Хмельницьке сміттєзвалище хочуть врятувати дегазацією

Хмельницьке сміттєзвалище хочуть врятувати дегазацією
  • Накопичення біогазів на сміттєзвалищі є головною причиною постійних загорянь.
  • Щоб вирішити сміттєву проблему, вирішили провести дегазацію. 
  • Так полігон твердих побутових відходів і в об'ємі зменшиться, і прибуток принесе. 

Хмельницькому сміттєзвалищу вже 61 рік. За цей час на 14 гектарах тут помістили близько 3,5 мільйонів тонн сміття. Щодня на полігон завозять біля 250 тон відходів. Екоінспекція  області вважає, що його потрібно закрити через переповненість і надмірну загазованість.  

Загазованість стає ще й основною причиною пожеж на полігонах. Так було на Грибовецькому сміттєзвалищі у травні 2016-ого. Тоді внаслідок загоряння і обвалу загинуло 4 людини. У Хмельницькому сміттєзвалище горить щонайменше раз в рік. Рятувальникам  завжди вдається ліквідувати вогнище до виникнення масової пожежі.

Відео дня

Надмірну загазованість і переповнення мав би вирішити сміттєпереробний завод. Та його збудують не раніше 2020 року і лише при умові, що чиновники найдуть на це кошти. Тому в мерії почали шукати варіанти тимчасового вирішення проблеми. Вирішили, що на сміттєзвалищі має запрацювати система, яка витягуватиме біогаз із сміття і перетворюватиме його на електроенергію. Ця система називається дегазацією. 

Що дасть дегазація:

  • Зменшення загазованості полігону.
  • Збільшення місця для нових відходів.
  • Підвищення рівня пожежної безпеки.
  • Прибутки на рахунок комунального підприємства «Спецкомунтранс».

У міській раді вважають, що завдяки дегазації сміттєзвалище щорічно зможе опускатися на кілька метрів. Кажуть, що це стане можливим завдяки викачуванні газу і ліквідації оболонок, в яких він знаходиться. Також запевняють, що ймовірність виникнення пожежі значно зменшиться. Вагомим плюсом, як вважають в мерії, буде можливість отримати кошти для комунального підприємства "Спецкомунтранс" і зекономити за рахунок цього міський бюджет.

Для пошуку підприємства оголосили конкурс. Працювати на хмельницькому сміттєзвалищі захотіли два підприємства: ТОВ «Спільне українсько-німецьке підприємство «Альтернативні енергосистеми та технології захисту навколишнього природного середовища і ТОВ «Біогаз Енерджі»

Переможця обирала спеціальна комісія, яку створили в мерії. Результати конкурсу оголосили сьогодні, 20 червня. Українсько-німецьке підприємство має більше досвіду в реалізації подібних проектів. Та виграти за рахунок цього воно не змогло. «Біогаз Енерджі» було зареєстроване лише в травні минулого року. Та його представники запевнили, що розпочне дегазацію хмельницького сміттєзвалища наприкінці 2017 року. Його конкурент планував зробити це на рік пізніше. Так свій вибір пояснили в міській раді. 

- Фактично, термін початку роботи вплинув на результат. Інший учасник більш досвідчений, але запропонував інші строки. Це фактично мінус 2,5 мільйона, - зазначив vsim.ua заступник міського голови Хмельницького Володимир Гончарук.

Фінансове питання вплинуло на результат конкурсу. Заплановано, що «Біогаз Енерджі» щомісяця віддаватиме близько 200 тисяч гривень. Це становитиме 13% від коштів, яке воно отримає за переробку біогазу в електроенергію і її подальшому продажу. За приблизними підрахунками мерії, в рік це приноситиме близько 2,5 мільйонів. Ці кошти йтимуть на рахунок КП «Спецкомунтранс».

- Гроші не будуть використовуватися на покриття заробітної плати чи оплату екологічного податку. Вони підуть виключно на роботи, які необхідні на сміттєзвалищі. Коштів для цього з міського бюджету йтиме менше, - каже Володимир Гончарук.

Від оголошення переможця конкурсу і початку робіт, мають бути витримані усі норми. Якщо в іншого учасника не буде заперечень і проект підтримають виконком і депутати, ТОВ «Біогаз Енерджі» візьметься за підготовчі роботи і розпочне дегазацію наприкінці 2017 року. Слідкуйте за новинами і життям Хмельницького разом із vsim.ua. 

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (9)
  • Олег

    йому тільки того і треба.  брешуть
  • Анонім

    А так розрекламована лінія по сортуванню сміття з одним із хмельницьких підприємців Слюсар О.А., який за свій кошт змонтував лінію, найняв працівників, був репортаж, інтерв'ю Гончарук щебетав, розказували про великі переваги і перспективи, але все зупинилося саме за хмельницькою міськрадою. Рішення так і не прийняли про заключення договору. Підприємець готовий був вирішити питання з відходами.  Чим така лінія не догодила міськраді? Чи їхні інтереси були б невдоволені??? Поняттно, що за позитивне рішення слід "відстібнути" на лапу. А коли хтось на цьому щей добре зароблятиме, то звідси і поняттно чого договір не заключили. Бо кошти ітимуть підприємцю, а не чиновникам в карман.

    Сергій Якубенко reply Анонім

    а нашо шось робити, якшо люди хавають обіцянки й гарні слова?
  • Сергій Якубенко

    чергові бла-бла . коли вже будуть реальні проекти, а не фількіні грамоти. проблема із сміттям тягнеться вже не перший рік
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Хмельницького за сьогодні
21:02 На Хмельниччині запрацював регіональний офіс “Зроблено в Україні”: мета проєкту 20:26 Команда хмельницьких архітекторів перемогла у конкурсі на меморіал Героїв у Львові (ФОТО) 19:23 У Хмельницькому будинок культури незаконно перебував у приватній власності, – прокуратура 18:37 На Хмельниччині засудили 18-річну дівчину, яка займалася шахрайством в інтернеті Від читача 11:45 Підприємствам теплопостачання продовжили режим ПСО 18:06 На Хмельниччині будують 4 індустріальні парки: для чого це потрібно 17:33 У Хмельницькому попрощалися із захисником Олександром Перцем 17:01 Заморозки та вітер: прогноз погоди на вихідні на Хмельниччині 16:34 Хмельничанка Дар’я створює для загиблих вічні букети. Найбільший зробила для полеглого чоловіка photo_camera 16:02 На Хмельниччині ексдиректор відшкодує 330 тисяч за незаконне звільнення працівників 15:19 Аварія з чотирма травмованими: на Шепетівщині судитимуть винуватця 14:51 Безкоштовні квартири від міськради. Звідки беруться та хто отримує 14:05 На Хмельниччині голову ВЛК спіймали на хабарі 13:12 Майже 120 тисяч гривень віддали аферистам мешканці Хмельниччини 12:24 На Хмельниччині чоловік наловив риби на 150 тисяч: в поліції відкрили провадження photo_camera 11:46 Сім’ям загиблих воїнів з Хмельницького району вручили нагороди: імена Героїв photo_camera 10:45 На авто хмельничанина впало дерево. Він відсудив в комунальників майже 80 тисяч 09:35 На Хмельниччині прощаються із військовим і начальником ТЦК Павлом Джигуном
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому
keyboard_arrow_up