Геоінформаційна система Хмельницького: що це таке та для чого потрібно

Геоінформаційна система Хмельницького: що це таке та для чого потрібно
Скріншот із сайту gis.khm.gov.ua
  • На окремому сайті тепер доступні карти, реєстри та супутникові знімки міста.

  • Можна дізнатися адреси будинків, переглянути старі карти, ознайомитися з майбутньою забудовою міста.

У Хмельницькому офіційно представили геоінформаційну систему міста. Вона виконана у вигляді веб-сайту, де розміщені різноманітні дані. Це карти, плани та реєстри об’єктів, що розташовані на території Хмельницького. Розповідаємо детально, що можна дізнатися та як користуватися сервісом.

Вся інформація розміщена на сайті gis.khm.gov.ua. Вгорі головної сторінки є написи «BETA» та «Дані верифікуються». Це означає, що портал надалі буде доповнюватися та оновлюватися. З головної сторінки можна перейти на базову карту. Ліворуч є поле, де можна додавати шари та шукати земельну ділянку за її кадастровим номером.

Відео дня

Показати можна такі шари:

Розповімо докладніше про найцікавіші шари карти. Ортофотоплан — це знімок території Хмельницького з супутника. Він має значно кращу якість, ніж знімки від Google, — можна навіть роздивитися авто та дахи будинків. Однак доступний ортофотоплан є дещо застарілим. Наприклад, замість ТЦ «Агора» можна побачити підготовку земельної ділянки до будівництва.

До кінця цього року для міської ради мають підготувати новий ортофотоплан чотирьох мікрорайонів — Центру, Виставки, Озерної та Заріччя. Очікується, що вартість виготовлення складе 441 220 гривень. Ця сума також включає створення 3D-моделей будівель у Центрі. Про це йдеться у системі електронних закупівель Prozorro. Замовником планів є управління архітектури та містобудування, гроші виділятимуть з міського бюджету.

Генеральний план та його коригування — це схеми, за якими місто будуть розбудовувати у найближчі роки. Коригування включає ряд окремих шарів, наприклад, основне креслення, схема вулично-дорожньої мережі, план існуючого використання території, схема проєктних планувальних обмежень.

Адресний реєстр — це карта, на які кожна вулиця міста позначена червоною лінією, а кожен будинок — блакитною точкою. Червоні лінії та блакитні точки сполучені блакитними лініями. Таким чином можна зрозуміти, який будинок до якої вулиці належить. Крім того, кожна блакитна точка позначена цифрами та літерами, які позначають номер будинку.

Шар «Історична картографія» включає близько 20 старих карт Проскурова/Хмельницького. Найстарішій із них 220 років. Окрім карт є також аерофотознімок 1944 року. Найновіший план у цьому розділі виготовлений у 1970-х роках.

За допомогою кадастрової карти можна дізнатися кадастровий номер будь-якої земельної ділянки, якщо вона відведена. І навпаки — є можливість за кадастровим номером побачити, де розташована відповідна ділянка. Реєстр рекламних засобів включає сіті-лайти, білборди та телевізійні екрани. Можна дізнатися розташування кожного з таких об’єктів, його власника, номери дозволів та договорів.

Частина інформації на сайті доступна також у вигляді текстових даних. Йдеться про реєстри, доступні у вкладках «Реєстри» та «Дані». У системі є також розділ «Аналітика», де доступні відомості про кількість об’єктів, дозвільних документів, договорів оренди, останні оновлення реєстрів.

— Минулого року ми розпочали активну співпрацю з USAID в рамках проєкту «ВзаємоДія», який мав антикорупційну спрямованість. Коли ми з нашими друзями та партнерами визначали, який саме формат і яка конкретно реалізація може посприяти нам в антикорупційній політиці, то ми спільно дійшли до того, що це має бути саме геоінформаційна система. Від різних середовищ, від активістів, мешканців міста, від усіх тих, хто стикається безпосередньо з питаннями містобудування, торгівлі, МАФів, зупинок, зазвичай виникає найбільше питань і недовіри. Зазвичай найбільше сумнівів звучить про те, що це дуже корупційне середовище, там завжди схеми, домовляння і так далі. Аби показати, що ми це все робимо максимально публічно, ми вирішили створити геоінформаційну систему, — розповів під час презентації міський голова Олександр Симчишин.

За його словами, почали розробляти систему на початку цього року. З міського бюджету виділили гроші на придбання частини комп’ютерного та серверного обладнання вартістю близько 200 тисяч гривень. Решту витрат профінансували з USAID грантом на суму майже 1 мільйон гривень.

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (1)
  • Остап

    Хороший сайт для тих, хто ще мало хапнув  та планує хапнути земельні ділянки.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Хмельницького за сьогодні
21:11 Напав з ножем на перехожого на залізничому вокзалі: у Шепетівці судитимуть бандита 21:03 Новий депутат облради з мільйонами «в заначці»: хто такий Ілля Логін 20:33 За побиття дитини судили маму з Хмельниччини 19:45 Хмельницький попрощався з двома воїнами: Олегом Попелем та Юрієм Броварним Від читача 15:03 Хмельницькі кардіологи провели майстер-клас у м.Нетішин 19:10 Обрізка дерев: чому скаржаться хмельничани і що кажуть екологи photo_camera 18:28 Гостювання сина в матері закінчилось трагедією на Хмельниччині: деталі справи 17:41 Працівниця банку на Хмельниччині привласнювала допомогу родичам загиблих воїнів 17:03 У Хмельницькому пенсіонеру стало погано біля річки: його врятували патрульні 16:29 Погіршення погоди та обстріли: на Хмельниччині прогнозують погодинні відключення світла 16:16 Торгова марка SvitloSteli: Нове слово у світі натяжних стель і освітлення (новини компаній) 16:01 «Непридатність до військової служби»: скільки беруть за це на Хмельниччині і чим все закінчується 15:23 Житель Хмельниччини з гепатитом С сяде за ґрати за ухилення від мобілізації 14:43 Опублікували список TikTok-каналів, які поширюють ворожу пропаганду 14:06 Платні соціальні послуги в комунальних закладах Хмельниччини: яка вартість 13:43 У Хмельницькій митниці новий керівник. Що про нього відомо 13:02 На Староміській військові силою затримали чоловіка. У ТЦК кажуть, що він ухилянт play_circle_filled 12:40 Загинули двоє військових з Хмельниччини: Олег Улянчук та Микола Кулябін 12:06 Дружина Гереги стала власницею квартири за 38,9 мільйона 11:55 Що таке шале? Про затишні будиночки на природі та хто їх будує (Новини компаній)
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому
keyboard_arrow_up