Хто та що планує облаштувати в історичній будівлі з колонами на Шевченка

Хто та що планує облаштувати в історичній будівлі з колонами на Шевченка
  • Рожева споруда з колонами входить до переліку архітектурних пам’яток Хмельницького. 
  • Восени минулого року її почали ремонтувати.
  • Місцева влада заявила про незаконність таких дій і звернулася до правоохоронців.
  • Наразі ремонтні роботи в будівлі на Шевченка продовжуються.
  • Що відомо?

Рожева будівля з колонами знаходиться через дорогу від готелю “Поділля”. Її історія налічує 69 років. На споруді є табличка з QR-кодом, що свідчить про її унікальність та цінність. Автором будинку - відомий подільський архітектор Гнат Чекірда. До його проєктів належить ще ряд споруд у Хмельницькому. Наприклад, Будинок рад на майдані Незалежності та приміщення кінотеатру “Планета”.

Ще у 1952 році будинок на Шевченка побудували для потреб шляхо-будівельного управління та службового житла. Згодом в приміщенні був центральний офіс управління автошляхів Хмельниччини. На першому поверсі знаходилися офіси, а на другому - квартири. Про все це нам вже розповідав раніше краєзнавець Сергій Єсюнін.

На початку 2000-х обласне шляхове управління переїхало в нову будівлю, а приміщення з колонами виставили на продаж. 15 років тому його придбав “Правекс-Банк”. Там хотіли відкрити центральний офіс філії банку. Його представники скупили майже всі квартири. Не склалося лише з однією, де донедавна мешкала пенсіонерка Людмила Данильчук. Жінка тривалий час була єдиною жителькою рожевої будівлі. Квартира в ній дісталася жінці від її дідуся, який працював в обласному шляховому управлінні. Детальніше про цю історію читайте тут. 

Відео дня

Згодом “Правекс-Банк” виставив оголошення в мережу Інтернет про продаж частини будівлі. За неї хотіли 199 тисяч доларів. В результаті - жінка, яка мешкала в будинку, переїхала. Тож будівлю вдалося продати повністю. 

“Почали ремонтувати без погодження”

Восени минулого року рожева будівля на Шевченка почала перевтілюватися. Хмельничани, які мешкають по сусідству, розповідали журналістам vsim.ua, що роботи ведуться повним ходом. Зокрема, ремонтується дах й замінюються старі вікна на нові. Водночас представники місцевої влади заявили: все відбувається незаконно. Оскільки новий власник розпочав ремонт без погодження з сектором охорони культурної спадщини і туризму міської ради. Через це спеціалісти управління культури й туризму склали акт на власника будівлі про зупинення будь-яких робіт. Його передали до правоохоронних органів. А саме - до поліції та прокуратури. Та результату це не принесло. 

Що каже новий власник будівлі

Наразі будівлю з колонами продовжують ремонтувати. В управлінні культури і туризму ХМР розповіли, що її новим власником є товариство з обмеженою відповідальністю “Центральна фармацевтична компанія”. За даними сервісу YouControl її керівником є Сергій Столярчук. 

Компанія зареєстрована в Києві. Основний вид її діяльності - роздрібна торгівля фармацевтичними товарами в спеціалізованих магазинах. ТОВ “ЦФК” входить у групу мережі аптек “Бажаємо здоров’я”. Таких у Хмельницькому є дві - на Кам’янецькій та Панаса Мирного. 

Ми зв’язалися із керівником “Центральної фармацевтичної компанії”. Запитали в нього стосовно ремонту історичної будівлі та її облаштування. Сергій Столярчук повідомив, що на другому поверсі споруди буде знаходитися офіс, а перший, ймовірно, віддадуть під комерцію. Директор компанії пояснив: в результаті ремонту архітектурна пам’ятка не втратить свого стилю й помпезності. 

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (29)
  • Андрій Гураєвський

    Відреставрувати не можна,а ось слупа з прапором за 5лямів поставити треба,дегенерати,що тут скажеш!
  • Андрей Шпулак

    От гади. Не дали довести будівлю до аварійного стану, щоб можна було знести її і побудувати черговий ТЦ
  • Михайло Хабаль

    а гаркавидло чомусь не припиняє самобуди на місці оцинкованого та хілбного заводів...невже в долі...
  • Виктория Ккуся

    Там той будинок і так розвалювався, по серед міста стояв рухлею, зараз його приводять до ладу і не змінюючи його форму. Він став вже живою "історичною спадщиною" і ще прослужить довго і буде радувати жителів(хоча б фасадом) ....У нас в місті з історичними спадщиною дуже цікаво....спочатку всі протестують, що спадщина, не можна чіпати, а через декілька років руйнується, її підпалюють і немає вже історичної спадщини! Дуже зручно!
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Хмельницького за сьогодні
09:35 На Хмельниччині прощаються із військовим і начальником ТЦК Павлом Джигуном 20:58 Герою Олександру Швецю встановили дошку пам’яті у Кам’янці-Подільському 20:08 На Хмельниччині 30 громадян задекларували свої доходи на мільйон 20:06 Рідним загиблих воїнів з Хмельницького району вручили ордени «За мужність» Від читача 11:17 У Старокостянтинові розпочато відстріл домашніх тварин. Вбивство кішки на ім'я Мішелька. 19:29 5 депутатів з Хмельницького не задекларували житло (СПИСОК) 18:16 15 років за ґратами проведе хмельничанка, яка навела ракети на Полонщину 18:06 Що задекларували лікарі хмельницьких МСЕК: проаналізували статки голів комісій photo_camera 17:45 У Старокостянтинові масово звільняються лікарі: деталі 17:19 Захисник після реабілітації склав іспит в автошколі для осіб з інвалідністю на Хмельниччині 16:33 На Нетішинському водосховищі встановлюють штучні нерестовища 15:46 Посадовицю Хмельницького Держгеокадастру оголосили у міжнародний розшук 14:57 «Родина для кожної дитини»: на Хмельниччині 13 громад розвиватимуть сімейний патронат 14:12 У Старокостянтинові відкрився оновлений ізолятор тимчасового тримання 13:48 Ветерани та ВПО можуть скористатись безкоштовною послугою переїзду в Україні (Новини компаній) 13:32 На Хмельниччині правоохоронці затримали 17-річного «закладчика» 12:30 Судили злочинну групу, яка постачала наркотики до хмельницького СІЗО 11:51 У національному природному парку на Хмельниччині встановили готелі для комах photo_camera 11:26 Долар і євро пішли вгору. Курси в обмінниках та банках Хмельницького (ІНФОГРАФІКА) 10:54 Жінка з Хмельницького району перерахувала шахраям майже 142 тисячі гривень
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому
keyboard_arrow_up