Священники моспатріархату зняли ікону в Бакотському монастирі

Священники моспатріархату зняли ікону в Бакотському монастирі
Фото з Фейсбук протоієрея Олександра Цісара
  • Ікону Богородиці, яка захищає Воїнів, люди встановили 17 травня.

  • У християнське свято, 14 серпня, образ здерли зі стіни центральної печери храму.

  • Як пояснюють такі дії у моспатріархаті?

 

З центральної печери скельного Бакотського монастиря вранці 14 серпня зняли ікону Богородиці. Зробили це священники моспатріархату за підтримки своїх прихожан. Про це сьогодні, 15 серпня, повідомив протоієрей Олександр Цісар.

Ікону встановили 17 травня на прохання керівництва парку «Подільські Товтри», зокрема, Тараса Горбняка. Ініціативу підтримали небайдужі подоляни, мешканці та волонтери Кам’янеччини. В храм монастиря на центральну стіну придбали та встановили образ Пресвятої Богородиці, яка руками покриває воїнів – Захисників України. Розміри ікони: 1,6 на 2,5 метри. До слова, монастир є пам'яткою архітектури ХІ століття й належить державі.

Керуючий Хмельницькою єпархією ПЦУ єпископ Павло з собором духовенства та вірянами Кам‘янець-Подільського району провели служіння в монастирі та освятили цей образ. Біля ікони вшановували пам'ять загиблих Героїв. Адже десятки подільських сімей осиротіли через російсько-українську війну. Про встановлення ікони повідомляли в засобах масової інформації. До Бакотського монастиря приїздили з Хмельниччини та всієї України, щоб помолитись за воїнів та перемогу України. 13 серпня скельний монастир відвідав мер Львова Андрій Садовий. «Багатовікові стіни монастиря ніби ожили й промовляли Слава Україні і її Героям!» – ділилися враженнями віряни, що доглядають святиню.

Відео дня

Щороку 14 серпня представники УПЦ (Московського патріархату) відправляють служіння в Бакотському Свято-Михайлівському монастирі. І саме в цей день ікону зняли.

"Зняли, бо неканонічна"

Протоієрей Олександр Цісар обурюється: "Що сталося? Для чого зняли ікону? Невже така велика кількість полеглих наших українських військовослужбовців, добровольців, медиків, малих дітей, жителів східних областей України, закатованих, зґвалтованих і вбитих російськими нелюдами мешканців Бучі, Гостомеля, Волновахи, Маріуполя, Вінниці, Херсона, Миколаєва, не заслуговують молитви, бо це розходиться з видуманими на свій лад Московським патріархатом правилами? 

Ці питання зі слів працівників національного парку в присутності поліції були задані згаданим вандалам, але залишилися без відповіді. Проте, щось таки муркнули ті «пастирі»: «Зняли, бо неканонічна. Не може висіти таке у вівтарі».  

"Прикро. Прикро і боляче… болить ця несправедливість. Так і хочеться сказати: та ті, що на цій іконі і за вас загинули! Подивіться на кладовища міст і сіл України, та вони майорять тисячами жовто-блакитних стягів, бо там в землі лежать наші Герої. А скільки ще наших хлопців лежить на окупованих рашистами територіях України, що до сьогодні ми не можемо їх забрати та поховати, як належить… Вони всі зображені на цій іконі – Полеглі Сини України!

До слова, неодноразово на зборах релігійних громад Кам’янеччини московські священники переконували людей, що вони моляться за наших воїнів та допомагають війську. 

 В Бакоті, де щодня проходять тисячі туристів з України та зі всього світу, так звані священники за згодою голови ОТГ Старої Ушиці, самовільно здерли зі стіни храму, освячений Образ, список якого в кишеньковому форматі розданий українськими капеланами в руки сотень українських воїнів," – коментує Олександр Цісар.

"Як розцінювати сьогодні такі дії Московського патріархату в нашому районі? Це акт вандалізму чи посібництво окупантам в час війни? Чи це такий прояв молитовної опіки про українців?" – запитує священник.

Ми вже повідомляли, що священники моспатріархату не часто підтримували рішення громад про перехід до Православної церкви України. Деякі навіть забирали церковне майно чи зачиняли храми. Та були й такі, що переходили разом з громадою

В області перейшли до ПЦУ вже понад сто парафій, а в межах Хмельницької громади – 14. Скільки ще парафій моспатріархату залишилось на Хмельниччині читайте тут

Читайте також:

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (15)
  • Лидия Величко

    Господи прости нас грішних.
  • Валентина Шевчук

    Доки це свавілля буде продовжуватись ,доки попи  будуть розпоряджатись церковним майном як своїм
    Що скажете це також не на часі.
    Ні прийшов час ,для усіх Українців подумати добре.
    В яку церкву іти ,і якій вірі молитись.
    Люди ви не забули що на нас напала Росія ,тож робіть вибір пока не пізно.
  • Irina Hwayugi

    як це все гидко та бридко
  • Natalia Popovich

    Щось похідне,  як в Фауста "люди гинуть за метал,  сатана там править бал". В момент зняття ікони в людей  аналітичне мислення було присутнє? В державі Україна є законодавство,   згідно якого може бути зареєстрована спільнота і визначене місце.  Що це було?  Релігійним заходом це складно назвати,  є місця де спільно моляться люди різних конфесій.
    Є місця масових розстрілів в 1938 -  1941,  там такі заходи не продяться,  хайпу мало.  А тут ліктями і кулаками за участі місцевої влади виборюють тепле місце під сонцем.  Соромно,  що нікому в голову не прийшло сказати - люди,  ми хочемо обманути Бога,  зупиніться

keyboard_arrow_up