Кав’ярня та амфітеатр: у Хмельницькому хочуть відновити 90-річну будівлю

Кав’ярня та амфітеатр: у Хмельницькому хочуть відновити 90-річну будівлю
Тут і далі — зображення з проекту групи Райфшнайдерів
  • Пам’ятку архітектури збудували 90 років тому.

  • Зараз тут постійно працює лише магазин, а сама споруда є аварійною.

  • Архітектори представили проект відновлення та розвитку «Народного дому».

  • Хто реалізує концепцію, наразі невідомо.

Історія «Народного дому» в мікрорайоні Гречани налічує 90 років. Дати споруді друге життя взялися активісти проекту «Архітектурна група Райфшнайдер—Джула» за підтримки Генерального консульства Польщі у Вінниці. Вони проводили громадське обговорення, а також запустили онлайн-опитування.

4 травня представили проект розвитку «Народного дому», який розробляли активісти громадської організації «Клуб інтелігенції польської „Сервус“» разом з архітекторами групи Райфшнайдерів. Про це повідомляє прес-служба СКЦ «Плоскирів».

Яким буде креативний простір «Dom ludowy»

Згідно з представленим проектом, у будівлі планують капітально відремонтувати внутрішні приміщення та відновити фасад. Також хочуть облаштувати територію навколо споруди.

Відео дня

На території проектом передбачені автостоянка, велопарковка, місця для відпочинку, майданчик для проведення заходів. Також будуть ігровий простір та зелений амфітеатр.

На першому поверсі «Народного дому» хочуть облаштувати універсальний зал, навчальний клас, дитячу кімнату. Також проект передбачає кав’ярню та туалети.

Другий поверх мають займати навчальні класи, універсальний зал, медіатека, кімната відпочинку. Також будуть магазин та адміністративне приміщення.

Яка подальша доля розробленого проекту

За словами заступника директора з розвитку СКЦ «Плоскирів» Романа Гурницького, представлений проект є лише етапом відновлення «Народного дому». Його створили, щоб у майбутньому можна було шукати джерела фінансування. Розроблений проект подаватимуть на участь у грантових програмах. Найближчим часом планують подати заявку до товариства «Польська спільнота» («Stowarzyszenie „Wspólnota Polska“»). Хто саме відновлюватиме пам’ятку та коли це буде, наразі невідомо.

Шансом здобути нове життя для «Народного дому» є проект «Громадські ініціативи». Завтра, 7 травня, конкурсна комісія має відібрати проекти, які реалізують за кошти міського бюджету. Роман Гурницький представлятиме проект, у якому використані напрацювання групи Райфшнайдерів. Разом з тим у пам’ятці проводять ремонтні роботи, аби запобігти її руйнуванню. Роблять це власними силами — за рахунок СКЦ «Плоскирів».

Що в «Народному домі» було раніше

Будівлю звели 1929 року за ініціативою мешканців села Гречани. Оскільки тоді тут мешкали переважно поляки, «Народний дім» збудували як осередок польської культури. Фінансували будівництво за рахунок самих мешканців. Згодом частину мешканців сучасного мікрорайону Гречани депортували, а частину розстріляли. Саму будівлю передали у власність міста. У ній діяли різноманітні організації — освітні, культурні, спортивні та комерційні.

Чим «Народний дім» живе зараз

Зараз «Народний дім» є пам’яткою культури місцевого значення. Близько 8 місяців тому його передали на баланс спортивно-культурного центру «Плоскирів». Будівля перебуває в аварійному стані, у ній немає комунікацій, окрім електропостачання. Частину будівлю орендує продовольчий магазин, ще частину — осередок обласної спілки поляків України.

Земельна ділянка, на якій розташована споруда, зараз не оформлена. За словами Романа Гурницького, вже підготували звернення та всю необхідну документацію до ЦНАП. Вони у свою чергу мають підготувати пакет документів на розгляд сесії Хмельницької міської ради.

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Facebook, Telegram, Instagram, Viber та YouTube.

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (3)
  • Вано

    Дом любови в сенсі Будинок розпусти?

    Юлія Рей reply Вано

    Дом людовий- народний дім!!!

    Альона reply Вано

    Dom Ludowy - Народний дім
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Хмельницького за сьогодні
10:36 У хмельницькому центрі зайнятості є 336 вакансій (СПИСОК) 09:45 Через борги «Укрпошта» перестала розсилати листи судів Хмельницької області 20:48 Де в Хмельницькому не буде світла 23 квітня (АДРЕСИ) 20:21 Школярі з Хмельницького зустрілися з американським режисером та обговорили проблему булінгу Від читача 12:08 РЕПЕРФУЗІЙНОМУ ЦЕНТРУ КНП «ХОССЦ» у м.Хмельницький – 3 роки! 19:38 1,4 мільярда на сміття. Головне з інвестиційної програми «Спецкомунтрансу» 19:08 У Хмельницькому патрульні знайшли наркотики у пасажирки авто 18:23 Бійка у розважальному закладі Шепетівки закінчилась реанімацією 17:42 На Хмельниччині оголосили підозру чоловіку, який відрубав голову собаці 17:09 Зеленський вручив орден «Золота Зірка» дружині полеглого Героя Руслана Пруса 16:46 Померла 8-річна Каріна з Кам’янця. Рідним треба допомога photo_camera 16:16 За необережне вбивство двох лісівників житель Шепетівщини отримав вирок 15:41 У Хмельницькому не знайшли підозрюваного, який причетний до отруєння собак 15:16 Хмельницьку обласну службу зайнятості очолив новий керівник 14:46 У Симчишина найвища: рейтинг зарплат мерів сусідніх міст (ІНФОГРАФІКА) 14:21 На Хмельниччині викрили священника УПЦ МП, який вихваляв путіна перед вірянами 13:36 На Хмельниччині водій переконував суд, що прикидався п'яним перед поліцейськими 12:52 У Кам'янці на смерть збили пішохода 12:13 На Хмельниччині запустили ще один комплекс зважування вантажівок 11:11 Смертельна ДТП на Хмельниччині: водій «ВАЗу» влетів у дерево
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому
keyboard_arrow_up