Кістки тварин, непотріб та зграї ворон: неподалік Летичева знайшли стихійне сміттєзвалище

Кістки тварин, непотріб та зграї ворон: неподалік Летичева знайшли стихійне сміттєзвалище
Фото - скриншот з відео Суспільного
  • Громадські активісти вимагають припинити забруднення довкілля.

Наприкінці липня за кілька кілометрів від Летичева мешканці громади натрапили на стихійне сміттєзвалище. Вже 3 серпня вони написали колективну скаргу до Держпродспоживслужби з вимогою провести перевірку. Про це йдеться в сюжеті Суспільного.

Рештки худоби, що розкладаються, купи побутових відходів, зграї ворон у повітрі – таке сумне видовище побачили активісти.

«Сьогодні просто Бог зглянувся і повітря таке, що можна дихати, а тиждень тому – страшне, що тут відбувалося. Ці калюжі крові, ці мертві собаки, і дихати неможливо, і пройти сюди було неможливо», – скаржиться активістка громадської ради Наталя.

Відео дня

Поміж незахоронених кісток та голів тварин працюють трактор та грейдер. Техніка згортає рештки худоби ближче до кар’єру. Водії відмовились говорити про те, хто вони й що роблять на несанкціонованому сміттєзвалищі.

Екологічна катастрофа?

"Це взагалі екологічна катастрофа тут у нас. Все це піде в землю, піде в наші криниці, ми це будемо пити, це будуть пити наші діти та внуки", – говорить учасниця громадської ради при Летичівському виконкомі Алла.

"Тут буквально пару метрів до підшкурної води, яку п’є Летичів і яка джерелами сходить до річки,” – розповідає інша активістка Ольга.

Начальник Летичівського управління Держпродспоживслужби у Хмельницькій області Віталій Тимчак так коментує скаргу від жителів селища на стихійне сміттєзвалище:

«Ми маємо десять днів на розгляд скарги та надання відповіді. Ми повинні виїхати на місце, все дослідити згідно з чинним законодавством. Поблизу є два скотомогильники… рештки тваринного походження мають утилізовуватись тільки там».

Як правильно поводитись з рештками тварин?

Віталій Тимчак пояснює, як повинна відбуватись утилізація залишків тваринного походження: «Потрібно закопувати не менше ніж на два метри, насипом землі 0,5 метрів. І проводити дезінфекцію: вміст активного хлору має бути не менше 20%, з розрахунку два кілограми на квадратний метр площі поховання».

Голова Летичівської селищної ради Ігор Тисячний коментувати ситуацію відмовився.  

Натомість голова Хмельницької обласної організації «Укрприрода» Юрій Резніков повідомив наступне:

«Відходи є відходи. Вони впливають і на санітарний стан, і навіть на клімат. Це дуже жорстко регулюється і мало б бути на контролі органів влади, санітарних служб. Кар’єр не є герметично захищеним від ґрунтових вод. Для того, щоб зробити якийсь смітник, там мала бути гідроізоляція… щоб дощові води, які проникають через ці відходи, не забруднювали ґрунтові, підземні води. Для того, щоб «припудрити очі», можна, звісно, загорнути, присипати зверху і все. Очі не бачать і все добре, але процеси забруднення навколишнього середовища йдуть».

За облаштування стихійних сміттєзвалищ мали б жорстко карати. Винних закон дозволяє штрафувати info і навіть притягувати до кримінальної відповідальності info, якщо відходи завдали шкоди здоров'ю людей.

Детальніше дивіться у відео:

Читайте також: Стихійне сміттєзвалище неподалік Хмельницького: екологи винесли припис міській раді

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (3)
  • Андрей Кузнецов

    Цэ орки зробили...
  • Андрей Кузнецов

    Рагуляки ....
  • Юрій Гудок

    Як це ще не в річку викинули. В нас це практикується

keyboard_arrow_up