Колесами по плитці: до кінця року у Хмельницькому буде перша велодоріжка

Колесами по плитці: до кінця року у Хмельницькому буде перша велодоріжка

Пішоходи та велосипедисти нарешті зможуть розминутись вздовж набережної. До кінця грудня там мають збудувати велодоріжки. З плитки, необхідною розміткою і навіть знаками. На все з міського бюджету передбачено 609 тисяч гривень.

Частина велосипедної доріжки буде проходити через оновлену набережну. Інша – від «білого» містка перед парком Чекмана до станції прокату катамаранів. 
Багато років власники двоколісних скаржаться на відсутність велоінфраструктури у місті. Мовляв, і себе наражають на небезпеку, та й іншим заважають. Оббивали пороги до влади і таки допросились. Цього року з’являться перші велодоріжки. На сьогодні хмельницьке управління ЖКГ вже має укладений договір з ТОВ «Платінумбуд», фірмою яка постачатиме товари і буде виконувати роботи. Якими ж будуть велосипедні доріжки, «ВСІМ» розповів голова робочої групи зі створення концепції розвитку інфраструктури і голова ГО «Критична маса» Олег Олексієнко.
 
- До цього моменту в нас досі немає велодоріжок. Почали з парку, тому що там в теплу пору дуже багато велосипедистів. А розминутись з великою кількістю пішоходів буває досить важко. Одна велодоріжка буде починатись з початку набережної від Кам’янецької, інша – за «білим» містком по парку до станції прокату катамаранів. Велодоріжка матиме 2,5 метри завширшки, буде обкладена плиткою, - каже Олег Олексієнко.
 
Кажуть, загальна протяжність велодоріжки становитиме близько кілометра 
Зі сторони Кам’янецької доріжку збудують окремо від тротуару, на відстані трьох-чотирьох метрів від пішохідної частини. Обкладуть сірою плиткою, намалюють розмітку і поставлять знаки. На містку буде так звана розв’язка. 
Інша частина велодоріжки, яка вестиме до катамаранів, буде суміжною з тротуаром. В управлінні житлово-комунального господарства кажуть, що в планах було зробити так званий кільцевий маршрут, який б охоплював ледь не увесь парк. Від Гречан до центру, але поки такої можливості немає. 
 
- Ці два відрізки будуть лише частиною всієї схеми. Одна велодоріжка – від містка до волейбольних майданчиків «Спартака» вздовж Бугу. Інша – від містка і до Кам’янецької по набережній. Тобто остання буде велосипедна доріжка, а інша – пішохідно-велосипедна, - пояснює «ВСІМ» заступник начальника управління з питань комунального господарства УЖКГ Віталій Гурський.  – Вже завтра завезуть  матеріали, за кілька днів будуть починати роботи. 
 
Як йдеться в договорі, ремонтні роботи планують завершити до 20 грудня цього року. 
За центральні вулиці можливо візьмуться з наступного року. Міркують, над маршрутами.
 
Сергій Толстіхін, велоактивіст, радник міського голови з питань розвитку велоінфраструктури:
 
- Я велосипедом проїхав 15 країн, тому знайомий з інфраструктурою в Європі. Хмельниччина є туристично розвиненим регіоном. Ми, активісти, за те, щоб розвивалась не лише міська інфраструктура, а й в межах області. В Європі між обласними центрами і туристичними осередками за містом прокладені повноцінні велодоріжки. Наша мета - щоб велодоріжки були з Хмельницького в Меджибіж і з Хмельницького до Кам'янця-Подільського. Якщо будуть такі маршрути, то це значно покращить місцевий локальний туризм.  
 
 
 

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (11)
  • Катерина

    нарешті місто проснеться і почне робити велодоріжки. тож у всіх розвинених містах вони вже давним давно є. он у сусідній Вінниці прості та зручні доріжки поробили. а нашим завжди щось заважає: то маршрутів не знають де робити, то коштів нема...

    Корній Реаліст reply Катерина

    десь роблять якісно і дешево. а наші зроблять аби як і відмиють купу бабла. моя думка - доріжка на набережній не така вже й потрібна, щоб викидати на неї 0,6 мільйона. краще б на камянецькій чи проспекті зробили
  • Лавров Юра

    забрать часть вонючих пыжиков с каменецкой и сделать бы на ней велодорожку,.... нафига в парке-то она?

    Андрей Шпулак reply Лавров Юра

    Типовий велолюбитель, який тільки за себе думає.

    Ті  вонючі маршрутки: а) перевозять пасажирів; б) купують пальне, з якого йде збір на ремонт доріг. А яка користь від велолюбителів, крім власного вашого задоволення і витрачання бюджетних коштів?

    Іван Сила reply Андрей Шпулак

    це ви звикли тільки за себе думати. Велосипед - це екологічний вид транспорту. Роззирніться, зараз сотні людей пересідають на них.

    Андрей Шпулак reply Іван Сила

    Вам хтось заважає? Скидайтесь коштами і робіть свої велодоріжки, тільки іншим не заважайте

    Іван Сила reply Андрей Шпулак

    а хто вам заважає?

    Андрей Шпулак reply Іван Сила

    Велосипедисти на дорогах.

    Якщо вони такі самі учасники руху- то нехай платять транспортний збір, оформлюють страховку і головне- попереджують про свої маневри руками.

    Alex Star reply Андрей Шпулак

    Можна подумати маршрутчики попереджають сигналами поворотів про свої наміри, їздять по місту як мавпи,навіть у дзеркала не дивляця і зупиняюця "раком" посеред дороги хоча їм кармани поробили .

    Андрей Шпулак reply Alex Star

    Звучить як виправдання.

    Є на кого рівнятись)

    Андрей Шпулак reply Іван Сила

    Вам хтось заважає? Скидайтесь коштами і робіть свої велодоріжки, тільки іншим не заважайте
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Хмельницького за сьогодні
13:01 Хмельниччину засипало снігом: яка ситуація на дорогах (ВІДЕО) play_circle_filled 12:37 Посмертна донорка з Шепетівки врятувала життя чотирьом людям photo_camera 12:04 На Хмельниччині жінка під час обіду зарізала чоловіка 11:40 Чи буде сніг? Прогноз погоди у Хмельницькому на 20-23 березня Від читача 13:02 Медична рада за підсумками роботи у 2023 році відбулася у КНП «Хмельницький обласний серцево-судинний центр» 11:14 П’яний водій насмерть збив хмельничанку і втік: що йому загрожує 10:22 Смертельна ДТП у Старокостянтинові: водій врізався у дерево 09:05 Негода на Хмельниччині: водіїв просять утриматись від далеких поїздок 20:16 До 10 років ув’язнення загрожує кам’янчанину за п’яне ДТП 19:31 У Хмельницькому попрощалися з Романом Синіцьким та Максимом Лобановським 18:44 У Хмельницькому районі водій насмерть переїхав 8–річну дівчинку 18:09 «За побратимів стояв горою»: історія 25-річного воїна Андрія Сидорчука з Хмельниччини photo_camera 17:21 «Я стала в 70 років малювати», – у Шепетівці відкрили клуб для літніх людей 16:39 У смерті немовляти підозрюють лікаря–гінеколога на Хмельниччині 15:51 20–річний хмельничанин збив пішохідку на Шевченка 15:16 Залишаться без води через борги: кого і коли відключить «Хмельницькводоканал» 14:58 Робота у Хмельницькому: є 265 вакансій (СПИСОК) 14:09 На Хмельниччині є перші інфіковані від укусів кліщів
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому
keyboard_arrow_up