Хмельничани Віктор та Валентин рятували непритомного чоловіка поки у “швидкої” не було машин

Хмельничани  Віктор та Валентин рятували непритомного чоловіка поки у “швидкої” не було машин
  • Вчора, 3 червня, неподалік від автовокзалу №2 стікав кров’ю перехожий, якому стало погано посеред вулиці.
  • Першу допомогу надавали випадкові свідки події. А у “швидкої” в цей час не було вільних машин.
  • На виклик медики приїхали через півгодини. Весь цей час двоє молодих хмельничан Віктор та Валентин рятували життя чоловікові та самостійно зупиняли кровотечу.

Вчора, 3 червня, навпроти ПриватБанку, що на Шевченка, 64 знепритомнів чоловік. Йому близько 45 років. За словами очевидців, він просто йшов вулицею, потім його різко відкинуло назад. Чоловік впав та сильно вдарився головою. Все було схоже на напад епілепсії. Перехожий знепритомнів, а з його скроні почала текти кров від удару.  

Хмельничанин Валентин саме проходив повз разом із дружиною та маленькою дитиною. Він підбіг до чоловіка, перевірив чи той живий і викликав “швидку” та поліцію.  Валентин почав надавати першу допомогу постраждалому. Дружину він відправив до найближчої аптеки за бинтом, щоб зупинити кровотечу. Весь цей час потерпілий навіть не рухався. До місця події почали сходитися люди.

Повз проїжджав ще один хмельничанин Віктор. Чоловік побачив, що трапилося і зупинився, щоб допомогти.

Відео дня

"Це мій громадянський обов’язок"

  • Я проїжджав повз і побачив скупчення людей. Зупинився і запитав, чим можу допомогти, бо це мій громадянський обов’язок. Мені сказали, що вже пішли по бинт і зараз все принесуть. Також повідомили, що швидку викликали 10 хвилин тому. Я повторно набрав, мені сказали, що вільних машин немає. Коли запитав, де вони всі. Диспетчер мені сказала “”немає, мені, що їх родити”. Я почекав ще трохи і через 7 хвилин знову зателефонував. Мені відповіли “До вас, що не дійшло з першого разу, машин немає”. Я, нажаль, не записав цю розмову на диктофон, а то б уже писав заяву до поліції за таку недбалість. Це жива людина, як так можна, я не знаю, - зазначив Віктор.

Разом із Валентином до приїзду “швидкої” чоловіки намагалися, як могли, допомогти людині. Перемотали голову та зупинили кровотечу. Далі вмили потерпілого. Він став поступово приходити до тями. Віктор до приїзду бригади швидкої допомоги підтримував голову вже напівпритомного чоловіка руками.

Медиків довелося почекати. На телефоні Валентина зафіксувався час виклику. В диспетчерську службу зателефонували о 18.27. Молодики вже встигли перемотати голову чоловікові, а “швидкої” досі не було.

Бригада медиків прибула на місце події одночасно з патрульними. Це було о 18.57.

"А, не дай Бог, він помре"

  • Ми одночасно набрали патрульних і “швидку”. В поліції нам сказали, що буде піший патруль із залізничного вокзалу, бо в них немає машин. На “103” повідомили, що поруч машин немає, і вони будуть шукати найближчу. Той хлопець вже хотів везти постраждалого до міської лікарні на своєму автомобілі. Тут же зовсім поруч, але звідки ми знаємо чи можна його транспортувати. Може в нього там крововилив і він, не дай Бог, помре від того, що його неправильно піднімемо чи ще щось, - розповів Валентин.

Поруч із чоловіком стояла його дружина. Вона додала, що це вже не перший випадок, коли на “швидку” доводиться чекати дуже довго.

  • Я нещодавно на території автовокзалу №2 побачила непритомного чоловіка. Викликала “швидку”. Вони спочатку зовсім не хотіли їхати, казали, що то БОМЖ напився, проспиться і піде далі, а потім, коли я вже почала сперичатися, що яка різниця БОМЖ чи ні, а це в першу чергу людина - все ж таки приїхали, - розповідає жінка.

На "швидку" чекали півгодини

“Швидка” під’їхала без сигнальної сирени через півгодини після виклику. Віктор запитав: “чому так довго?” і “чому без сирени?”. На що водій відповів, що має перелік випадків, коли може її вмикати, дана подія до цього списку не входить.

  • Він мені розказує, скільки я маю їхати. Нам виклик десять хвилин тому передали, - сказав водій “швидкої” і зачинив за собою двері. Я й так швидко доїхав по цих заторах з Озерної. Ніхто дорогою не поступається, - сказав водій.

Чоловіка підняли і помістили до карети швидкої допомоги, він вже був притомний. Там його почали оглядати медики. До місця події якраз підійшли патрульні. Вони були на дальньому боці станції і саме оформлювали правопорушника, проте на місці були практично одночасно зі медиками.

Свідки події попросили поліцію проконтролювати дії медиків та впевнитися чи чоловіку нададуть допомогу. Потерпілого оглянули на місці і госпіталізували.

Журналісти vsim.ua також стали випадковими свідками події. Тому вирішили дізнатися скільки карет швидкої допомоги працює по місту, коли вони мають вмикати сигнальні сирени та яким чином диспетчерська служба розподіляє виклики. Для цього звернулися до начальника підстанції Хмельницької міської станції швидкої допомоги Юрія Донюка.

"На виклик іде найближча швидка"

Він пояснив, що диспетчерська служба направляє швидку, залежно від місця її розташування. Тобто на виклик їде бригада, яка знаходиться найближче.

  • Неподалік від ПриватБанку, що на Шевченка 64, розташована міська лікарня і на її території дійсно постійно базуються 2-3 машини. Якщо диспетчерська служба направила на виклик машину з Озерної, то це означає, що ближче просто нікого не було. Можливо “швидкі”, які мали стояти біля міської лікарні теж були десь на викликах. Якщо надходить екстрений виклик, наприклад, людина впала і без свідомості, то туди мчить найближча бригада. Диспетчер побачила, що на даний момент в міській лікарні були відсутні “швидкі” і направила бригаду з Озерної, - говорить начальник підстанції Хмельницької міської станції швидкої допомоги Юрій Донюк.

Також медик зазначив, що у працівників швидкої допомоги немає визначеного переліку, коли потрібно вмикати сигнальну сирену.

  • Конкретного переліку коли вмикати сирену, у нас немає. У бригаді працює старший лікар. Він уже оцінює ситуацію на скільки терміновий виклик і дає команду водієві. Якщо це невідкладна ситуація і дорога кожна хвилина, то він просить увімкнути сирену. В даному випадку про летальні наслідки мови не було. Людина може померти, якщо тільки травмовані великі судини, а від звичайної крововтрати, коли голова розбивається, повірте мені, як лікарю зі значним стажем, ще ніхто не вмирав, - повідомив Юрій Донюк.

"Не вистачає кадрів"

Загалом по Хмельницькому працює 18 бригад швидкої допомоги. Вони розподілені по різних мікрорайонах міста. Є три бригади в Раковому, три - на Озерній, три - на Львівському шосе, дві або три біля міської лікарні та по одній в Гречанах та біля речового ринку.

  • Раніше на кожній із цих підстанцій працювало не менше трьох бригад. Зараз не вистачає водіїв, і не вистачає машин. Інколи буває три машини, Інколи дві. В залежності від того, в який день скільки бригад працює, - зазначає зазначив начальник підстанції Хмельницької міської станції швидкої допомоги.

Юрій Донюк зазначив, що у них наразі велика нехватка кадрів. Зарплати платять мізерні, а робота каторжна, тому за вакансіями на посаду лікаря чи водія “швидкої” в черги не стають. Відтак, страждають прості хмельничани. І лише справа часу, коли “відсутність машини” призведе до летального випадку.

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Facebook, Telegram, Instagram, Viber та YouTube.

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (60)
  • Пані Кицька

    В Гречанах є підстанція швидкої??? Серйозно????
    Ми живемо у будинку де розміщена ця ніби то "швидка"...Двічі викликали - їхали аж зі Львівського шосе до нас...
  • Тетяна Саміла

    Побільше таких не байдужих людей!!!!!!!
  • Ольга Кучерук

    Дякую добрим людям, чомусь рахують як людина лежить то це напився,або бомж . В першу чергу це людина і ій потрібна допомога
  • Роман Арафеев

    Хлопці не герої , просто вони справжні МУЩИНИ. Подяка батькам за правильне виховання козаків.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Хмельницького за сьогодні
20:45 Вважались зниклими безвісти. «На щиті» повернулись троє військових з Хмельниччини 19:51 Хмельничанин відсудив у сусідів кошти за затоплення квартири 19:02 Тепло повертається: прогноз погоди на вихідні на Хмельниччині 18:18 Пережила голод, війну та смерть синів: жительці Хмельницького виповнилось 105 років Від читача 11:02 Переваги працевлаштування осіб з інвалідністю для роботодавців 17:29 Восьмий день у Хмельницькому шукають 70-річну Галину Кудлу 16:59 Шахрай представився поліцейським і ошукав хмельничанку на 38 тисяч 16:26 У Хмельницькому перекриють рух вулицею у центрі міста 16:04 Скорочення Хмельницького обласного ліцею. Що про це відомо 15:33 Судитимуть жителя Кам'янеччини за зрізані три десятки дерев у «Подільських Товтрах» 15:00 Новий сезон ВСІМ Бізнес-ліги: склад учасників і календар матчів 14:45 Скандал навколо лікарні в Старокостянтинові: вимагають звільнити директорку 13:59 За вбивство чоловіка жителька Хмельниччини сяде на 9 років за ґрати 13:23 У Кам‘янці-Подільському автівка збила пенсіонерку на парковці 12:44 Судили 19-річного жителя Полтавщини, який приїхав до Хмельницького розкладати «закладки» 11:48 На будівництві в Дубовому обірвалася люлька з працівниками: продовження історії photo_camera 10:39 У Кам’янці відкрили туристичний сезон-2024: програма 10:01 На Хмельниччині затримали водія, який перевозив тисячу пачок контрафактних сигарет 09:02 Сьогодні, 26 квітня – річниця аварії на Чорнобильській АЕС
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому
keyboard_arrow_up