

Було розташоване на території Волочиської ОТГ Хмельницького району. З його історії відомо, що тут та в інших селах діяла група ОУН-УПА. Зняте з обліку 28 січня 2009 року. Зараз тут лісові насадження та поля.

Читайте також:

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (28)
  • Читач36

    Ви забули про село Андріївка,Солобковецької ОТГ,воно теж зникає,в селі залишалося 10людей похилого віку,кооперації немає,з школи зробили церкву,доріг немає олігархи які заграбастили землі
  • Олена Маланчук

    Чомусь дуже багато сіл пропустили .
  • Читач81

    Слобідка Сатанівська прекрасно живе і розвивається. Будуються корпуси санаторіїв аж гай гудів, поки не вирубали.  І то що вирішили, що тепер це не окреме село цього не міняє.
  • Андрей Гришнюк

    Скоро таких сіл стане значно більше.

    Адже в розвитку сільського господарства ніхто не зацікавлений,а влада й побачив!

    На даний час навіть від жителів міст, можна почути:

    -"Навіщо кому збилися ті села!"

    Забувають про те що самі виходці із сільської місцевості, що там проживали їхні батьки,бабусі й дідусі!....

keyboard_arrow_up