Хмельницька влада задумалась над домівкою для бездомних чотирилапих

Хмельницька влада задумалась над домівкою для бездомних чотирилапих
У відповідь на електронну петицію у мера почали шукати земельну ділянку в Гречанах обабіч житлової зони, аби створити притулок для безпритульних тварин.

Наприкінці січня цифрове звернення до Олександра Симчишина про створення у місті муніципального притулку для бездомних «чотирилапих друзів» надіслала член хмельницької ГО із захисту тварин «Врятуй життя» Галина Грановська.

«Проблема бездомних тварин в нашому місті існує, як і в інших містах України. Сприймаючи наше місто як проєвропейське, ми мусимо керуватись у вирішенні цієї проблеми європейськими стандартами та напрацюваннями. Вкрай необхідно створити за містом великий муніципальний притулок для бездомних собак та кішок, з ветеринарною допомогою та за активною участю волонтерів, благодійників та меценатів. Це дозволить без жорстокості та на засадах доброти та людяності поступово звільнити наше місто від зграй бездомних собак та цілих "колоній" бездомних кішок», – написала у петиції хмельничанка.

Варто відзначити, що питання безпритульних собак та котів вже багато років непокоїть хмельничан. У деяких чотирилапі викликають жалість, в інших – страх, зокрема, тих, хто гуляє з маленькими дітьми. Попри те, що собак стерилізують, їх за різними оцінками на вулицях міста від 7 до 10 тисяч. Напевне, через це петиція і швидко здобула необхідних 500 голосів городян на свою підтримку.

Відео дня

Наразі тимчасову оселю для чотирилапих, що знаходиться у Дубово, своїми силами утримують волонтери. Активісти ГО «Врятуй життя» зізнаються, що орендар землі, на якій знаходиться притулок «Добро», Олександр Мазурук прихистком не опікується.

– Орендар не виконує своїх зобов’язань. Адже він мав зробити дорогу, провести газ. Цього не робиться. Збудовано лише 4 нові вольєри. Сьогодні ми прихистили 85 покинутих напризволяще собак. А 23 вольєри комплексу розраховані лише на 60 питомців. Тут постійно треба прибирати. А нас, волонтерів, лише 4-5 осіб. На харчування одного пса витрачаємо щонайменше 210 гривень на місяць, а ще потрібно лікування. Нині це все робиться за рахунок пожертв хмельничан, – розповідає «ВСІМ» волонтер ГО «Врятуй життя» Валентина Герасимова.

Власне, у дійсності це не притулок, а стерилізатор. За словами волонтера, у прихистку пси лише 10-12 днів проходять реабілітацію після операції, а потім їх відпускають знову на вулицю. Захисники ж тварин хочуть домівку для собак та котів європейського типу, у якій чотирилапі зможуть комфортно жити, допоки їм не підшукають господаря.

Отримавши петицію, у мерії перейнялись проблемою і вирішили передати притулок комунальному підприємству «Спецкомунтранс». Аби привести прихисток до ладу та у відповідність ветеринарним вимогам, планується виділення коштів з міської скарбниці. Однак саме тут є проблема, адже спочатку необхідно розірвати договір з Олександром Мазуруком. Ініціювати це питання взялись комунальники. До речі, договір закінчується наприкінці липня 2016 року.

«Управління житлово-комунального господарства буде ініціювати питання щодо не продовження договору тимчасового користування майном діючого притулку для тварин (притулок був облаштований у 2007 році) з ФОП О.Мазуруком та передачі притулку на баланс та утримання КП «Спецкомунтранс» з подальшим виділенням коштів на приведення його у відповідність до чинних ветеринарно-санітарних вимог та правил», – йдеться у відповіді на петицію.

Крім того, у міській раді думають і над виділенням земельної ділянки в Гречанах під будівництво нового притулку.

«В даний час розглядається можливість виділення земельної ділянки в мікрорайоні Гречани, поза межами житлової зони, де також може бути створений притулок для тварин. Про прийняте рішення буде повідомлено додатково», – інформують посадовці.

Отож, стежте разом з інтернет-виданням «ВСІМ», як буде вирішуватись питання оселі для чотирилапих у місті в найближчому майбутньому.

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Хмельницького за сьогодні
17:22 Вчителька з Хмельниччини отримала нагороду «Срібний щит» від поліцейських 16:54 Де і за скільки у Хмельницькому комфортно відпочити на свіжому повітрі та посмажити шашлик 16:37 У Кам’янець-Подільському районі на «тещиному язику» згоріло авто 15:54 Полеглих на війні захисників із Шепетівщини відзначили державними нагородами Від читача 13:43 Правоохронці провели 23 обшуки, в результаті яких затримали всіх дев’ятьох учасників злочинної схеми разом з організатором. 15:09 На Шепетівщині поліцейські затримали молодика, який обікрав власного брата 14:23 У громаді на Хмельниччині замість пошкодженого обстрілом дитсадка побудують новий 13:40 Помідори та огірки: які ціни у Хмельницькому і звідки везуть photo_camera 13:17 На честь захисника Ростислава Остафійчука на Кам'янеччині відкрили меморіальну дошку 12:27 Рейтинг Opendatabot-2024: компанія «АТБ» увійшла до трійки найбільших роботодавців країни (новини компаній) 12:19 Через ремонт тепломережі Львівським шосе не їздитиме громадський транспорт 11:41 За добу шахраї виманили у мешканців Хмельниччини 230 тисяч гривень 10:36 У хмельницькому центрі зайнятості є 336 вакансій (СПИСОК) 09:45 Через борги «Укрпошта» перестала розсилати листи судів Хмельницької області 20:48 Де в Хмельницькому не буде світла 23 квітня (АДРЕСИ) 20:21 Школярі з Хмельницького зустрілися з американським режисером та обговорили проблему булінгу 19:38 1,4 мільярда на сміття. Головне з інвестиційної програми «Спецкомунтрансу» 19:08 У Хмельницькому патрульні знайшли наркотики у пасажирки авто
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому
keyboard_arrow_up