Газовики пояснили, чому зросла ціна на газ з 1 квітня

Газовики пояснили, чому зросла ціна на газ з 1 квітня
  • З 1 квітня в Україні підвищилась ціна на блакитне паливо. Відтепер за газ доведеться платити на 8 копійок більше. 
  • Хмельничан про те, що тариф змінився, повідомили лише наприкінці травня. 
  • Чому зросла вартість блакитного палива, дізнавалися журналісти vsim.ua.

До 1 квітня українці сплачували за газ по ціні 6,879 гривень за кубометр газу. Вже у березні НКРЕКП вирішила ввести абонплату на блакитне паливо. Однак через обурення українців 10 квітня абонплату все таки скасували. Тоді мови про новий тариф на газ не було. Лише 10 травня на сайті 104.ua з'явилась інформація про нову ціну на газ. Вже за квітень споживачі мають платити за блакитне паливо на 8 копійок дорожче. Тепер ціна на газ буде 6,9579 гривень за кубометр.

Чому змінилась ціна на газ

Мешканців про новий тариф повідомили лише наприкінці травня, коли прийшли платіжки за квітень. Чому піднялася ціна газ розповіли сьогодні, 25 травня, у "Хмельницькгаззбуті". Як кажуть газовики, постанова Кабміну від 22 березня змінила порядок формування вартості газу як товару, а через це і змінилась його кінцева ціна. 

Відео дня

- З 1 квітня зазнав змін загальний принцип ціноутворення. Тобто до цього постановою Кабміну була встановлена гранична роздрібна ціна, яка включала в себе вартість газу, тарифи на послуги з постачання, доставки газу. З 1 квітня вартість газу і послуги постачання встановлює Кабмін, а вартість послуг з розподілу та транспортування - державний регулятор, - розповідає директор ТОВ "Хемельницькгагззбут" Олександра Панькевич. 

Як розрахували новий тариф

В структуру тарифу на газ входить його вартість, націнка від "Нафтогазу", вартість поставки, вартість розподілу і транспортування, а також ПДВ. Ціна на блакитне паливо, за якою його продає споживачам "Нафтогаз", не змінилась. Вона становить 4,85 гривень за кубометр газу. Крім цього, "Нафтогаз" ставить націнку, яка складає 10 копійок. Вартість розподілу та транспортування обходиться у 73 копійки, а ПДВ - 1,16 гривень. 

Єдине, що змінилось з 1 квітня, це вартість поставки газу. Вона покладена на ТОВ "Хмельницькгаззбут". Якщо раніше газопостачальні підприємства брали за постачання блакитного палива лише 4 копійки, то зараз така послуга коштуватиме 12 копійок. 

- Раніше торгова націнка на продаж газу для населення складала 0,73 % від вартості газу. А тепер уряд обмежив її на рівні 2,5%. Якраз через це і зросла ціна газу для населення на 8 копійок, - каже Олександра Панькевич. 

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (8)
  • Правдолюб

    Як жерти делікатеси і пити літрами каву гроші у вас є, а як платити за комунальні послуги, то ниєте, що бідні. Є у вас, у більшості, гроші. І айфони купуєте, і автомобілі з-за кордону приганяєте, у Польші житло купуєте, на курортах сраки грієте і т.д.
  • VITALIK Il

    Приватна контора олігархів не має про що попереджати, дякуйте що не на 8 грн, бо тільки для вас це гроші

    Анонім reply VITALIK Il

    Завдання споживача вибирати кращі умови і тариф, послуги. Що заважає нам відмовитися від задорогої послуги або тарифу?  Завдання контори заробляти гроші! Державі податки думаєте зі всього навару плотять? Якби заплатили б, не були такими шустрими. А одними підвищенням тарифів толку не буде. Чим вище тариф тим меньше споживачів будуть плотити!

    Правдолюб reply Анонім

    Ну значить влаштовують споживачів такі тарифи і готові ще більше платити. Якби інакше, то вже б давно шукали вихід. А так платять, але ниють що дорого, бо звикли або привчені, що все має бути на халяву

    Анна Островська reply VITALIK Il

    так і живемо)
  • Анонім

    Нам уже нема чого дивуватися, а особливо від газовиків. Нам відомий факт як зробили перерахунок в 2016 році за газ спожиьий за 9 місяців 2015 року (спочатку норма без лічильника була 6 кубів, потім Кабмін встановив 3 кубика, а потім через суд "сторгувалися" на 4,4 куба). Що заважає нам підготуватися і подати позов колективний усією країною, хай зроблять перерахунок за всі роки коли газ зріс в ціні з 1,06 до 6.95 грн за куб. Хай почухаються і не думають про те що їм солодко і тепленько живеться,!!!!
  • Ольга

    Треба було про зміну ціни на газ вже в вересні повідомити!

    В мене за квітень уже заплачено, доплачувати я нічого не буду!

    Правдолюб reply Ольга

    Добре, не плати. Я дозволяю))))))))
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Хмельницького за сьогодні
21:18 На Хмельниччині попрощались з трьома захисниками. Хто вони 20:31 Пожежа в Хмельницькому районі: на місці знайшли тіло чоловіка 19:59 Отримала вирок водійка, яка збила літню жінку на електровелосипеді 19:13 Близько 350 кг сміття зібрали рибоохоронці на берегах трьох річок Хмельниччини Від читача 13:43 Правоохронці провели 23 обшуки, в результаті яких затримали всіх дев’ятьох учасників злочинної схеми разом з організатором. 18:42 Бурлик, Миколаїв та Мокрицький: які відомі хмельничани зараз на фронті photo_camera 18:05 На Хмельниччині збільшився попит на перереєстрацію транспортних засобів 17:22 Вчителька з Хмельниччини отримала нагороду «Срібний щит» від поліцейських 16:54 Де і за скільки у Хмельницькому комфортно відпочити на свіжому повітрі та посмажити шашлик 16:37 У Кам’янець-Подільському районі на «тещиному язику» згоріло авто 15:54 Полеглих на війні захисників із Шепетівщини відзначили державними нагородами 15:09 На Шепетівщині поліцейські затримали молодика, який обікрав власного брата 14:23 У громаді на Хмельниччині замість пошкодженого обстрілом дитсадка побудують новий 13:40 Помідори та огірки: які ціни у Хмельницькому і звідки везуть photo_camera 13:17 На честь захисника Ростислава Остафійчука на Кам'янеччині відкрили меморіальну дошку 12:27 Рейтинг Opendatabot-2024: компанія «АТБ» увійшла до трійки найбільших роботодавців країни (новини компаній) 12:19 Через ремонт тепломережі Львівським шосе не їздитиме громадський транспорт 11:41 За добу шахраї виманили у мешканців Хмельниччини 230 тисяч гривень 10:36 У хмельницькому центрі зайнятості є 336 вакансій (СПИСОК) 09:45 Через борги «Укрпошта» перестала розсилати листи судів Хмельницької області
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому
keyboard_arrow_up