Хмельницькій “тучі” 32 роки: як починалась історія ринку

Хмельницькій “тучі” 32 роки: як починалась історія ринку
Фото надав Сергій Єсюнін
  • Хмельницький речовий ринок існує вже більше тридцяти років.
  • Його називають одним з найбільших в Україні та Східній Європі.
  • Та починалось все менш масштабно і навіть не в самому Хмельницькому.
  • Про історію “тучі” читайте далі.

Приміряти одяг, не відходячи від каси, чи обрати взуття, стоячи однією ногою на картонці. Усі ці фішки про хмельницький базар. Містяни називають це місце “тучею”, а приїжджі закуповують товар оптом або “на виріст”. 

Хмельницький речовий ринок існує 32 роки. За цей період “толкучка” набула статусу однієї з найбільших в Україні та Східній Європі. Та свій шлях базар розпочав не так масштабно і перспективно. Як розповів краєзнавець Сергій Єсюнін, ринок у Хмельницькому з’явився у 1987 році. Проте зароджуватись “туча” розпочала у Нетішині.

За імпортним товаром - у Нетішин

Перша торгівля з рук почалась саме в Нетішині. За словами Сергія Єсюніна, це було в 1981 році. Саме в той період будували атомну електростанцію. У ролі будівельників були поляки. Вони й почали завозити до області імпортні “шмотки”, якими підторговували у Нетішині. Клюнувши на іноземний товар, туди почали з’їжджатись зі всієї області. 

Відео дня

В асортименті поляків були джинси, сорочки та інший одяг, що спокушав себе придбати. Тож поступово хмельничани привчились до імпортних товарів. І навіть сьогодні, якщо продавець на ринку каже, що штани польські - кращого аргументу для їх купівлі й бути не може.

Оптовий речовий ринок у Хмельницькому
Фото з gazeta.ua

Початок базарного бізнесу в Хмельницькому

Краєзнавець Сергій Єсюнін каже, що до 1985 року вся торгівля була державною. І саме тоді, коли в країні розпочалась перебудова, то став дозволений приватний бізнес. У той час і з’явилась можливість відкрити мале підприємство або ж кооператив. За словами Сергія Єсюніна, придбати одяг у Хмельницькому на той час майже не було де. Тому й користуватись популярністю став універмаг “Кооператор”, що знаходився у тодішньому селі Ружична. Туди й приїжджали містяни, щоб купити черевики, сорочку чи сукню. Робили це переважно на вихідних: у суботу та в неділю. 

Універмагом “Кооператор” тоді завідувала облдержспілка. Там і вирішили, що продавати промислові товари варто у самому місті, а не в сільському пункті. Так і з’явилась “туча” в Хмельницькому. Сталось це в 1987 році.

Тоді це були звичайні прилавки, що стояли на щебені. Йшли роки і ринок розростався. У Хмельницький почали приїжджати з різних населених пунктів. Люди продавали товар, розкладаючи його на своїх автівках. Та от золотою епохою “толкучки” Сергій Єсюнін називає 90-ті роки. Як тільки країна стала незалежною, хмельничани почали “затарюватись” за кордоном. 

Втім схема їх закупів не була такою простою, як здається. Сергій Єсюнін розповідає, що на той час багато підприємств платили людям за роботу товаром. Його хмельничани і почали вивозити за кордон. Там це “добро” продавали й відразу купували щось натомість. Саме це й “щось” реалізовували вже тут, у Хмельницькому. 

Базар розрісся на болоті

Територія для речового ринку була обрана теж не випадково. Саме там, де зараз знаходиться “туча”, колись було пусто і болотяно. Територія підійшла для “базарного” бізнесу через кілька причин. 

По-перше, вона розкинулась вздовж залізниці, де на той час було вільно від забудов. По-друге, перевагою для ринку стало й те, що саме це місце знаходиться на околиці міста, що є зручним варіантом для приїжджих.

Речовий ринок поступово розростався. Як розповів Сергій Єсюнін, частину гаражного масиву забрали також під торгівлю. Вже наприкінці 90-их базар став великим ринковим комплексом. Щоб скупитись, почали приїжджати з сусідніх країн. А серед хмельничан стало популярним “таритися” в різних країнах світу, зокрема в Китаї і Туреччині.

Зараз ринок займає площу близько 18 га і там працюють тисячі людей. 

Друзі, а якою ви пам’ятаєте хмельницьку “толкучку”?

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Facebook, Telegram, Instagram, Viber та YouTube.

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (22)
  • Ігор

    Це все добре, якби він мав нормальний вигляд і платив чесно податки. А так позорище.
  • Aleftina Tkhojevskaya

    Так розрізся на трасовині і коли його робили ,пропонували зробити хороший дринаж, так ні вгатили щебню тай усе ))) тепер топляться Геологи..
    Я ще пам'ятаю  гарний великий ставок під самими рельсами ))) от там блуд є і людей водить , не одна продавчиння часом ходить кругами і я там колись ходила, як у тумані людей бачу ,а виходу не можу знайти...
  • IGOR

    Уже жду, когда воспоминания о туче останутся только на фотографиях)

    валентина reply IGOR

    Первая, голубая, динозаврья  група крови

    Олег Боков reply валентина

    птахи виявились дінозаврами...Чули цю наукову новину, пані ?

    валентина reply IGOR

    Мечтаеш? Нет проблем! Присмотрись, у всех предпринимателей первая ( как на твоём фото , глаза сходятся на переносице, длинный нос, удлинение динозаврье лицо, улыбка от уха до уха треугольником, ноги по бокам, сбоку туловища ) Пусть заболеют , и на долго...И толкучку вымрет
  • Ігор Западенко

    Хмельницькому міському речовому ринку аж ніяк не 32 роки, а щонайменше 70. Починалась його історія раніше та інакше.

    Олег Боков reply Ігор Западенко

    Так! ще за шумерів було Трипілля...з ринковю економікою тай безвізом.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Хмельницького за сьогодні
21:18 На Хмельниччині попрощались з трьома захисниками. Хто вони 20:31 Пожежа в Хмельницькому районі: на місці знайшли тіло чоловіка 19:59 Отримала вирок водійка, яка збила літню жінку на електровелосипеді 19:13 Близько 350 кг сміття зібрали рибоохоронці на берегах трьох річок Хмельниччини Від читача 13:43 Правоохронці провели 23 обшуки, в результаті яких затримали всіх дев’ятьох учасників злочинної схеми разом з організатором. 18:42 Бурлик, Миколаїв та Мокрицький: які відомі хмельничани зараз на фронті photo_camera 18:05 На Хмельниччині збільшився попит на перереєстрацію транспортних засобів 17:22 Вчителька з Хмельниччини отримала нагороду «Срібний щит» від поліцейських 16:54 Де і за скільки у Хмельницькому комфортно відпочити на свіжому повітрі та посмажити шашлик 16:37 У Кам’янець-Подільському районі на «тещиному язику» згоріло авто 15:54 Полеглих на війні захисників із Шепетівщини відзначили державними нагородами 15:09 На Шепетівщині поліцейські затримали молодика, який обікрав власного брата 14:23 У громаді на Хмельниччині замість пошкодженого обстрілом дитсадка побудують новий 13:40 Помідори та огірки: які ціни у Хмельницькому і звідки везуть photo_camera 13:17 На честь захисника Ростислава Остафійчука на Кам'янеччині відкрили меморіальну дошку 12:27 Рейтинг Opendatabot-2024: компанія «АТБ» увійшла до трійки найбільших роботодавців країни (новини компаній) 12:19 Через ремонт тепломережі Львівським шосе не їздитиме громадський транспорт 11:41 За добу шахраї виманили у мешканців Хмельниччини 230 тисяч гривень 10:36 У хмельницькому центрі зайнятості є 336 вакансій (СПИСОК) 09:45 Через борги «Укрпошта» перестала розсилати листи судів Хмельницької області
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому
keyboard_arrow_up