Хмельницький патрульний відмовився спілкуватися українською. Що кажуть в поліції (ВІДЕО)

Хмельницький патрульний відмовився спілкуватися українською. Що кажуть в поліції (ВІДЕО)
Скрін із відео "Хмельницький LIVE"
  • ТОРівець спілкувався із громадянами російською.
  • Переходити на українську, як його просили, він не захотів.
  • Що про все це кажуть в патрульній поліції і що відомо про поліцейського?

Поліцейський вперто відмовлявся спілкуватися українською мовою із громадянами, на виклик яких прибув. Частину відео діалогу жінки та патрульного було опубліковано в Telegram-каналі “Хмельницький LIVE” вчора, 12 вересня. Також там повідомляють ім'я патрульного - Артем Геннадійович Баценко.

Мовний конфлікт

На відео жінка просить виконати її законну вимогу, згідно із якою поліцейський має спілкуватися з нею українською мовою. Але патрульний роти тактико-оперативного реагування (ТОР) відмовляється це робити. Він декілька разів повторив, що приїхав сюди розбиратися із ситуацією, через яку був здійснений виклик, а не виясняти якою мовою він має спілкуватися.

Щодо причини приїзду патрульних, то нею став конфлікт між громадянами. Він трапився близько 23-ї години суботи, 11 вересня. 

Відео дня
  • На лінію 102 надійшло повідомлення, щодо конфлікту на вулиці Кармелюка, а саме наступного змісту: "конфлікт з особами, які стали свідками, що кіт випадково випав з вікна, - повідомили vsim.ua в Управлінні патрульної поліції Хмельницької області.

Повертаючись до мовного конфлікту. Колеги патрульного спочатку хотіли його залагодити, пропонуючи жінці поспілкуватися з іншими правоохоронцями. Це не подіяло. Згодом вони почали доказувати їй, що поліцейські можуть спілкуватися як українською, так і російською. Але Закон України “Про забезпечення функціонування української мови як державної” говорить інше. Зокрема, у статті 9 йдеться наступне:

Стаття 9. Особи, які зобов’язані володіти державною мовою та застосовувати її під час виконання службових обов’язків

1. Володіти державною мовою та застосовувати її під час виконання службових обов’язків зобов’язані:

...

7) особи начальницького (середнього і вищого) складу Національної поліції, інших правоохоронних та розвідувальних органів, посадові особи інших органів, яким присвоюються спеціальні звання;

8) особи рядового, сержантського і старшинського складу Національної поліції, інших правоохоронних, розвідувальних органів, інших органів, яким присвоюються спеціальні звання;

Що кажуть в поліції

Ми звернулися до управління патрульної поліції в Хмельницькій області за коментарем щодо даної ситуації із небажанням правоохоронця спілкуватися українською. Там повідомили наступне:

  • У зв'язку із виявленою критичною публікацією у соціальних мережах, а саме відео за участю патрульного роти тактико-оперативного реагування, інспекторами відділу моніторингу та аналітичного забезпечення УПП в Хмельницькій області ініційовано проведення службового розслідування. Під час службового розслідування інспекторами цього відділу буде встановлено усі обставини конфлікту та об'єктивно прийняте рішення, щодо притягнення до відповідальності за порушення чинного законодавства та службової дисципліни патрульним, у разі їх виявлення”.

Що відомо про поліцейського

За повідомленням у мережі поліцейський - Артем Геннадійович Баценко. Він є патрульним роти тактико-оперативного реагування Управління патрульної поліції у Хмельницькій області. 

Згідно із його декларацією за 2017 рік, він був курсантом прикордонної академії. Його причетність до цієї служби підтверджується наявністю судового рішення по адміністративній справі відносно Артема Баценка. Згідно із ним, він порушив ч.1 ст. 172-18 КУпАП - "Порушення правил несення прикордонної служби особою, яка входить до складу наряду з охорони державного кордону України".

Ще 3 рішення стосуються відшкодування витрат, пов'язаних із навчанням у вищому навчальному закладі. Позивачами є Держприкордонслужба та прикордонна академія.

Також на сайті Судової влади України є 3 рішення по несплаті аліментів Артемом Баценком. В останній своїй декларації він вказує сина під прізвищем Баценко та дружину, яка має інше прізвище.

Що думаєте про дану ситуацію? Беріть участь в обговоренні та залишайте коментарі.

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (69)
  • Marina Amika

    Кинули питання мови людям - як кістку собакам, щоб гризлися між собою. А те що газ нам продають по самій високій ціні, ніж у всій Європі, а отримуємо зарплатню  меншу,  ніж в Африці - хтось задумувався?

    Розділяй і господарюй - правило, яке завжди буде працювати, якщо більшість людей в країні  безграмотні і вузьколобі
  • Vlad Vinski

    І чому ті рузкоговорящі не здатні до мов?

    Добрый Шолохов reply Vlad Vinski

    Почему среди озабоченных мовой так много тупых? Вот в чем вопрос

    Читач78 reply Добрый Шолохов

    Тупі ті,хто не хоче вивчити мову країни в якій живе і працює.
  • Рост Сергеев

    Это измена Родине!
  • Дмитрий Богатырь

    Что жь тут не понетного,проста кот 🐈‍⬛ рускагаварящый 🙄☝🏻

keyboard_arrow_up