Хмельницькі землі віддають без документів і за низькою ціною

Хмельницькі землі віддають без документів і за низькою ціною
  • У цьому році в прокуратуру Хмельницької області заявили позовів на 488 мільйонів гривень.
  • Всі вони стосуються незаконного використання земель, низької орендної плати та недійсної документації. 

За останніми законодавчими змінами саме прокурор має право представляти у суді інтереси держави. Він може стягувати до бюджету кошти, повертати об’єкти комунальної та державної власності, збільшувати надходження за їх використання.

Четверту частину позовів, які заявили до прокуратури, вже задовольнили. Понад 1,6 мільйона гривень відповідачі сплатили добровільно. У власність держави повернули майже 3000 гектарів незаконно наданих земель. Органи прокуратури розпочали 147 кримінальних проваджень. 

- Особливу увагу ми звертаємо на незаконні оборудки із землями державної та комунальної власності, перевищення посадовцями своїх повноважень, передачу земель без проведення аукціонів та без розроблення відповідної землевпорядної документації, встановлення заниженої земельної плати, - розповідає прокурор Хмельницької області Олег Синишин.

Відео дня

Хмельницькі землі дають не своїм

Прокуратура вже подала позови до суду щодо незаконного використання 13,7 тисяч гектарів земель. Їхня вартість – 437 тисяч гривень. Неправомірно надавалися і землі резервного фонду, які повинні отримували насамперед місцеві жителі - працівники соцсфери, вчителі, які працюють у сільській місцевості. Цьогоріч прокуратура повернула понад 70 гектарів таких земель. Вони були надані мешканцях інших населених пунктів. 

- Окремі агрохолдинги, які є орендарями подільських земель, за сприянням посадовців вигадують схеми набуття земельних ділянок на неконкурентних засадах за заниженою ставкою орендної плати. Найчастіше їх одержують через фермерів, котрі є працівниками цих підприємств і займатись самостійно фермерським господарством не мають наміру, - каже Олег Синишин.

Таким чином на кожних 100 гектарах землі держава втрачає від 160 до 270 тисяч гривень. Нещодавно прокуратура направила позов до суду, аби визнати недійсним рішення Держгеокадастру в області про надання в оренду понад 950 гектарів земель, вартість яких більше 32 мільйонів гривень. Ці землі розташовані на території 5 районів від Дунаєвець до Старокостянтинова. Одна особа хотіла отримати у користування землі без проведення аукціону.

- У цьому році суди задовольнили 5 таких позовів щодо земель площею майже 200 тисяч гектарів і вартістю у 50 мільйонів гривень. На розгляді перебувають ще позови на землю площею 10 тисяч гектарів, - каже Олег Синишин. 

Платять оренди менше, аніж треба

Орендна плата на землі має бути не менше 3% від нормативно-грошової оцінки землі. Однак значна кількість договорів на землю укладається із значно меншим розміром орендної плати. Деякі орендарі умисно ухиляються від внесення у договори змін щодо нової грошової оцінки землі. А вона має переглядатись раз на 7 років.

- Суд розглянув позов прокуратури і вніс зміни до договору оренди 1,7 гектарів земельної ділянки в Летичеві. Ми зобов’язали підприємство сплачувати по 100 тисяч орендної плати замість 25 тисяч, які воно сплачувало, - зазначає Олег Синишин.

У цьому році було заявлено більше 60 таких заяв на суму понад 2 мільйони гривень. Також землі надавались без нормативно-грошової оцінки. У Городку землю площею понад 300 гектарів надали під сільське господарство за 10 мільйонів гривень. Через відсутність оцінки земельної ділянки, її забрали. У Красилівському суд визнав недійсними 6 договорів щодо оренди 235 гектарів землі вартістю 7 мільйонів гривень. 

Землю дають без відповідних документів

Деякі орендарі отримують земельні ділянки без правовстановлюючих документів. Прокуратура вже стягнула 439 тисяч гривень з приватного підприємця, який для обслуговування АЗС безоплатно використовував земельну ділянку площею понад 12 тисяч квадратів. Державні підприємства часто передають цінні землі підприємцям під приводом спільного використання для виробництва сільгосппродукції.

 - Практично вся ця земля є ріллею, та належить до категорії особливо цінних і дає високі врожаї. Попри те, що такі земельні ділянки призначені для проведення наукових досліджень, вони використовуються суб’єктами господарювання, які не мають жодного стосунку до науки, для вирощування сільськогосподарської продукції на продаж та отримання значних прибутків, а державні підприємства залишаються збитковими, - пояснює Олег Синишин. 

У цьому році за такими фактами розпочали 2 кримінальних провадження, заявили 5 позовів про визнання недійсними таких договорів виробництва сільськогосподарської продукції. Таким чином, 2 з таких позовів вже задовольними і повернули 2800 гектарів земель, вартістю понад 90 мільйонів гривень. 

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Хмельницького за сьогодні
19:11 ВСІМ Бізнес-ліга: календар заключних матчів 18:07 У Хмельницькому погасили марку, присвячену ворожим кораблям play_circle_filled photo_camera 17:45 Мешканець Хмельницького району отримав 9 років за вбивство 17:09 Хмельничан опитуватимуть про користування громадським транспортом: як це відбуватиметься Від читача 17:26 Проект Брама вступив у боротьбу за чистоту медіа-простору 16:42 Комунальне підприємство на Теофіпольщині змусили заплатити за незаконну вирубку лісу 16:04 Для міської лікарні купили обладнання на 26,5 мільйона (ФОТО) photo_camera 15:57 Скільки коштує навчання у хмельницьких ВНЗ (ІНФОГРАФІКА) 15:21 Промисловості Хмельниччини вимикатимуть світло ввечері 8 травня 14:11 На фасаді університету в Кам'янці відкриють дошку пам’яті воїну Руслану Козаку 13:00 Через ворожу атаку ввечері можливі відключення, – «Укренерго» 12:14 В аварії поблизу Хмельницького постраждав 17-річний мотоцикліст 11:00 У Шепетівці чоловік з наркотиками пропонував поліцейським 10 тисяч гривень хабаря 10:02 Залишила прощальну записку: на Хмельниччині шукали дитину 09:01 На сусідній Вінниччині атаковано енергооб’єкт 20:49 На Хмельниччині попрощались з шістьма захисниками. Хто вони 20:15 Дев’ять тисяч доларів хотів заробити хмельничанин переправою чоловіка за кордон, — поліція.
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому
keyboard_arrow_up