“Єдиний вихід - знести половину кіосків”: чому речовий ринок постійно затоплює та як планують з цим боротися

“Єдиний вихід - знести половину кіосків”: чому речовий ринок постійно затоплює та як планують з цим боротися
  • Три дні після зливи, а на речовому ринку досі болото.
  • Щороку “взуттєву алею” підтоплює після дощу, а ринкарі скаржаться на збитки.
  • Коли там зроблять водогін та хто має цим займатися, дізнавалися журналісти vsim.ua.

Великодні та травневі свята у Хмельницькому зіпсувала погана погода. На вихідних місто накрили рясні зливи. Від негоди потерпали мешканці Гречан і Зарічанської. Та найбільше прикростей злива наробила на речовому ринку на Геологів.

Це вже не вперше “взуттєва алея”, що розташована по вулиці Геологів, перетворюється на повноводну річку. Така ситуація тут майже після кожної зливи. Минулого року на ринку розпочали роботи з водовідведення. Проте до цього часу вони є лише на папері. Хто відповідає за ситуацію, чому продавці несуть збитки та коли тут нарешті почнуть робити водогін, дізнавалися журналісти vsim.ua.

“Ми вже звикли, що нас топить”

Кілька днів тому у місті йшов рясний дощ. У соціальних мережах поширювали відео, як продавці “взуттєвої алеї” рятують свій товар та бредуть вулицею Геологів по коліна у воді. Наші журналісти завітали на речовий ринок та дізналися як він виглядає після негоди та що говорять базарники.

Відео дня

Продавець Сергій розповідає, що має кіоск на ринку вже 8 років. За весь час роботи згадує десятки потопів та розповідає, як з року в рік базарників “годують” обіцянками і запевняють, що цьогоріч там таки зроблять водогін.

  • Я вже працюю на цій вулиці 8 років. Затоплює постійно. Було таке, що за місяць всі тут 6 разів плавали. Через день лило і в нас щоразу був потоп. Люди до того вже звикли. Просто підняли товар вище, щоб його не пошкодила вода. А було таке, що й в кіоску була вода. У нас тут проблема в тому, що вулиця Геологів має чотирьох директорів. І один на одного перекладають відповідальність. А результат скільки працюю, скільки й топить. Цього разу затопило у понеділок, а на роботу вийшли лише сьогодні, бо стояла вода, - говорить продавець Сергій.

Продавці із сусідніх кіосків на камеру говорити відмовляються. Проте до слів Сергія додають, що вода до них спускається з верхніх ринків. А всі стоки на Геологів. Каналізація там є і решітки стоять, проте під час зливи це не допомагає. Через затоплення безарники не можуть днями відкрити свої кіоски. В результаті мають простій та  несуть збитки. А оренда на ринку влітає їм у чималу копійку.

“До червня все зроблять”

В адміністрації ринку “Берізка” розповідають, що роботи по водовідведенню мають розпочати з наступного тижня.  Тут говорять, що вулицю Геологів топить переважно під час літніх злив, тому до червня роботи планують завершити.

  • Минулого року тут зробили водогін. Через кожні 50 метрів тут поставили гідранти і є люки. Проте, щоб води тут не було треба зробити ще водовідведення. Закрити весь базар відразу ми не можемо, бо в людей будуть збитки. Тому це робитиметься частинами і в основному в другій половині дня та вечірній час, коли тут людей немає. Зараз будуть кидати лотки, тоді все асфальтувати. Всім цим зараз займається міська рада та асоціація ринків Хмельницького. На червень місяць планують все зробити. Нам виділили кошти з міського бюджету. Приблизно 200 тисяч і ми вже заплатили підряднику, який тут має виконувати роботи, - говорить працівник адміністрації ринку Олег.

Поки оформляли папери, рік минув

За словами Олега на ринку досі не має водогону через бюрократію. Минулого року тут вже планували розпочати роботи з водовідведення, проте досі нічого не зробили. Причина в тому, що для початку робіт треба оформити купу документів та дозволів, а їх то підписувати нікому, то кошторис є, а грошей на роботи немає, то дирекція ринків не може визначитися зі сферою своїх робіт, а відповідальність перекидають один на одного.

  • Треба скласти калькуляцію, все прорахувати та зробити всі експертизи, які передбачені законом, а це все час і гроші. Дирекція ринку “Берізка”, наприклад, готова робити все хоч зараз, але через паперову тяганину ми маємо все переносити, - говорить працівник адміністрації ринку "Берізка".

“Мити від болота не хочуть”

Після зливи пройшло вже два дні, а ринок досі в болоті. Продавці скаржаться, що біля їх кіосків бруд, і люди не хочу туди заходити, щоб не замаститися. Крім цього, біля деяких контейнерів стоїть стійки запах мулу та сморід.

Так вулиця Геологів виглядала в четвер, 2 травня. На затопленій ділянці працювало три кіоски.
  • В понеділок був дощ. Ми прийшли у вівторок, а біля кіосків товстелезний шар болота. Ніхто не помив, сьогодні вже п’ятниця і досі брудно. “Берізка” свою ділянку помила ще вчора. Я бачив, що проїхала машина і змила все, а в нас ніхто цього не робить і смердить жахливо. Я прекрасно розумію людей, які сюди йти не хочуть. Навіщо їхати їм з району, витрачатися на дорогу, щоб бруднитися тут в болоті, - говорить Сергій.

Олег говорить, що пропонував іншим директорам змити вулицю повністю своїм транспортом, їм потрібно було лише відшкодувати вартість солярки, але ті відмовилися.

  • Ми за власний рахунок не будемо все робити, вони така ж дирекція, як і ми. Там територія на 30 років вперед орендована. А робити на ній вони нічого не хочуть. Ми за своєю територією доглядаємо, інше - то не наша справа, - наголосив Олег.

“Єдиний вихід - знести половину кіосків”

У житлово-комунальному господарстві говорять, що з наступного тижня на вулиці Геологів дійсно розпочнуться роботи. Але там планують зробити водопровід і каналізацію. Тож запланована реконструкція жодним чином не стосуються відкачування поверхневих вод.

  • Минулого року там почали роботи з  капітального ремонту мереж водопроводу і каналізації. Те, що говорять продавці про водовідведення - це стосується лише каналізації, а не поверхневих вод. Частину вулиці Геологів топитиме стабільно в будь-якому випадку. Це пов’язано з тим, що під час будівництва базарів на болоті не передбачили нормальну ливневу дренажну систему. Так буде доти, поки там не знесуть половину кіосків і, поки приватники не побудують на тому місці нормальну дренажну систему. Іншого варіанту немає, - зазначив начальник ЖКГ Василь Новачок.

"Виділили 700 тисяч на каналізацію"

Будівництвом водопроводу на Геологів займається “Хмельницькводоканал”. Так говорять, що вже найняли підрядну будівельну компанію і роботи розпочнуть з понеділка.

  • Там продовжать роботи по будівництву водопроводу та підключенню напірного каналізаційного колектора. Ці роботи проводилися в 2018 році. Але тоді всі наявні кошти були освоєні, а додаткового фінансування, яке покрило б витрати по кошторису, не було. В цьому році виділили потрібні кошти для добудови і будівельники почнуть роботу з понеділка, - розповів головний інженер ХКП “Хмельницькводоканал” Станіслав Міхалець.

Для побудови каналізаційної системи та водопроводу з міського бюджету виділили 500 тисяч гривень, ще двісті спільними зусиллями компенсують адміністрації тамтешніх ринків. У водоканалі пояснюють, що саме така сума необхідна для того, щоб завершити всі роботи вже до червня.

  • Це забезпечить належний стан пожежної безпеки на міських ринках та належне водопостачання до ринку. Раніше там не було умов для нормальної експлуатації. Проблема із затопленням даними роботами не вирішиться, - зазначив Станіслав Міхалець.

Відтак на ринку буде стабільне водопостачання та постійний доступ до питної води. Однак проблему із затопленням кіосків це не вирішить. Каналізація та водопровід виконуватимуть суто побутово-господарську функцію. Тож продавці надалі мусять самостійно боротися з наслідками стихії та рятувати свій товар власними силами.

Фото зроблене 2 травня. На ньому видно, як базарники власноруч ліквідовують наслідки стихії та прибирають воду від свої кіосків.Заголовок

Слідкуйте за оновленнями на нашому сайті та у Facebook, Telegram,  Instagram та YouTube.

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (3)
  • Вадим

    На Старому ринку вже демонтують контейнери цілими рядами, таке ж очікує на частину контейнерів Укрторгсервіс, Бартерсервіс, про СУМС і МІВС і говорити нема чого. Правила ринку діють і якщо власники ринків чи власники контейнерів вчасно не зорієнтувались і почали перебудову з контейнерів на магазини, то ж отримайте результат. Оренда контейнерів - 500-1000 грн./місяць і якщо ще рік тому було важко зняти контейнер на Золоті Алеї чи центральному ряду Бартер-Сервісу, то в цьому році 8 оголошень про оренду на Золотій і п'ять на центральному ряду Бартера. Навіть потужні цехи та перепродажники не намагаються вже стати на ці місця, бо їхні ж інтернет-сайти дають в рази більші продажі, ніж декілька контейнерів разом взятих. Потрошки всі цивілізуються і припиняється давання товару в борг, що для більшості базарників було чи не єдиною можливістю витримувати конкуренцію.
  • валентина

    Ой ржу немогу, и ето называют рабочим место, как там они пишут, зарплата в конвертах, зарплата в конвертах ,зарплата в конвертах : ето нет трудового стажа, нет декретного, нет больничных, нет отпускных .Вот вам рабочее место базарникам, за 30 проплаченых лет и в налоговую, и в пенсионный, и рабочее место , и КАКРаз таки трудовой нет, не заполняют, довидку какую-то дают как зекам что от сидели на базаре (за 30 лет защитывают 3 месяца труд стажа), далее деккретного  недают ,незащитывают,не записывают и неплатят ,далее больничного ниразу, ниразу за 30 лет недали и недадут и по догляду за ребёнком до 14 лет ( так счас детс больничных называется) тоже недабт, отпуска недают, Короче люди платили, и остались больные и бес стажа вообще, где им взять 35 лет, если защитали тока 3 месяца??Им даже пенсия неположена, бо нет 35 лет стажа. Как так?Как так ?Как они дить будут?????Короче платили в общак в фонд налоговой , а а налоговая ПДВ 25% гасстролерам заезжим из пропрлат отдаёт, чужим фирмам зареестрованым в других городах

    валентина reply валентина

    дехто створили таку собу міні фінансову систему оплати за ети операції і тд за послуги ( а зробити це вони змушені були, бо нашій державі всі 25 років було пофіг на людей, бо люди беззкоштовны і взагалі базарники не люди, їм їсти не треба, сім'ю заводити не треба
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Хмельницького за сьогодні
20:45 Вважались зниклими безвісти. «На щиті» повернулись троє військових з Хмельниччини 19:51 Хмельничанин відсудив у сусідів кошти за затоплення квартири 19:02 Тепло повертається: прогноз погоди на вихідні на Хмельниччині 18:18 Пережила голод, війну та смерть синів: жительці Хмельницького виповнилось 105 років Від читача 11:02 Переваги працевлаштування осіб з інвалідністю для роботодавців 17:29 Восьмий день у Хмельницькому шукають 70-річну Галину Кудлу 16:59 Шахрай представився поліцейським і ошукав хмельничанку на 38 тисяч 16:26 У Хмельницькому перекриють рух вулицею у центрі міста 16:04 Скорочення Хмельницького обласного ліцею. Що про це відомо 15:33 Судитимуть жителя Кам'янеччини за зрізані три десятки дерев у «Подільських Товтрах» 15:00 Новий сезон ВСІМ Бізнес-ліги: склад учасників і календар матчів 14:45 Скандал навколо лікарні в Старокостянтинові: вимагають звільнити директорку 13:59 За вбивство чоловіка жителька Хмельниччини сяде на 9 років за ґрати 13:23 У Кам‘янці-Подільському автівка збила пенсіонерку на парковці 12:44 Судили 19-річного жителя Полтавщини, який приїхав до Хмельницького розкладати «закладки» 11:48 На будівництві в Дубовому обірвалася люлька з працівниками: продовження історії photo_camera 10:39 У Кам’янці відкрили туристичний сезон-2024: програма 10:01 На Хмельниччині затримали водія, який перевозив тисячу пачок контрафактних сигарет 09:02 Сьогодні, 26 квітня – річниця аварії на Чорнобильській АЕС
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому
keyboard_arrow_up