Хто забере кіоски? Через металеві конструкції на Виставці не можуть відкрити новий ринок

Хто забере кіоски? Через металеві конструкції на Виставці не можуть відкрити новий ринок
Невеличкий ринок, який працює на проспекті Миру з кінця 90-х, скоро зникне. Цього хочуть місцеві жителі та міська влада. Питання про знесення МАФів постало ще 5 років тому, коли там почали будувати павільйон, але справа затягнулася.

Хто ж не знає про базарчик на проспекті. Тут в свій час «тарилися» жителі Виставки та Озерної.  18 років тому тут продавали як продукти харчування, так і різноманітне приладдя для дому. У 2011 році дирекція ринку вирішила облаштувати територію та переселити підприємців в нові, більш комфортні умови. На все про все, за попередніми підрахунками, потрібно було півроку. Хто хотів заїхати в нову будівлю вклав гроші та з нетерпінням чекав  «великого переселення». Час йшов, люди чекали, але новий ринок досі не відкрили.

Позика на довгі роки 

Коли міська рада дала дозвіл на будівництво, то пообіцяла працевлаштувати всіх підприємців, які працювали в кіосках. З людьми знайшли спільну мову і приступили до роботи.

Відео дня

Люди, які на той час погодилися вкласти гроші у нові торгові ряди, стали позичальниками. Таким чином кожен, обравши на проекті підходяще для себе місце, заключив із дирекцією ринку двосторонній договір. Учасники договору домовилися, що після здачі в експлуатацію будівлі  вони зобов’язуються укласти договір оренди  торгового місця, яке обрали. Щомісячна орендна плата  складатиме близько 700 гривень (65 гривень за кв.м.) – тобто це вже занижена ціна, так як від вартості дійсної оренди відмінусують вкладені позичальниками кошти.  Таку суму, як зазначено в документі,  сплачуватимуть протягом 11 років, поки не окупиться їхні позики. Підприємці кажуть, що на той час вклали близько 5 тисяч доларів.  Окрім місцевих, торгові точки придбали і "посторонні".

- За один квадратний метр тоді заплатили 4 300 гривень. Кожен із 60 підприємців вклав від 40 до 45 тисяч гривень. Нам обіцяли, що в павільйон можна буде заїхати вже восени того ж року, - каже приватний підприємець Андрій Думанський.    

 Почали і затягнули

 На час будівельних робіт кіоски перенесли. Декілька з них розмістили паралельно будівництву – по проспекту Миру,  решту -  винесли через дорогу на Панаса Мирного. Таким чином, поки на задньому плані працювали будівельники, люди здійснювали торгівлю.  Так званий ринок з обох сторін почав «обростати» стихійними торговцями із різноманітним товаром. Та й з кіосків продавали як продукти і одяг, так і траурні  вінки та дитячі іграшки. 

Певний час таке розміщення приносило дискомфорт покупцям. Та й продавці були не в захваті. Жалілися, в першу чергу, на розбитий асфальт, вузьку алейку, де покупцям важко проїхати з дитячим візочком.  М’яко кажучи, не радував і місцевий туалет - безкоштовний,  але без води.

Так працювали з року в рік, а будівництво все ніяк не закінчувалося. Уся справа – в грошах. Дирекції забракло коштів на внутрішні роботи. Тому до своїх позичальників вони звернулися знову. На цей раз просили заплатити за лічильники, ролети та простінки, хоча в договорі такі витрати не передбачалися.  За словами підприємців, додатково було витрачено ще близько 10-15 тисяч гривень з кожного.  

Прагнуть додаткових місць

Відкриття планувалося наприкінці 2015 року. Але питання «Коли ж ми заїдемо?» актуальне й досі.  Гроші в будівництво вклали, а «відбити» їх не можуть. Якщо раніше дирекція ринку все валила на брак коштів, мовляв, не мають за що закінчити роботи, то тепер проблема  -  в кіосках. Справа в тому, що металеві конструкції потрібно прибрати, інакше  неможливо  зробити благоустрій території.  Ті, хто придбав місця в критому павільйоні, готові забрати їх вже сьогодні. Але деякі торговці прагнуть  залишити  ринок та продовжувати роботу на вулиці. Всього таких близько 10 чоловік. Це ті люди, які в будівництво не вкладалися, бо, як самі кажуть, таких грошей не мали. Але вони понадіялися, що їм виділять якісь місця для оренди. Проте всі торгові точки ще в невідкритому павільйоні  продані. І вже давно.  Можна піти іншим шляхом – суборенда.  Крім того, дирекція запропонувала облаштуватися їм на другому поверсі будівлі, де мала бути адміністрація.  І там орендувати без посередників.  Пропозицію незадоволені люди  не прийняли. І понеслася…

Створили робочу групу, звернулися до міської профспілки захисту підприємництва міста Хмельницького і почали «воювати». Про наболіле вже розказали міській владі. 

 - Люди втратили робочі місця, бо не купили в павільйоні, - розповідає «ВСІМ» голова міської профспілки захисту підприємництва Надія Кнець.  –  Коли видавали дозвіл на будівництво , то мали гарантувати збереження  робочого місця всім підприємцям за умовами трьохсторонніх угод: дирекція, підприємці, міська рада.  Але такого не зробили.  Не всі мали за що купити місце в павільйоні. А зараз їм пропонують дорогу суборенду.  Вигнати цих підприємців, які з вини дирекції та міської ради втратили роботу, ніхто немає права.    

Зараз ініціативна група наполегливо відстоює свої права. Їхнє питання вже розглядалося на земельній комісії, але поки що результатів немає.  Надія Кнець  разом із підприємцями готується до наступної сесії міської ради, яка відбудеться в квітні. Хочуть аби депутати підтримали рішення про надання дозволу на встановлення павільйонів вздовж тротуару на проспекті Миру. Каже – це будуть не прості кіоски,  на цьому місці буде сучасний торговий ряд, який не псуватиме загальну картину та не заважатиме благоустрою території навколо павільйону.

Хто забере кіоск?

Вчора, 17 березня, на ринку зібралися вкладники. Вони також вирішили створити ініціативну групу та подати колективне звернення до міської влади. Будуть просити ремонт тротуару, облаштування навпроти ринку стоянки для авто та демонтаж кіосків тих, хто за їхніми словами, гальмує відкриття.   

- Вони своїми кіосками, які забирати відмовляються , заблокували роботу ринку і не дають нам заїхати, - каже підприємець Міла. -  Наші люди брали кредит, продавали квартири, на щось розраховували. Ми пропонуємо звернутися до місцевої ради з проханням допомогти відкрити ринок ТОВ «Приватна справа» і таким чином забезпечити хмельничанам більше 60 робочих місць.

 На місцевій ініціативі люди хотіли почути відповіді на свої питання від представників влади – секретаря міської  ради Михайла Кривака, начальника управління з питань екології та контролю за благоустроєм міста Олександра Лукова та начальника управління ЖКГ Віктора Чапайди.    

 - Ваше питання  буде розглянуто на всіх постійних комісіях і буде винесено на сесію. Влада нічого не має проти. Але є конфлікт, - каже Михайло Кривак.

На зібранні домовилися до того, що вже 1 квітня свої кіоски підприємці демонтують. Адміністрація обгородить червоною стрічкою територію, щоб заблокувати доступ до тих кіосків, які відмовляються забирати, та розпочне  благоустрій  території. В цей час на місці ніхто торгувати не зможе.  А  міська рада у квітні  буде розглядати два питання від двох ініціативних груп. Потрібно буде вирішити, чи давати дозвіл на реконструкцію кіосків на сучасні павільйони, чи знайти для людей інші робочі місця. Отож, коли відкриють новий критий ринок  з торгівлі продовольчими і непродовольчими товарами та коли заберуть тимчасові конструкції, дізнаємося наступного місяця. Слідкуйте за оновленнями разом із «ВСІМ». 

Новий ринок готовий до відкриття

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (13)
  • Анонім

    А их предупреждали пусть идут на жд там есть места
  • Анонім

    А куди лоюдям подітись? Де на хліб заробити? Що ви творите?
  • Анонім

    Шанхаї завжди зносили в Хмельницькому. Вони знову появлялись. Нема тут особливих заслуг.
  • Анонім

Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Хмельницького за сьогодні
09:58 На Хмельниччині за добу сталось три пожежі: що горіло 09:13 На Хмельниччині з 2022 року затримали 86 нелегалів з росії: що з ними зробили 21:02 На Хмельниччині запрацював регіональний офіс “Зроблено в Україні”: мета проєкту 20:26 Команда хмельницьких архітекторів перемогла у конкурсі на меморіал Героїв у Львові (ФОТО) Від читача 11:45 Підприємствам теплопостачання продовжили режим ПСО 19:23 У Хмельницькому будинок культури незаконно перебував у приватній власності, – прокуратура 18:37 На Хмельниччині засудили 18-річну дівчину, яка займалася шахрайством в інтернеті 18:06 На Хмельниччині будують 4 індустріальні парки: для чого це потрібно 17:33 У Хмельницькому попрощалися із захисником Олександром Перцем 17:01 Заморозки та вітер: прогноз погоди на вихідні на Хмельниччині 16:34 Хмельничанка Дар’я створює для загиблих вічні букети. Найбільший зробила для полеглого чоловіка photo_camera 16:02 На Хмельниччині ексдиректор відшкодує 330 тисяч за незаконне звільнення працівників 15:19 Аварія з чотирма травмованими: на Шепетівщині судитимуть винуватця 14:51 Безкоштовні квартири від міськради. Звідки беруться та хто отримує 14:05 На Хмельниччині голову ВЛК спіймали на хабарі 13:12 Майже 120 тисяч гривень віддали аферистам мешканці Хмельниччини 12:24 На Хмельниччині чоловік наловив риби на 150 тисяч: в поліції відкрили провадження photo_camera 11:46 Сім’ям загиблих воїнів з Хмельницького району вручили нагороди: імена Героїв photo_camera 10:45 На авто хмельничанина впало дерево. Він відсудив в комунальників майже 80 тисяч
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому
keyboard_arrow_up