Побиття жінок і скандал у храмі Хмельницької громади: розповідаємо деталі

Побиття жінок і скандал у храмі Хмельницької громади: розповідаємо деталі
  • Церковна служба закінчилась для кількох жінок побоями і синцями. 
  • У скандалі фігурує голова Хмельницької районної ради Олександр Чорнієвич. 
  • Розповідаємо, що відомо про ситуацію.

Неділя, 24 липня, село Пирогівці Хмельницького району. Церковна служба у Свято-Параскевському храмі УПЦ закінчується штовханиною і бійкою. Чоловіки в білих сорочках кидають жінок на землю. У причетності до конфлікту звинувачують голову Хмельницької районної ради. Розповідаємо деталі. 

Побили через молитву російською?

Скандальне відео на своїй сторінці у Фейсбук оприлюднила активістка з Кам’янця-Подільського Вікторія Кохановська. Його поширив і хмельничанин Демид Бариш.  Допис зібрав кілька десятків коментарів - обурення, критика й навіть нецензурні висловлювання…

Відео дня

На відео чутно, як парафіянки співають “Христос Воскрєс”, згодом один з кремезних чоловіків починає штовхати їх і тягнути за руки. Хтось це все фільмує. При цьому колотнеча супроводжується криками і вигуками “Визивайте вже міліцію!”. 

Далі видно, як перед храмом зібрався натовп. Двоє чоловіків у білих сорочках починають бити прихожанок храму під вигуки присутніх “Не робіть цього, не робіть!”. Жінок силою смикають, одна з них падає на землю. 

В одному з чоловіків впізнали Олександра Чорнієвича. Він - голова Хмельницької районної ради, раніше очолював департамент архітектури, містобудування та земельних ресурсів міської ради. Саме депутата “Команди Симчишина” нині звинувачують у побитті. Активістка Кохановська каже, що постраждалих жінок четверо. Мовляв, усі вони звернулись за медичною допомогою і навіть показує фото саден. 

У коментарях до відео користувачі припускають, що чиновник міг кинутись бити жінок через російську мову. 

  • В армії капелани моляться українською. Я також ходила до такої церкви і нічого не маю проти, та з кожним разом чуючи молитву російською розуміла, що зраджую кожного воїна. Добре, що хоч батюшка проповідь говорив українською, а є ж російською. Якщо є прецедент значить є люди які хотять церкву українською. 
  • В цей час, потрібно молитись і щиро молитись! А тут церкви не можуть поділити! Ви думаєте Бог спокійно за цим всім спостерігає, думаю що ні!
  • Який жах! Чому такі «славні, мужні і сміливі з жінками» чоловіки до сих пір не стоять з автоматом у руці проти агресора?  Чому творять таке з беззахисними жінками?, - пишуть хмельничани під відео. 

Просять захисту в Зеленської 

У поширеному відео Вікторія Кохановська звернулась до першої леді Олени Зеленської. Каже, побиттю жінок не має бути жодних виправдань. Тому сподівається привернути уваги до цього інциденту.

- Я звичайна українська жінка, яка не може дивитися на знущання, які відбуваються на мирній частині України не від рашистів і не від орків, а саме від наших славних патріотів, які в посадових кріслах…Сьогодні в нас чотири потерпілі жінки, які потребують медичного догляду, - каже Кохановська. 

Скріншот з відео

Загалом активісти вирішили надати справі з побиттям жінок на території храму міжнародного розголосу. Як розповіла журналістці vsim.ua Вікторія Кохановська, звернення має переклад шістьма мовами у різних країнах. 

  • Результат є і вже призначена зустріч, але на неї будуть запрошені акредитовані журналісти. Тому звертайтеся до Офісу Президента. Дане звернення має переклад 6 мовами та по різних країнах. Тому слідкуйте, бо побиттю жінок не має виправдання. 

Як коментує звинувачення Олександр Чорнієвич?

За коментарем журналістка “ВСІМ” звернулась до голови Хмельницької райради. Як Олександр Чорнієвич реагує на подібні звинувачення на свою адресу і що розповідає про ситуацію у Пирогівцях?

Чиновник дійсно був на місці події. Каже, його покликали представники релігійної громади, яка належить до ПЦУ. Мовляв, люди ще раніше прийняли рішення про перехід до складу помісної православної церкви, внесли необхідні зміни. Того дня вони хотіли зайти до храму, але піп їх не пустив.  За словами Олександра Чорнієвича, конфлікт на місці розв’язався саме через заборону священника пускати людей до храму. Начебто всередину могли потрапити лише “обрані”. Це обурило місцевих і самого посадовця. 

  • Я приїхав раніше на службу і мав бажання зайти до храму. Вони як біля брами мене побачили, то бігом двері в храм закрили. Тобто під час богослужіння хтось вибирає, кому заходити до храму, а кому ні. Коли матушка потім вийшла, я питаю: “хто вам дозволив двері храму закрити”, а вона каже: “ви не маєте права заходити, бо ви не з нашої релігійної організації”. Тобто є всі ознаки секти, узурпації. Одні можуть молитись в храмі, інші не можуть. Ніхто ніякі бійки не провокував, допоки священник не почав силою закривати двері в храм. Так, потім відбулась трохи штовханина, але вона заспокоїлась. 

Голова районної ради запевняє, що місцеві проти священника, який зі своєю сім’єю “захопив” храм. Тієї неділі двері під час богослужіння були зачинені зсередини. Мовляв, пускають лише тих, хто в “колі спілкування священнослужителя”. До того ж прихожани мають право слухати богослужіння українською мовою. А там звучить російська. 

  • Більшість людей ще в травні ухвалили рішення про зміну канонічного підпорядкування, зробили всі документи і мають повне право від імені Помісної Православної Церкви України мати богослужіння рідною українською мовою. Вони говорять, що то старослов’янська, але це не так. Це російська мова, заточена під церковну службу, - каже Олександр Чорнієвич.
  • Не хочуть тебе в громаді, не хочуть в селі? Поклади ключ і їдь собі з Богом, займайся іншими справами! 

Додає також, що сутичку на відео спровокував сам священник. А із звинуваченням щодо побиття жінок не погоджується. Також негативно реагує на всі “закиди” активістки Вікторії Кохановської. 

  • Якщо будуть якісь офіційні звернення, або я буду мати справу з поліцією з приводу цього, то будемо відповідати і так само вимагати спростування цих речей - хто кого там побив. Говорити на камеру можна багато речей, але за ці речі потім треба відповідати. Хтось хоче робити певний хайп. Є люди, які хочуть з чогось зробити конфлікт. Священник сам спровокував конфлікт, який там відбувся. Ті люди, які кидались до прихожан - хтось може захищався, хтось може когось поцарапав, але це були місцеві сутички. Ніхто ніякі травми серйозні нікому не наніс, щоб когось звинувачувати і до організацій звертатись. Тут все просто - хтось відпрацьовує чиїсь гроші, - коментує ситуацію голова районної ради. 

Що кажуть в поліції?

За інформацією стосовно побиття, журналістка vsim.ua звернулася до інспектора з комунікації Хмельницького районного управління поліції Віри Мазур. Вона повідомила, що з письмовими заявами до поліції дійсно звертались. 

  • В поліцію було звернення з даного приводу у понеділок, 25 липня. Наразі проводиться перевірка. За фактом побиття звернулося троє осіб, - зазначає Віра Мазур. 

Після проведення необхідної перевірки стане відомо, чи вноситимуть відомості до Єдиного реєстру досудових розслідувань. 

Нагадаємо, у Хмельницькій області активно триває перехід до ПЦУ після початку повномасштабного вторгнення. Здебільшого громади самостійно приймають рішення про вихід з моспатріархату. Релігійні громади одна за одною змінюють підпорядкування. Хтось обирає Помісну церкву України, а хтось вирішує бути “незалежними”. Процедуру ми вже описували раніше. Вона наступна: громади збираються на місцях і приймають відповідні рішення про перехід до ПЦУ на зборах. Для цього роблять відповідні протоколи, до яких додають списки присутніх, а також тих, які проголосували. Після цього готують три статути в новій редакції.

Всі документи на зміну конфесійної приналежності релігійні громади повинні подати до обласної державної (тепер військової) адміністрації для реєстрації. Рішення має бути затверджене розпорядженням начальника військової адміністрації. Там кажуть, що в загальному такі питання розглядають півтора-два тижні.

Як повідомили vsim.ua у відділі національностей та релігій ОВА, станом на початок червня в адміністрації перебували звернення 25 релігійних громад московського патріархату з проханням реєстрації їх статутів у новій редакції. Із них 15 прийняли рішення про перехід в ПЦУ та 10 релігійних громад про подальше функціонування у статусі незалежної православної громади.

Читайте також:

“Вон колаборанта”: на Хмельниччини священик моспатріархату знову не пустив людей до церкви

Здійснено за підтримки Асоціації “Незалежні регіональні видавці України” в рамках реалізації грантового проєкту Хаб підтримки регіональних медіа. Погляди авторів не обов'язково збігаються з офіційною позицією партнерів

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (84)
  • Олександр Квасниця

    Хто така  КОХАНОВСЬКА  ???
  • Андрей Гришнюк

    Те що побили,це звісно жах і сумно!

    Проте,судячи з усього,то це все провокаційні заходи,які мпц самі ж і створюють
  • Валентина Богачук

    на українській землі ніколи уже  навіть мови  не повинно бути про російські церкви , крапка.
  • Таня Фурман

    Кругом Кохановська,в Ярмолинецькому районі тоже їздить по церквах і за собою возе своїх прихильників яких фінансує московський патріархат.

    Галина Майданюк reply Таня Фурман

    Таня Фурман але жодного разу ще не виграла та кохановська. Викачає гроші з московських попів,і тільки її й бачили

keyboard_arrow_up