Гроші за ідеї: на які проекти у міській раді готові виділити мільйон гривень

Гроші за ідеї: на які проекти у міській раді готові виділити мільйон гривень
  • Спортивні майданчики, комп’ютери до школи та обладнання у лікарні. Хмельничани запропонували 80 ідей для розвитку Хмельницького.
  • Після перевірки проектів їх залишилось лише 55. 
  • Вартість одного проекту не мала перевищувати 100 тисяч гривень.

Наприкінці вересня міська рада прийняла Програму бюджетування за участі громадськості, так званий Бюджет участі, на 2017-2019 роки. Креативні хмельничани, які мають ідеї для розвитку міста, зможуть їх реалізувати за кошти з місцевого бюджету. На них передбачили мільйон гривень. Журналісти vsim.ua з’ясували, як обирали ініціативи та за які проекти зможуть голосувати хмельничани.

Як відбувався відбір проектів

До 15 листопада автори могли залишити проектну заявку в електронному вигляді на сайті https://gp.khm.gov.ua або ж у пунктах супроводу бюджету участі. За цей час хмельничани подали 80 проектів. Громадські ініціативи пропонувалися за такими напрямками: комунальне господарство, освіта, охорона здоров’я, соціальний захист, спорт, культура, навколишнє середовище. З 15 листопада і до сьогодні, 16 грудня, проекти хмельничан розглядали на відповідність. До складу комісії входили представники виконавчих органів міської ради та представники громадських організацій і депутатського корпусу. Усі ініціативи, які отримали позитивну оцінку комісії, вже опублікували в електронній системі. Відзавтра, 17 грудня, містяни зможуть проголосувати за 5 проектів, які їм до вподоби. Щоб проголосувати через email, хмельничани мають завантажити скан паспорту - 1, 2  3 сторінки, що дозволяють ідентифікувати особу, а також сторінку з останньою пропискою. 

Відео дня

Більше спортмайданчиків і компютерів у школи

По освіті хмельничани подали 25 проектів. Більшість з них стосуються облаштування дитячих та спортивних майданчиків у навчальних закладах. П’ять авторів просять закупити у їхні школи сучасне комп’ютерне обладнання. Мовляв, те, що є зараз, давно застаріле. Турбуються і про безпеку учнів – у школу № 19 хочуть поставити камери відеонагляду. У ДНЗ №26 просять замінити освітлення на LED-лампи. Для підлітків хочуть створити молодіжні центри та навчати їх підприємництву. 

Відхилили по освіті лише один проект. УДНЗ № 24 відмовились замінити зношену огорожу на новий бетонний паркан. Не пропустили проект через те, що на його реалізацію потрібно майже вчетверо більше коштів.  

Захотіли утеплити і розмалювати стіну

Чимало ініціатив запропонували хмельничани і по комунальному господарству. На фінансування подали 18 проектів. З них комісія залишила лише 3. Усі ініціативи стосуються енергозбереження. Два з проектів подав завідуючий сектором енергозбереження міської ради Сергій Кисіль. Чоловік просить створити у місті «Центр енергоефективності» та освітлити між дворову територію на Панаса Мирного. Ще одна ініціатива - утеплення та розмальовування стіни на Кам’янецькій.

Відхилила комісія 15 проектів. Хмельничани хотіли привести до ладу дворики біля своїх будинків та створити зони відпочинку і міні-парки у різних мікрорайонах міста. Не пропустили їх через те, що на проект потрібно більше коштів або така робота вже запланована на наступний рік.

Екскурсійний та туристичний Хмельницький

По культурі містяни подали 15 проектів. Однак перевірку на відповідність пройшли лише 9. Хмельничани хочуть бачити своє місто більш туристично привабливим. Аби іноземні гості могли побачити Хмельницький, автори пропонують запустити екскурсійний автобус та створити мапу цікавинок. Хочуть хмельничани стріт-арти та арт-об’єкт «Люблю Хмельницький». Містяни планують зробити у бібліотеках інформаційно-розважальні центри для молоді.

Комісія не пропустила далі 6 проектів. Два з них стосуються дослідження культурної спадщини, а це поки неможливо через відсутність кваліфікованих фахівців. Позаду залишились ще 4 ініціативи – кінофестивалі та створення документального фільму.

Результати аналізів у електронному вигляді

Хмельничани хочуть кращих умов в лікувальних закладах міста. На програму вони подали 13 проектів, відхилили з яких лише один. Містяни пропонують закупити обладання для травматологічного відділення міської лікарні. Також хочуть, аби всі поліклініки міста видавали результати аналізів у електронному вигляді. Проекти також стосуються облаштування екодворику у центрі міста та перевірки вчителів на стресостійкість.

Не пропустили проект щодо доступної лікувальної води для хмельничан. Адже її можна вживали лише під наглядом фахівців.

У парку хочуть поселити зелених звірів

Проектів у сфері охорони навколишнього середовища подали лише 4. Два з них комісія схвалила. Хмельничани просять виділити кошти на встановлення зелених топіарних звірів у парку Чекмана. Озеленити хочуть і територію біля школи № 6. Мовляв, через інтенсивний рух транспорту ПО Свободи та Європейській повітря забруднене.

Відхилила комісія два проекти, які стосуються створення зони відпочинку навколо Дубівського водосховища та сортування сміття мешканцями міста. Автори проектів передбачили на їхню реалізацію набагато менше коштів, аніж потрібно.

Вживані речі – у спеціальні баки

Заявок з проектами на тему соцзахисту надійшло всього 3. Всі вони пройшли перевірку на відповідність. Автори просять організувати логопедичний клуб на базі дитячого інклюзивного клубу. Також хочуть не викидати вживані речі, а збирати їх у спеціальні баки та роздавати малозабезпеченим хмельничанам. Ще один проект стосується зручностей у ЦНАПі. Автор хоче витратити кошти на облаштування дитячої кімнати та додаткові меблі для залу очікувань.

На пляжі хочуть грати у волейбол

Лише два проекти подали хмельничани по спорту. Обидва комісія схвалила і пропустила на голосування. Один з них стосується облаштування майданчику біля школи № 19 сучасними вуличними тренажерами. Інша ініціатива стосується ремонту діючого майданчику для гри у волейбол на міському пляжі. 

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (2)
  • Віолка

    а чому пройшли такі проекти, на які міська рада і так мала би виділяти гроші?
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Хмельницького за сьогодні
21:17 Суд конфіскував у росіянки успадковану землю на Хмельниччині 20:45 На Хмельниччині попрощались з шістьма захисниками: імена 20:01 На Хмельниччині суд повернув водосховище громаді з приватних рук 19:15 У Хмельницькій міськраді провели чергове засідання виконкому: основні рішення Від читача 17:01 ЯКЩО ТИ НЕ МОЖЕШ ДОНАТИТИ СВОЇМИ СИЛАМИ АБО ФІНАНСАМИ, ТО МИ МОЖЕШ ДОНАТИТИ СВІЙ ЧАС! 18:22 На Хмельниччині повторно виставили на аукціон Нігинський кар’єр 17:36 На Хмельниччині двоє браконьєрів наловили риби на кримінал 16:49 Двоє мешканців Хмельниччини постануть перед судом за жорстоке вбивство 15:59 Жителька Хмельниччини, яка відзначила 100-річчя, розповіла про секрет довголіття 15:15 На Хмельниччині суд оштрафував члена ВЛК за хабарництво 14:38 У Хмельницькому попрощались із 31-річним військовим Романом Бочковським photo_camera 14:14 На Кам'янеччині затримали чоловіка, який встромив ножа у груди свого сина 13:46 Рекрутинговий пункт ЗСУ на Хмельниччині: що це таке і як працює 13:16 Алкоголю в 15 разів більше норми: на Шепетівщині водія притягнули до відповідальності 12:31 Шахрайство на криптовалюті: історія хмельничанки, яка хотіла навчитися заробляти 12:07 Коли у школах Хмельницького розпочнуться літні канікули 11:58 Валюти дорожчають. Курси в обмінниках та банках Хмельницького (ІНФОГРАФІКА) 11:32 На Хмельниччині п’яний чоловік стріляв у патрульних photo_camera 10:32 Середня пенсія на Хмельниччині – 4 870 гривень, – ПФУ 09:40 П’яний водій на смерть збив хмельничанина і тікав з місця події
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому
keyboard_arrow_up