Київстар, ПриватБанк, Монобанк: що відомо про масштабний збій в їхній роботі

Київстар, ПриватБанк, Монобанк: що відомо про масштабний збій в їхній роботі
  • Абоненти “Київстару” не можуть подзвонити чи зайти в Інтернет. 

  • В “ПриватБанку” не працюють деякі термінали та банкомати. 

  • А в “Монобанку” заявили про хакерську атаку. 

 «Київстар»

Зранку у вівторок, 12 грудня, стався масштабний збій у роботі мобільного оператора України «Київстар». Абоненти не можуть скористатися послугами мобільного зв’язку та доступом до інтернету. Все це — наслідок хакерської атаки на ядро мережі. Про це проінформували у прес службі мобільного оператора:

У “Київстарі” зазначили, що вже працюють над усуненням наслідків та відновленням зв’язку. Також залучили правоохоронців та спецслужби. 

Відео дня

Крім того, через масштабний збій абоненти «Київстару» не можуть перейти на інших операторів через внутрішній роумінг. Про це повідомила прес служба Мінцифри в коментарі hromadske.

Нацроумінг не працює через те, що мережа «Київстару» не може передати інформацію про своїх абонентів мережам інших операторів унаслідок загального технічного збою, — йдеться в повідомленні.

«ПриватБанк»

До всього, через атаку на «Київстар» виникли проблеми з роботою деяких терміналів та банкоматів «ПриватБанку». Про це повідомив речник «ПриватБанку» Олег Серга. Він додав, що це поширюється не на всю мережу.

— Для загального розуміння, деяка частина усіх банків, банкоматів та POS-терміналів працюють на мобільних картках. Тобто у POS-терміналі стоїть мобільна картка. Для тих терміналів, які працюють на мобільних картках «Київстару», звісно, ця проблема впливає на їх роботу, — зазначив Серга.

За його словами деякі банкомати також використовують мобільний звʼязок, але в банкоматній мережі «ПриватБанку» максимальний відсоток АТМ, які використовують послуги «Київстару», складає до 5%.

— Тобто на роботу банкоматної мережі це майже не вплинуло. Ми вважаємо, що максимальний ризик до 5% у нас. Це не є масовим. На частину мереж це може вплинути, але не на всю, — наголосив речник.

«Monobank»

Про збій у роботі eSIM також проінформували у “Monobank”. Співзасновник банку Олег Гороховський заявив про масовану DDoS атаку на “моно”. Разом з тим він заспокоїв, що “Все під контролем”.

Станом на 13.46 атаку відбили. 

До слова, на сьогодні, «Київстар» – найбільший український оператор телекомунікацій, що надає послуги звʼязку та передання 24,1 мільйонам користувачів. 

Як зв'язатися з рідними під час збою

У Нацполіції проінформували як діяти якщо потрібна термінова допомога. Аби зв’язатися з рідними чи викликати екстрені служби радять звернутися до найближчого управління поліції або пожежно-рятувальної частини.

Також ви можете попросити про допомогу у нацгвардійців, поліцейських та прикордонників, які несуть службу у населених пунктах та на автодорогах. У Пунктах Незламності, розгорнутих на базі поліцейських підрозділів, є можливість скористатися Wi-Fi.

А от екстрені номери 101, 102, 112 працюють у штатному режимі.  Також незалежно від роботи мобільного зв'язку та інтернету працюватиме система оповіщення населення про повітряну тривогу у Хмельницькому. Про це розповів начальник управління цивільного захисту Департаменту оборонної роботи Володимир Панасюк у коментарі Суспільному.

- Автоматичні сирени регіональної системи оповіщення працюючи не залежно від мобільного зв'язку і будуть працювати. Сирени ручного запуску також без змін. Сирени, які запускаються за допомогою сигналів через мобільний інтернет можуть бути включені й вручну персоналом, — зазначив він.

У випадку повітряної тривоги населення сповіщатимуть чергові служби поліції та ДСНС.

А як у вас сьогодні зі зв'язком?

Читайте також: У селі на Хмельниччині збудуть сонячну електростанцію за 3,7 мільйона

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (11)
  • viktor

    В мене лайф,все робе,бистро і якісно,з київ стара збіг рік тому достав,крім підвищення тарифів нічим не займався,так шо правильно зробили шо завалили київстар,може вже дойдуть до тями,що клента треба поважати.
  • Тетяна Миколаївна

    От вам і країна в смартфоні.
  • Віталій Українець

    По Київстару- власник її фірма VEON .

    Заснував її Зімін громадянин московії.

    Це мало статися під час війни!

    Es fero reply Віталій Українець

    Я ДОРЕЧІ СЬОГОДНІ ДУМАЛА А ВИПАДКОВО КИЇВСТАР НЕ ВОЛОДЛИ ЧИ ВОЛОДІЮТЬ ВЛАСНИКИ РОСІЇ? БЛЯ У НАС ЄЩОСЬ СВОЄ?

    Anatoliy Buchenko reply Es fero

    "Рошен", "Наша ряба", "Епіцентр" і інші компанії, власників яких люто ненавидить більшість наших громадян)))
  • ЧитачЧитачів

    Якось до лампочки. В мене дротовий зв'язок від Укртелеком.

keyboard_arrow_up