ЖЕКів не буде? Хто з квітня обслуговуватиме міські багатоповерхівки

ЖЕКів не буде? Хто з квітня обслуговуватиме міські багатоповерхівки
  • У Хмельницькому визначать компанії, які будуть утримувати багатоповерхівки та прибудинкову територію.
  • Для цього усі будинки, які раніше відносились до ЖЕКів, розділили на 11 лотів і виставлять на конкурс.
  • Вже за два місяці стане відомо, хто буде обслуговувати багатоповерхівки.

У листопаді Верховна Рада прийняла новий закон про ЖКГ. В ньому йдеться про те, що мешканці можуть самостійно обирати управителя своєї багатоповерхівки. Це зможуть бути не лише ЖЕКи і ОСББ, але й інші компанії, які обслуговуватимуть будинок і прибудинкову територію.

Якщо ж жителі багатоповерхівки не створили ОСББ і не підписали самостійно договір з управителем, його оберуть через конкурс. Він стартує вже у п’ятницю, 16 лютого. Журналісти vsim.ua дізнались, як визначатимуть управителя та що зміниться для хмельничан.

Півтора місяця на конкурс

Зараз у Хмельницькому є 882 багатоповерхівки, які обслуговували ЖЕКи. Саме для них управління ЖКГ буде шукати управителів. Усі будинки розділили на 11 лотів. Робили це за територіальним принципом. Об’єкти конкурсу різняться за кількістю будинків. У найбільшому - 181 багатоповерхівка, у найменшому - лише 2.

Відео дня

Вже 16 лютого планують оголосити конкурс та збирати пропозиції від управляючих компаній. Ними можуть бути не лише ЖЕКи, але й приватні фірми. Наприкінці березня комісія розгляне кандидатури, а вже 6 квітня має назвати переможців.

Два роки досвіду і “плюс” на рахунку

До участі в конкурсі не будуть допускати управляючі компанії, яким менше двох років. Крім того, вони мають надати перелік наявної техніки та довідку про кількість працівників. Аби підтвердити свої фінансові можливості, треба буде показати виписки з банку та довідку про відсутність податкового боргу.

Управляюча компанія має надати копії договорів або документів, які б підтверджували, що вона раніше вже займалась обслуговуванням будинків. В конкурсній документації прописали, що управитель повинен мати досвід в утриманні принаймні 50% від кількості будинків, які збирається обслуговувати зараз. Наприклад, якщо управляюча компанія подала свою кандидатуру на лот, в якому 180 будинків, то раніше вона мала б утримувати принаймні 90 багатоповерхівок.

Замість квартплати - плата за управління

Новий закон про комуналку скасував плату за утримання будинку. Тепер хмельничанам потрібно буде сплачувати плату за управління. Вона йтиме тій компанії, яка обслуговуватиме будинок. В управління ЖКГ кажуть, що під час конкурсу перевага надаватиметься тим управителям, які запропонують найнижчу ціну.

Управителі будуть займатися утриманням багатоквартирного будинку та прибудинкової території. Серед основних обов’язків - прибирання прибудинкової території та приміщень, утримання ліфтів, поточний ремонт.

Мешканці зможуть відмовитись від управителя

З управляючими компаніями, які виграють конкурс, заключать безстрокові угоди. Якщо скарг від мешканців на їхню роботу не буде, то договір щороку буде автоматично подовжений.

Якщо управитель не буде справлятися з покладеними на нього обов’язками, то мешканці зможуть відмовитись від його послуг. Тоді їм доведеться самостійно обрати собі іншого управителя і заключити з ним договір.

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (10)
  • Володимир Кухар

    а може це просто переіменування ЖЕКа на Компанію ? чим вони будуть відрізнятися ? може Компанія це міні ЖЕК? Чому ніде немає роз'яснень ?
  • Vitaliy

    а що від цієї влади ще очікувати? вона відхаращується від будь-якої відповідальності в будь-якій сфері.

    Богдан Мокрицький reply Vitaliy

    Бляха а відповідальність за свій будинок хто має нести? Влада ?Порошенко? Він особисто тобі в під'зд срати заходить?

    БУде конкуренція і буде покращення.

    Vitaliy reply Богдан Мокрицький

    жек - державна компанія, осбб - приватна. різницю пояснювати не потрібно?  люди платять гроші в жек, а він не виконую свої функції в повному обсязі. а держава, тобто влада, не хоче заставляти його виконувати свої обовязки, їй простіше перекинути все на приватні руки, а далі собі самі розбирайтесь.

    далі по аналогії  - страхова медецина, приватизація і т.д. подивіться як зажралась ця влада, які зп і премії вона собі робить, а потім щось говоріть

    Vitaliy reply Vitaliy

    осбб оголосить себе банкрутом - що далі? чи захочете змінити осбб - хто поверне кошти які вже заплатили? поки в цій країні не діїє закон, а править корупція - нічого не буде
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Хмельницького за сьогодні
19:24 У Хмельницькому 30-річний чоловік побив двох школярів 18:27 Військових запрошують на «бакототерапію»: що це за проєкт photo_camera 17:34 У Хмельницькому можна обмінятися кімнатними рослинами. Як це працює? 16:25 Експосадовицю обласної служби у справах дітей судили за вимагання хабаря Від читача 16:19 Хмельницький драмтеатр у лонглісті Всеукраїнського Фестивалю-Премії «ГРА» 15:44 Поліграф для хмельницьких чиновників. Скільки посадовців пройшли перевірку? 15:08 Скорочення вишів на Хмельниччині. Скільки є зараз та яких може не стати 14:48 Був зниклим безвісти з минулого літа. «На щиті» повертається військовий Андрій Ковалевський 14:06 Зростає захворюваність на кашлюк: що потрібно знати хмельничанам 13:49 Народні депутати з Хмельниччини мають 168 помічників. У Гереги найбільше 13:07 Смертельна ДТП у Хмельницькому районі: 36-річний водій в'їхав у дерево і загинув 12:47 Пішла на дачу і не повернулась. У Хмельницькому шукають 70-річну жінку photo_camera 11:53 У Нетішині розмістять модульне містечко для працівників Запорізької АЕС photo_camera 11:12 У Лезневому зупинили водія під наркотиками photo_camera 10:04 5 років тюрми дали хмельничанину, який обкрадав підвали й підсобки багатоповерхівок 09:25 24 квітня на трьох вулицях і провулку в Хмельницькому не буде води
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому
keyboard_arrow_up