“Ґвалтівники проявляють схильності з дитинства”: що мають знати батьки

“Ґвалтівники проявляють схильності з дитинства”: що мають знати батьки
  • Батьки самі вирощують потенційних  ґвалтівників.

  • “Кулачками по мамі” та побиття кішки - перші дзвіночки. 

  • Які можуть бути наслідки?

На Хмельниччині чоловік зґвалтував маленьку дівчинку, 14-річних підлітків підозрюють у зґвалтуванні своїх молодших братів, до СІЗО відправили чоловіка, який зґвалтував 5-класницю на Хмельниччині, мешканця Старокостянтинова підозрюють у замаху на зґвалтування пенсіонерки, на Хмельниччині чоловік ґвалтував та вбив самотнього сусіда - звучить жахливо та й віриться у таке не відразу. Однак, це все реалії нашого життя. Адже всі згадані випадки трапилися на Хмельниччині минулого року. Офіційно правоохоронці завели 5 кримінальних з позначкою “зґвалтування”. Частину довести неможливо через брак доказів, пізнє звернення, відсутність свідків… Та й жертви заявляють про подібне рідко, кажуть правоохоронці. 

Нещодавно, до Хмельницького відділу поліції, прийшла 22-річна дівчина. Вона розповіла, що теж мало не стала жертвою насильника. Той підстеріг її біля дому та намагався зґвалтувати. Щоб дівчина не кричала, пригрозив вбивством. Хмельничанці пощастило, неподалік ішов випадковий перехожий. Він сполохнув злочинця. Згодом того затримала поліція. Ним виявився 29-річний місцевий чоловік. Поки триває слідство, він у СІЗО. 

“Ґвалтівник виношує свій план роками”

З початку року це другий офіційний випадок, повідомляють у ГУНП у Хмельницькій області. Чи вдасться притягнути підозрюваного до відповідальності, поки невідомо. Що стало причиною такого вчинку та звідки взагалі беруться  ґвалтівники, пояснила журналістам vsim.ua психолог Центру соціально-психологічних досліджень “Інсайт” Галина Орєхова.

Відео дня

  • У випадку з 22-річною дівчиною, скоріше за все, жертва просто опинилася не в тому місці, і не в той час. Серійник має свої ритуали вибору жертви. Для нього - це ритуал “лікування” своїх травм. Для не серійників - це випадковість. На злочин він зважився задовго до самого нападу. Він проробив подібну ситуацію у своїй голові сотні разів. На момент, коли відбувся сам напад, він уже мав дозвіл на це у себе в підсвідомості, - каже Галина Орєхова.

За словами психолога, ґвалтівник накопичує в собі злість, а потім шукає спосіб її реалізувати. Спочатку він отримує дозвіл у своєї совісті, принципів, моральних якостей, життєвих цінностей, потім чекає вдалий момент. Темна вулиця, самотня дівчина - це просто обставини. Механізм спрацьовує набагато раніше. З подібними планами людина може ходити не один рік. 

Хто такий  ґвалтівник?

Психологічний портрет  ґвалтівника - це середньостатистична людина. Сіра мишка, яка не вирізняється з натовпу, але має глибокі психологічні проблеми. Всі вони - наслідок виховання батьків, каже психолог. Рідше - провокує на злочини суспільство. 

До причин появи гвалтівників Галина Орєхова відносить: 

  • домашнє насилля
  • нелюбов з боку батьків
  • не здорові стосунки в родині (між татом та мамою)
  • несприйняття суспільством 

 - Якщо брати до уваги психологічні портрети серійних  ґвалтівників, насильників, то всі вони між собою схожі. Це середньостатистична людина, яка нічим не відрізняється від сірої маси. Його практично не видно та нечутно. Вони не впадають в крайності: не “хапають зірок з неба” і перебувають на соціальному дні. Вони не привертають до себе уваги. І їм ця увага не потрібна. Вони ідуть і беруть її насиллям. З першого погляду, їх не визначиш. Однак вирахувати подібну модель поведінки можуть батьки. Як я вже говорила, ґвалтівники - це продукт виховання в родині, рідше - продукт суспільства. 

“Подібні схильності є з дитинства”

Простежити “зародки” подібної поведінки можна змалечку, - каже психолог. За словами Галини Орєхової, все ховається в деталях. В першу чергу слід звернути увагу на відношення дитини до його сім’ї: тата, мами, братів та сестер. Якщо дитина знущається над пташкою, б’є дворову кішку, собаку чи деспотично ставиться до домашніх улюбленців - на це слід звернути увагу. За словами психолога, цей момент прояву агресії не завжди може перерости в систему і сигналізує про майбутнього насильника. Дитина просто може не знати, як впоратися зі своїми емоціями. 

Дитина перебирає модель поведінки своїх батьків. За словами психолога, іноді батьки - це головні вороги власної дитини. Коли дитина бачить будь-які прояви агресії між батьками, вона вважає це нормою. Відповідно продукуватиме насилля в поведінці з однолітками та слабшими за неї. Таке поняття, як педофілія - також формується з дитинства, каже Галина Орєхова. Переважно, за її словами, педофіли виростають із небажаних дітей. 

За словами психолога, ґвалтівника можна виправити. Проте, в даному випадку, головне його свідоме бажання мінятися. А от чи колись прийме назад таку людину суспільство - велике питання. Наразі Галина Орєхова може дати на нього лише одну відповідь “Ні. Однозначно не прийме”.

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Facebook, Telegram, Instagram, Viber та YouTube.

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Хмельницького за сьогодні
20:45 Вважались зниклими безвісти. «На щиті» повернулись троє військових з Хмельниччини 19:51 Хмельничанин відсудив у сусідів кошти за затоплення квартири 19:02 Тепло повертається: прогноз погоди на вихідні на Хмельниччині 18:18 Пережила голод, війну та смерть синів: жительці Хмельницького виповнилось 105 років Від читача 11:02 Переваги працевлаштування осіб з інвалідністю для роботодавців 17:29 Восьмий день у Хмельницькому шукають 70-річну Галину Кудлу 16:59 Шахрай представився поліцейським і ошукав хмельничанку на 38 тисяч 16:26 У Хмельницькому перекриють рух вулицею у центрі міста 16:04 Скорочення Хмельницького обласного ліцею. Що про це відомо 15:33 Судитимуть жителя Кам'янеччини за зрізані три десятки дерев у «Подільських Товтрах» 15:00 Новий сезон ВСІМ Бізнес-ліги: склад учасників і календар матчів 14:45 Скандал навколо лікарні в Старокостянтинові: вимагають звільнити директорку 13:59 За вбивство чоловіка жителька Хмельниччини сяде на 9 років за ґрати 13:23 У Кам‘янці-Подільському автівка збила пенсіонерку на парковці 12:44 Судили 19-річного жителя Полтавщини, який приїхав до Хмельницького розкладати «закладки» 11:48 На будівництві в Дубовому обірвалася люлька з працівниками: продовження історії photo_camera 10:39 У Кам’янці відкрили туристичний сезон-2024: програма 10:01 На Хмельниччині затримали водія, який перевозив тисячу пачок контрафактних сигарет 09:02 Сьогодні, 26 квітня – річниця аварії на Чорнобильській АЕС
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому
keyboard_arrow_up