Гройсман у Хмельницькому: «По реформі децентралізації ваша область одна з кращих в Україні»

Гройсман у Хмельницькому: «По реформі децентралізації ваша область одна з кращих в Україні»
Вперше у Хмельницькому побував голова Верховної Ради Володимир Гройсман. У сесійній залі ОДА він відповідав на питання представників новоспечених територіальних громад. Говорив багато і про все – політику, зміни, реформи, та бійки між депутатами.

Приїхав спікер із затриманням. Під парасольками хмельницькі чиновники чекали Гройсмана біля майдану Незалежності. Відвідав Хмельниччину голова ВР із ще кількома народними обранцями.

Хвилиною мовчання і з букетом червоних троянд він вшанував пам’ять героїв. Після п’яти хвилин на вулиці, Гройсман з величезним супроводом попрямував в облдержадміністрацію.

Відео дня

Сесійна зала ОДА була заповнена вщент, не було жодного вільного місця. Подивитись на голову ВРУ та скористатись можливістю задати йому питання, приїхали з усієї області представники об’єднаних територіальних громад. Вступне слово Володимира Гройсмана зайняло близько 20 хвилин. Хтось уважно слухав виступаючого, хтось перешіптувався чи стиха кидав репліки, деякі "залипали" в телефонах.  

Говорив спікер переважно про реформу децентралізації. За його словами, 22 новостворені на Хмельниччині територіальні громади – це один із найвищих показників по всій Україні. 
- За кожну реформу треба боротися. Ніхто і нічого не передасть на місця просто так. Ми розпочали з того, що 1 січня 2015 року  передали фінанси на місця. Лише по Хмельницькій області план по утворенню тергромад виконано на 40%. Це плюс 175 мільйонів гривень, - говорить Володимир Гройсман. 
Тривав виступ близько півтори години. Питання від представників тергромад виникали по ходу, однак були обмеження в часі. Тому свої запитання чи зауваження встигли задати лише кілька посадовців. 
Окрім цього, голова ВР відкрив присутнім таємницю, що його бабуся родом із Меджибожа і йому приємно, що в Летичівському районі вже створено дві територіальні громади. Можливо, після гостин у Хмельницькому Гройсман попрямував саме у Летичівський район.  


Стосовно змін, яких слід очікувати селу після об’єднання, сказав так:
- Маленькі села є неспроможними надавати якісні послуги. У великих містах –  більш широкий їхній спектр. Це елементарні речі – медицина, освіта, ЖКГ. 200 тисяч гривень, які мають маленькі громади, не повинні йти на те, щоб  платити заробітну плату сільському голові  і тому, хто з ним працює. Тому ми створили механізми, які дозволять робити спільні органи управління. До прикладу, створити одну громаду п’ятьох сіл, яка буде управляти. Коли громади об’єднаються, вони отримають зовсім іншу базу податку. Зараз створюються інструменти, які дають можливість маленьким селам отримати друге дихання, але для цього потрібно щось робити. Потрібно підтримати людей. Бо система, яка була раніше, спровокувала знищення українського села. Більше 700 сіл зникло з мапи України. Тому модель, яку ми пропонуємо, дуже адекватна відповідь на ці питання, - зазначив Гройсман. 

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (1)
  • PAL

    Из всего этого понятно только одно - объединить запущенные села и вместо нескольких голов поставить одного.

    До прикладу, створити одну громаду п’ятьох сіл, яка буде управляти.  ???  Коли громади об’єднаються, вони отримають зовсім іншу базу податку. Зараз створюються інструменти, які дають можливість маленьким селам отримати друге дихання, але для цього потрібно щось робити. Потрібно підтримати людей.

    И это все что мог сказать, менжибожский еврей?
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Хмельницького за сьогодні
21:11 Напав з ножем на перехожого на залізничому вокзалі: у Шепетівці судитимуть бандита 21:03 Новий депутат облради з мільйонами «в заначці»: хто такий Ілля Логін 20:33 За побиття дитини судили маму з Хмельниччини 19:45 Хмельницький попрощався з двома воїнами: Олегом Попелем та Юрієм Броварним Від читача 15:03 Хмельницькі кардіологи провели майстер-клас у м.Нетішин 19:10 Обрізка дерев: чому скаржаться хмельничани і що кажуть екологи photo_camera 18:28 Гостювання сина в матері закінчилось трагедією на Хмельниччині: деталі справи 17:41 Працівниця банку на Хмельниччині привласнювала допомогу родичам загиблих воїнів 17:03 У Хмельницькому пенсіонеру стало погано біля річки: його врятували патрульні 16:29 Погіршення погоди та обстріли: на Хмельниччині прогнозують погодинні відключення світла 16:16 Торгова марка SvitloSteli: Нове слово у світі натяжних стель і освітлення (новини компаній) 16:01 «Непридатність до військової служби»: скільки беруть за це на Хмельниччині і чим все закінчується 15:23 Житель Хмельниччини з гепатитом С сяде за ґрати за ухилення від мобілізації 14:43 Опублікували список TikTok-каналів, які поширюють ворожу пропаганду 14:06 Платні соціальні послуги в комунальних закладах Хмельниччини: яка вартість 13:43 У Хмельницькій митниці новий керівник. Що про нього відомо 13:02 На Староміській військові силою затримали чоловіка. У ТЦК кажуть, що він ухилянт play_circle_filled 12:40 Загинули двоє військових з Хмельниччини: Олег Улянчук та Микола Кулябін 12:06 Дружина Гереги стала власницею квартири за 38,9 мільйона 11:55 Що таке шале? Про затишні будиночки на природі та хто їх будує (Новини компаній)
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому
keyboard_arrow_up