Історія на колесах: у Хмельницькому зібрали колекцію ретро-автомобілів (ФОТО, ВІДЕО)

Історія на колесах: у Хмельницькому зібрали колекцію ретро-автомобілів (ФОТО, ВІДЕО)
  • Автівки належать міському комітету товариства сприяння оборони України.
  • Нині в колекції налічується 64 ретро-екземпляри.
  • Побачити їх можна буде в музеї, що планують відкрити в Хмельницькому.

Сьогодні колекція ретро-автомобілів представлена не в багатьох областях України. Зокрема, побачити їх можна у Вінниці, Запоріжжі, Дніпрі та в Київській області. Там функціонують спеціальні музеї. Відкриють такий і в Хмельницькому. Коли саме - поки не уточнюють, та завісу вже привідкрили й показали екземпляри, що стануть музейними експонатами.

До колекції входять автомобілі різних країн-виробників

Вся колекція знаходиться на території міського комітету товариства сприяння оборони України. Наразі там зберігається 64 ретро-екземпляри. Різні марки та моделі так і привертають до себе увагу. Щоправда, не всі з них мають привабливий вигляд. Натомість відреставровані автомобілі - як нові копійки. Виглядають вони стильно, а деякі - аристократично. 

Як розповів голова Хмельницького міського комітету товариства сприяння оборони України Володимир Ковальчук, збирали таку колекцію протягом 7 років. Доклали до цього руку спортсмени та тренери, які входять до товариства. Сьогодні половина зі всіх автівок працюють, як годинник. Решта майбутніх музейних експонатів чекають своєї черги.

Відео дня

До колекції увійшли автомобілі як українського виробництва, так і польського, німецького й російського. Є серед ретро-транспорту є чеські та угорські мотоцикли. Майже кожен із цих екземплярів має свою історію. Так, деякі автомобілі використовувалися спеціальними підрозділами. Поповнюють колекцію і ті, що довгий час належали одному й тому самому власнику. Такі автівки тут називають сімейними. Загалом всі вони нагадують авто зі старих фільмів. 

Всі ці машини потрапили до колекції по-різному. Одні з них придбав сам міський комітет. Інші - добровільно передали власники. За словами Володимира Ковальчука, ціна ретро-автівки в занедбаному стані стартує від 2-3 тисяч гривень. “Деякі автомобілі здають на металобрухт, а ми забираємо”, - розповідає голова комітету.

Коли запрацює музей

Наразі в приміщенні міського комітету тривають ремонтні роботи. Під музей виділили частину будівлі. Експонати планують розмістити на двох поверхах. Тож поки робота кипить, частина ретро-автівок припарковані на майданчику. Інша частина - вже красується в стінах майбутнього музею. А от коли його відкриють - сказати ще не готові. Мовляв, через карантин відкриття переноситься на невизначений термін.

Забігаючи наперед, розповіли, що вхід до музею планують зробити безкоштовним. Із самими експонатами можна буде сфотографуватися. А от посидіти всередині авто - заборонять. 

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Facebook, Telegram, Instagram, Viber та YouTube.

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Хмельницького за сьогодні
09:25 На Хмельниччині збили один «Шахед» 20:51 За погрози дружині суд відправив мешканця Хмельниччини на громадські роботи 20:11 Тато захищатиме з небес: на Шепетівщині попрощалися з воїном Юрієм Ткачуком 19:23 На Летичівщині зіткнулися дві автівки. Є постраждалі Від читача 12:19 Відділенню інвазивної кардіології та інтервенційної радіології №1 КНП "ХОССЦ" (м.Хмельницький) - 3 роки! 18:50 Список 78 шкіл Хмельниччини, які можуть закрити 18:18 Воювали в гарячих точках: сім’ям загиблих воїнів вручили державні нагороди 17:45 Без води 16 квітня залишуться кілька мікрорайонів Хмельницького (АДРЕСИ) 17:15 Про оваріальний резерв жінки, вагітність й чоловіче безпліддя: інтерв’ю з репродуктологом Анною Каретною (новини компаній) 17:04 «Травмат» або «вогнепал»: як отримати дозвіл на зброю та де її купити в Хмельницькому (ІНФОГРАФІКА) photo_camera 16:42 Наловили риби на мільйон гривень: на Хмельниччині затримали браконьєрів 16:02 Попрощались із 16-річною Іванною, яка загинула в ДТП на Озерній photo_camera 15:41 Вину мера Кам’янця у корупційному правопорушенні довели – прокуратура 14:44 За постріл у стінах прикордонної академії військовий заплатить великий штраф 14:08 У Хмельницькому ягдтер’єр загриз йорка та покусав дитину. Мешканці кажуть – це не вперше 13:31 Кам'янецький суд звільнив від покарання водійку, яка насмерть збила пенсіонерку 12:35 Що з будівництвом сміттєпереробного заводу? Запитали у заступника Симчишина 11:39 Смертельна ДТП у Камʼянці: загинула 16-річна дівчина 10:26 Неподалік Хмельницького горів локомотив вантажного потяга. Є травмовані photo_camera 10:02 У Славуті «Toyota» збила жінку
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому
keyboard_arrow_up