Хмельничанку незаконно звільнили з комунального підприємства. Вона подала до суду

Хмельничанку незаконно звільнили з комунального підприємства. Вона подала до суду
  • Жінка відсудила в комунальників більше 75 тисяч гривень. 

  • Її також поновили на роботі. 

  • Що ж стало причиною звільнення?

Комунальне підприємство Хмельницького звільнило працівницю. Жінка не погодилась з таким рішенням і подала до суду. Аби довести свою правоту — пройшла два суди. Тепер підприємства ЖКГ має оплатити їй вимушений прогул, поки хмельничанка не працювала і поновити на роботі. Подробиці справи розповіли в апеляційному суді. 

Із 2009 року жінка працювала на посаді економіста в міському комунальному аварійно-технічному підприємстві ЖКГ. У травні та липні 2022 року її попередили про звільнення у зв`язку з припиненням підприємства. Попри заперечення у вересні її таки звільнили з роботи через скорочення штату.

Будучи певною, що таке звільнення незаконне, жінка подала до суду. Вона вказала, що припинення підприємства відбувалося в порядку реорганізації. Його приєднали до КП «Управляюча муніципальна компанія «Центральна», що підпорядковується міській раді. Тож жінку не мали б звільняти з ініціативи роботодавця, бо вона має дитину віком до 3 років. А тому не підпадає під скорочення. 

Відео дня

Місцевий суд задовольнив її позов. Тоді комунальне підприємство подало апеляцію. Просило скасувати це рішення та відмовити у позові. Вони заявили, що суд не взяв до уваги, що підприємство самостійно визначає доцільність скорочення штату працівників. Оскільки воно знаходилось у стані припинення, міська рада затвердила передавальний баланс, за яким вакансій не було. А працевлаштовувати працівника на іншому підприємстві, зазначили, не є їх обов`язком.

Але в апеляційному суді зазначили, що такі аргументи комунального підприємства не заслуговують на увагу. Згідно з частиною 3 статті 184 Кодексу законів про працю України заборонено звільнення  жінок, які мають дітей віком до 3-ох років з ініціативи роботодавця.

- Звільнення з ініціативи роботодавця такої категорії осіб дозволяється виключно за умови повної ліквідації підприємства, проте міське комунальне аварійно-технічне підприємство житлового-комунального господарства не ліквідовано, а припинено шляхом приєднання до КП «Управляюча муніципальна компанія «Центральна» Хмельницької міської ради, – зазначила колегія суддів апеляційного суду.

Тож апеляційний суд відхилив скаргу. Також суд поновив працівницю на посаді з дати звільнення та стягнув з міського комунального аварійно-технічного підприємства ЖКГ на її користь середній заробіток за час вимушеного прогулу. Сума становить 75 639 гривень.

Читайте також:

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (1)
  • Vladimir T

    От валянки.... не хочуть вчитись, а керувати хочуть... Цікаво, а ....тієї рідини керувати вистачає чи, то все спустили керівники..... )

keyboard_arrow_up