Гамалій розповів, скільки громад вже вийшли з московського патріархату

Гамалій розповів, скільки громад вже вийшли з московського патріархату
  • З лютого на Хмельниччині триває активний перехід громад до Православної Церкви України. 
  • Про що говорить статистика на Хмельниччині?

З початком російського вторгнення в Україні “викорінюють” московський патріархат. На Хмельниччині церкви теж одна за одною змінюють підпорядкування і конфесійну приналежність. Наразі триває шостий місяць повномасштабної війни. Очільник адміністрації Сергій Гамалій повідомив, скільки московського патріархату ще залишилось в області. 

Як розповів Сергій Гамалій у своєму відеозверненні, впродовж війни 119 релігійних громад УПЦ (колишній московський патріархат) прийняли рішення про зміну релігійної приналежності. 
В ПЦУ перейшли 89 громад, а 30 - до незалежних православних громад.

Крім того, у Хмельницькій ОВА наразі перебувають на розгляді звернення ще 8-ми релігійних громад щодо їх переходу в ПЦУ. 

Відео дня

Також очільник адміністрації додав, що є інформація стосовно ще 42 релігійних громад, які теж готують документи для юридичного оформлення свого переходу в ПЦУ.

Нагадаємо, процедура офіційного переходу громад на сьогодні не змінилась. Її ми вже описували раніше. За даними Департаменту інформаційної діяльності, культури, національностей та релігій, громади повинні зібратись на місцях і самостійно прийняти рішення про перехід до ПЦУ на зборах. Для цього мають зробити відповідні протоколи, до яких додають списки присутніх, а також тих, які проголосували. Після цього готують три статути в новій редакції.

Всі документи на зміну конфесійної приналежності релігійні громади повинні подати до обласної державної (тепер військової) адміністрації для реєстрації. Рішення має бути затверджене розпорядженням начальника військової адміністрації. Там кажуть, що в загальному такі питання розглядають півтора-два тижні.

Читайте також:

 

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (47)
  • Белых Каролина

    Вони вийшли але правлять на росiйськiй мовi
  • Alla Bayda

    Що таке «незалежні православні громади» - це ті ж московські церкви тільки з іншою вивіскою…
  • Olga Matsyuk

    Незалежні православні громади - це нонсенс і антиканонічно. Просто юридично оформилися, щоб не чіпали. Церква - не світська установа чи клуб за інтересами. Єпископи їхні хто? Кому підпорядковуються? Що за дитячий садочок?
  • Юрий Белоусов

    30 - до незалежних православних громад? і дійсно, ніде в Біблії не сказано, що хитропопість, то гріх, але є "Не бреши!"

keyboard_arrow_up